Hong Kong Parlamentosu Ulusal Güvenligi Koruma Yasasi'ni Oybirligiyle Kabul Etti

Hong Kong parlamentosunda yapilan oylama ile Ulusal Güvenligi Koruma Yasasi, oybirligiyle kabul edildi.

Hong Kong’da anayasa niteligindeki Temel Yasa’nin 23. Maddesi olarak bilinen ve vatana ihanet, sabotaj, isyan, devlet sirlarinin çalinmasi, dis müdahale ve casusluk gibi suçlara birkaç yildan ömür boyu hapse kadar degisen cezalar öngören Ulusal Güvenligi Koruma Yasasi, parlamentoda yapilan oylamada oybirligiyle kabul edildi. Hong Kong lideri John Lee yaptigi açiklamada, yasanin cumartesi günü yürürlüge girecegini belirterek, oylamayi "Hong Kong için tarihi bir an" olarak nitelendirdi.

Söz konusu yasa tasarisi Çin yanlilarinin çogunlukta oldugu Hong Kong Yasama Konseyi’ne, bir ay süren kamuoyu istisaresinin ardindan ilk olarak 8 Mart’ta sunulmustu. Yeni yasanin Hong Kong disinda da geçerli olacak olmasi, diger yargi bölgelerinde ifade özgürlügünü kisitlamak ve sindirmek için kullanilabilecegi endiselerine yol açti.

Ulusal Güvenlik Yasasi

Hong Kong’da 2020 yilinda ulusal güvenligin korunmasi için bir yasal sistem ve icra mekanizmasi kurulmasini öngören karar tasarisi 1’e karsi 2 bin 878 oyla kabul edilmisti. Onaylanan kararla Çin’in en üst yasama organi olan Ulusal Halk Kongresi’nin daimi komitesine Hong Kong’da ayrilikçilik, hükümeti devirme tesebbüsü, terörizm ve dis güçlerle isbirligi gibi eylemlerin yasaklanmasini ve cezalandirilmasini öngören bir yasa çikartma yetkisi verilmisti. Ulusal Güvenlik Yasasi ile "hükümeti yikmaya tesebbüs”, “vatana ihanet” ve “ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemler" suç haline gelmisti.
Kaynak: İHA