Blinken, Filipinler'de Protesto Edildi Açiklamasi 'Savas Suçlusu, Hos Gelmedin'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ziyaret gerçeklestirdigi Filipinler’in baskenti Manila’da, “Savas suçlusu, hos gelmedin” yazili pankart tasiyan göstericiler tarafindan protesto edildi.

Blinken, Filipinler'de Protesto Edildi Açiklamasi 'Savas Suçlusu, Hos Gelmedin'
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, resmi ziyaret çerçevesinde Filipinler’in baskenti Manila’ya geldi. Bakan Blinken, temaslari kapsaminda Filipinler Disisleri Bakani Enrique Manalo ile görüstü. Daha sonra Manalo ile basin toplantisi gerçeklestiren Blinken, gazetecilerin sorularini yanitladi. Suudi Arabistan’a ve Misir’a gerçeklestirecegi ziyareti sorulan Blinken, “Suudi Arabistan’a ve Misir’a yapacagimiz ziyaretin birçok amaci var. Tabi ki ateskes saglanmasi ve rehinelerin serbest birakilmasi konusunda anlasma yapilmasi için baski yapacagiz. Bildiginiz gibi her gün bu konu üzerinde yogun bir sekilde çalisiyoruz ve bunu ilerletmek ve bir anlasmaya varmak için elimizden gelen her seyi yapiyoruz” dedi.

Blinken, “Çatisma sona erdiginde Gazze için bir plan yapilmasi zorunlulugunu Israil’e de asiladigimizi söyleyebilirim. Bunun mümkün olan en kisa sürede Israil’in kendini savunma ihtiyaçlariyla tutarli olmasini ve 7 Ekim’in bir daha asla yasanmamasini saglamasini umuyoruz. Biz bu ilkelerin arkasinda duruyoruz. Bu ziyaretin odak noktasi bu olacak” seklinde konustu.



“Gazze nüfusunun tamami gida güvensizligiyle karsi karsiya”

Gazze’deki halkin durumuna deginen Blinken, “Gazze’de çocuklar, kadinlar ve erkekler açisindan korkunç bir insani durumla karsi karsiyayiz. Ilk günden beri söyledigimiz gibi Israil’in kesinlikle sivilleri korumayi öncelik haline getirmek ve çaresizce insani yardima ihtiyaç duyanlara yardim saglamak gibi görevleri vardir. Bu, o günden bu yana neredeyse her gün üzerinde çalistigimiz bir sey” dedi.

Blinken, “Gazze’deki nüfusun yüzde 100’ü ciddi düzeyde akut gida güvensizligi yasiyor. Birlesmis Milletlere göre nüfusun yüzde 100’ü insani yardima muhtaç. Bu, insani yardimi öncelik haline getirmenin aciliyetinin ve zorunlulugunun altini çiziyor” seklinde konustu.

Blinken’in Manalo’dan sonra Filipinler Devlet Baskani Bongbong Marcos ile bir araya gelmesi bekleniyor.

“Savas suçlusu, hos gelmedin”

Blinken, Manila’da ayrica kalabalik bir grup tarafindan protesto edildi. Blinken’in Manila ziyaretine, ABD’nin ülkedeki askeri varligina ve Gazze’ye karsi saldirilarini sürdüren Israil’e verdigi destege tepki gösteren protestocular, Baskanlik Sarayi yakinlarinda gösteri düzenledi.

Protestocular, "ABD’nin askeri müdahalesini ve soykirimi durdurun", "Savas suçlusu Blinken, hos gelmedin" yazili pankartlar tasidi.
Kaynak: İHA