Ermenistan Cumhurbaskani Haçaturyan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i Kabul Etti

Ermenistan Cumhurbaskani Vahagn Haçaturyan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptigi görüsmenin ardindan, “Ermenistan’in samimi istegi, tüm komsulariyla komsuluk ve ortaklik ilkelerine dayali iliskiler kurmaktir” dedi.

Ermenistan Cumhurbaskani Haçaturyan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i Kabul Etti
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kafkasya turu kapsaminda geldigi Ermenistan’da temaslarina devam ediyor. Stoltenberg, Ermenistan Cumhurbaskani Vahagn Haçaturyan tarafindan kabul edildi. Görüsmede, Haçaturyan ve Stoltenberg, Ermenistan-NATO isbirligine iliskin konulari, bölgesel gelismeleri ve Ermenistan ve Azerbaycan arasinda devam eden baris müzakerelerini ele alindi.

Haçaturyan, bölgedeki istikrarli ve kalici barisin saglanmasi konusunda Ermenistan’in ilkeli tutumunu bir kez daha teyit ederek, Ermenistan’in ve tüm Güney Kafkasya bölgesinin kalkinmasinin ancak baris ve demokratik ilkelerin tesis edilmesi yoluyla olacagini vurguladi. Ermenistan ve Azerbaycan arasinda barisin saglanmasini bölgedeki diger ülkelerin çikarlarini da göz önünde bulundurarak olumlu bir sekilde tamamlanmasinin önemine vurgu yapilan görüsmede Haçaturyan, "Ermenistan’in samimi istegi, tüm komsulariyla komsuluk ve ortaklik ilkelerine dayali iliskiler kurmaktir" ifadelerini kullandi. Görüsmenin ardindan Haçaturyan ve Stoltenberg, ortak basin toplantisi düzenledi.



"Ermenistan’in NATO ile 30 yildan fazla bir isbirligi geçmisi var"

Stoltenberg’i ve heyetini karsilamaktan mutluluk duydugunu belirten Haçaturyan, "Ziyaretiniz, Ermenistan-NATO isbirliginin sürekliligini ve önemini bir kez daha belgelenmesi açisindan önemlidir. Ermenistan’in NATO ile 30 yildan fazla bir isbirligi geçmisi var. 1994’ten bu yana, NATO ile Ermenistan arasinda, esas olarak. Ermenistan’in dayanikliligini ve yeteneklerini artirmaya ek olarak, demokratik kurumlarin kurulmasina katkida bulunmayi hedefleyen kurumsal isbirligi zaten baslamisti. Bütün bunlar bugün Ermenistan için çok daha anlamlidir. Bölgede gerçek barisin tesisi için her seyi yapmaya çalisan bir ülkeyiz. Demokratik ilke ve fikirlerin rehberliginde oldugumuzu bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

Görüsmede, NATO’nun kurulus yildönümüne deginen Haçaturyan, “Bu yil NATO’nun 75. yildönümü. NATO kuruldugunda iki ana fikir etrafinda toplanmisti. Birincisi, NATO üyesi ülkelerin güvenligini ve bu ülkelerin savundugu degerleri korumaktir. Bu degerler özgürlük, demokrasi, insan haklari ve hukukun üstünlügüdür. Simdi bu ilkeler bize rehberlik ediyor ve mevcut zorluklarla yüzlesmek, bagimsizligimizi ve demokrasimizi güçlendirmek için her seyi yapiyoruz” dedi.



“Ermenistan, NATO’nun uzun vadeli bir ortagi”

Ermenistan’i ziyaret etmekten ve Haçaturyan’la tanismaktan mutluluk duydugunu belirten Stoltenberg, “Bahsettiginiz gibi, Ermenistan, NATO’nun uzun vadeli bir ortagi, 30 yillik bir ortakligimiz var. Bu süre zarfinda, yakin ortaklar olarak çalistik, birbirimize destek olduk ve yardimci olduk” dedi

Stoltenberg, “Ermenistan’in, Kosova’daki NATO misyonlarini ve faaliyetlerini desteklemek için yaptiklarindan dolayi çok minnettariz, bu arada Ermeni askerlerinin kisisel olarak Kosova’da bulunmalari da dahil. Daha önce birkaç kez Ermeni askerleriyle tanistim ve her zaman onlarin profesyonelliklerinden, özverilerinden ve bagliliklarindan etkilenmisimdir” dedi.

Stoltenberg, ayrica Ermenistan’in son zamanlarda Kosova’daki varligini güçlendirmeye yönelik yaptigi açiklama için de tesekkürlerini ileterek, bunun Balkanlar’daki istikrar için çok önemli oldugunu vurguladi.
Kaynak: İHA