Güney Kibris'tan Deniz Yoluyla Gönderilen Yardimlar Gazze'nin Kuzeyine Ulasti

Güney Kibris’tan deniz yoluyla gönderilen 200 tonluk yardim, Gazze’nin kuzeyindeki halka dagitildi.

ABD merkezli yardim kurulusu World Central Kitchen (WCK) tarafindan yapilan açiklamada, deniz koridoru üzerinden gönderilen ilk yardimin Gazze’nin kuzeyindeki sivillere ulastirildigi duyuruldu. Bölgeye 200 ton gida saglandigi belirtilen açiklamada, “Açlikla karsi karsiya olan ailelere ulastirilan gidalar, yaklasik 20 yildir Gazze kiyilarina ulasan ilk insani yardim sevkiyatiyla geldi. WCK, yerel ve uluslararasi ortaklarinin yani sira ihtiyaç sahibi Filistinlilere kara, deniz ve hava yoluyla 39 milyon ögünden fazla yemek sagladi. Yardima erisimin son derece kisitli oldugu kuzeydeki ailelere bugün pirinç, un, baklagiller, sebze ve proteinlerin ulastirilmasi, acilen ihtiyaç duyulan gidanin deniz yoluyla gönderilebilecegini kanitliyor” ifadeleri kullanildi. Bölgedeki sivillere ayrica hazir yemekler de getirildigi vurgulandi. Açiklamada, “Bölgedeki ekiplerimiz, Gazze’ye uzanan bu deniz yardim yolunun açilmasi için aylardir araliksiz çalisiyor. Kibris’ta yiyecek tedarik edip gemilere yüklüyoruz, kargolari güvenli bir sekilde bosaltmak için Gazze’de bombalanan binalarin molozlarini kullanarak kendi iskelemizi insa ediyoruz” denildi.

WCK Kurucusu Jose Andras, yardim kurulusunun Gazze kiyilarina her gün büyük miktarlarda gida saglayabilecegini belirtti.

Andras, “Ekiplerimiz, bosaltma sürecini hizlandiracak gida ve agir makinelerin yer alacagi ikinci deniz sevkiyatimizi su anda yola çikarmaya hazirlaniyor” ifadelerini kullandi. Filistinlilerin ihtiyaç duyduklari gida ve suya ulasmalarini saglamak için ateskes ve mümkün oldugu kadar çok sayida kara geçisinin açilmasi çagrisinda bulunan Andras, “Bugüne kadar 1.500’den fazla kamyon gönderdik ve Gazze’nin dört bir yanindaki topluluklarin acil ihtiyaçlarini karsilamak için çok daha fazlasina ihtiyaç oldugunu biliyoruz” dedi.



Deniz koridoru olusturulmustu

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen 8 Mart’ta, Güney Kibris üzerinden Gazze’ye deniz yoluyla insani yardim koridoru açilacagini duyurmustu. Koridor üzerinden WCK organizatörlügünde 200 tonluk gida yardimini tasiyan ilk gemi Open Arms, 12 Mart’ta Güney Kibris’in Larnaka limanindan yola çikmis, 15 Mart’ta Gazze kiyilarina ulasmisti. Gemideki yardimlar, Gazze’nin kuzeyine ulastirilmak üzere kiyidaki kamyonlara yüklenmisti.
Kaynak: İHA