Israil Gece Boyunca Gazze'yi Vurdu Açiklamasi 20 Ölü

Israil’in gece boyunca Refah ve Nuseyrat Kampi’na düzenledigi saldirilarda 20 Filistinli hayatini kaybetti. Ayrica, ABD Baskani Joe Biden, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesinde Israil’in Refah’a yönelik "kapsamli bir kara operasyonu" düzenlemesi konusundaki "derin endiselerini" dile getirdi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari gece boyunca da devam etti. Filistin Saglik Bakanligi, Israil’in gece boyunca Refah ve Gazze Seridi’ne gerçeklestirdigi saldirilarda 20 Filistinlinin hayatini kaybettigini açikladi.

Gazze Seridi’nin güneyinde bulunan ve 1 milyon Filistinlinin sigindigi Misir sinirindaki Refah’ta evler ve apartmanlarin hedef alindigi saldirida 14 sivil hayatini kaybederken, çok sayida sivil de yaralandi.

Gazze Seridi’nde bulunan Nuseyrat Kampi’na gerçeklestirilen saldirida ise 6 Filistinli hayatini kaybetti.

Gazze sehrine 14 kilometre uzaklikta bulunan Deir El-Balah’ta da patlama sesleri duyurdu.

Israil’in 7 Ekim’den bu yana saldirilarini sürdürdügü Gazze Seridi’nde hayatini kaybedenlerin sayisi 31 bin 645’e, yaralananlarin sayisi ise 73 bin 676’ya yükselmisti.

Blinken Misir ve Suudi Arabistan’a gidiyor

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Israil ve Hamas arasindaki ateskes ve esir takasi anlasmasini ve insani yardimlarin arttirilmasini görüsmek üzere Suudi Arabistan ve Misir’i ziyaret edecegi açikladi.

Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Blinken’in ilk olarak Kahire’yi ziyaret ederek Misirli yetkililerle görüsme gerçeklestirecegi kaydedildi. Blinken’in Misir ziyaretinin ardindan ise Suudi Arabistan’in Cidde kentine geçerek Suudi yetkililerle bir araya gelecegi aktarildi.

Blinken’in Misir ve Suudi Arabistan ziyareti Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina basladigi 7 Ekim’den bu yana altinci kez Orta Dogu’yu gerçeklestirecegi ziyaret olacak.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Matthew Miller konuya iliskin açiklamasinda, “Bakan Blinken, esirlerin serbest birakilmasini güvence altina alan acil ateskes anlasmasina ulasma çabalarini, Gazze’ye insani yardimin arttirilmasi için yogun uluslararasi çabalarini görüsecek” dedi.



Biden, Refah konusunda "derin endise" duyuyor

ABD Baskani Biden, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Beyaz Saray’dan yapilan açiklamada, Biden ve Netanyahu’nun Katar’da devam eden müzakereleri ve Gazze’deki insani krizi görüstügü kaydedildi. Biden’in Gazze genelinde ihtiyaç sahiplerine ulasan hayat kurtaran yardimlarin önemli ölçüde arttirilmasi gerektigini vurguladi. ABD Baskani Biden’in Netanyahu’ya Israil’in kuzeydeki 1 milyon sivilin sigindigi Refah’a yönelik "kapsamli bir kara operasyonu" düzenlemesi konusundaki "derin endiselerini" dile getirdigi aktarildi. Ayrica Biden’in sivillerin haklarinin korunmasi, Gazze’ye yardimlarin güvenli ve engele takilmadan ulastirilmasi gerekliligini kaydettigi bildirildi.

Biden ve Netanyahu’nun fikir alisverisinde bulunmak ve Refah’ta "büyük bir kara operasyonu" olmadan Misir-Gazze sinirini güvence altina alinmasini görüsmek üzere yakin zamanda Washington’da bir araya gelmesi konusunda mutabik kaldiklari kaydedildi.
Kaynak: İHA