Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'Ülkemiz Yenilikçi Bir Anayasayi Sonuna Kadar Hak Ediyor'

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, “Türkiye Yüzyili’nin basinda bu ülke yenilikçi bir anayasayi sonuna kadar hak ediyor. Türkiye Yüzyili basinda parlamentomuzda insallah yeni bir anayasa ile yolumuza devam ederiz. Bütün temennimiz bu. Herkes aslinda mutabik ama oturup konusulmasi gerekiyor. Toplumsal sözlesme yapilmasi gerekiyor” dedi.

Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'Ülkemiz Yenilikçi Bir Anayasayi Sonuna Kadar Hak Ediyor'
Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Adana’nin Kozan ilçesinde yeni yapilan Kozan Adalet Sarayi’nin açilisina katildi.

Burada konusan Tunç, adalete erisebilirligi arttirmak için çabaladiklarini vurgulayarak, “Adana, Türkiye’nin medariiftihari bir kentimiz. Kozan Adalet Sarayi’nin hayirli olmasini diliyorum. Bugüne kadar bu eserin ortaya çikmasinda emegi olan herkese tesekkür ediyorum. Adalete erisilebilirligi kolaylastirilmasi bu fiziki mekanlar ve teknolojik imkanlarin arttirilmasindan geçiyor. Bu anlamda da Adalet Sarayi’miz Kozanli hemsehrilerimizin adalete erisimini kolaylastiracak. Uzun süreler bölge halkina hizmet edecek. Adalet mülkün temelidir. Adalet bütün canlilarin hayatini korumaktir. Mülkün temeli adaletin tecelli edebilmesi için hukuk devleti sarttir. Bunun için de tarafsiz ve bagimsiz yargi olmasi gerekiyor. Bu yarginin adaleti tecelli edebilmesi için 3 önemli unsur var. Fiziki kapasite, teknolojik imkanlar, mevzuat, çaga uygun kanunlar ve o kanunlari kürsüde uygulayacak insan unsuru. Bu 3 unsuru ihmal etmeden vatandaslarimiza adaleti ulastiriyoruz” ifadelerini kullandi.

“Teknolojik imkanlari yargimizin hizmetine sunduk”

Bakan Tunç, Türkiye’deki adalet saraylarinda kullanilan sistemlerin bazilarinin Avrupa ülkelerinde olmadigini kaydederek, “22 yildan bu yana fiziki kapasite konusunda çok önemli mesafeler aldik. 22 yil önce müstakil 78 adalet sarayi vardi. Bugün itibariyla 360’a yükselttik. Teknolojik imkanlari da arttirdik. UYAP, görüntülü durusma, SEGBIS gibi Avrupa ülkelerinin çogunda olmayan teknolojik kapasiteyi yargimizin hizmetine sunduk” diye konustu.



“Temel kanunlarin tamamini yeniledik”

Mevzuatin çaga uydurulmasi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) birçok kanun çalismasi yapildigina deginen Adalet Bakani Yilmaz Tunç, daha sonra sunlari söyledi:

“Yeni gelisen ihtiyaçlara uyarlanmis ticaretin gelistirilmesi, yeni suç tiplerinin ortaya çikmasiyla o kanunlarin yenilenmesi sürecini de gerçeklestirdik. Temel kanunlarin tamamini yeniledik. Ne kadar temel kanun varsa hepsi çaga uygun hale getirildi.

Anayasamizda sayisiz reformlar ile hak arama hürriyetini genislettik. Kamu denetçisi imkanini bu dönemde getirdik. Bilgi edinme hakki anayasamizda tanimlanmamisti. Kisisel verilerin korunmasi, özel hayatin korunmasi tüm bu düzenlemeler son yillarda genisletilen düzenlemelerdi. Kadin haklarindan, sehit ailelerinin haklarina kadar birçok düzenleme yaptik.”

“Toplumsal sözlesme yapmaliyiz”

Darbeci ruhu anayasada ortadan kaldirmaya yönelik adimlar attiklarini hatirlatan Bakan Tunç, “Darbeci ruhu ortadan kaldirmaya yönelik adimlar attik. Anayasamizda askeri mahkemeler vardi. Siviller askeri mahkemelerde yargilanmisti. Askeri mahkemeleri kaldirdik. Anayasamizda gerektiginde ‘Sikiyönetim ilan edilebilir’ maddesi vardi. Bunu sizin onayinizla kaldirdik. ‘Darbeciler yargilanamaz’ maddesini kaldirdik. Anayasamizi demokratik hale getirmenin gayreti içerisinde olduk. Darbelere karsi çok büyük yapisal reformlari hayata geçirdik. Cumhurbaskanligi hükumet sistemine geçerek anayasamizi daha demokratik hale getirdik. Ancak bunlari da yeterli görmüyoruz. Türkiye Yüzyili’nin basinda bu ülke yenilikçi bir anayasayi sonuna kadar hak ediyor. Türkiye Yüzyili basinda parlamentomuzda insallah yeni bir anayasa ile yolumuza devam ederiz. Bütün temennimiz bu. Herkes aslinda mutabik ama oturup konusulmasi gerekiyor. Toplumsal sözlesme yapilmasi gerekiyor. 22 yil boyunca anayasamizda reformlari kalici hale getirecek bir anayasayi insallah yapmak nasip olur. Milletimize olan borcu yerine getirmis oluruz” dedi.



“Büyük bir gayret içerisinde çalisiyorlar”

Hakim ve savcilarin vatandaslarin yargiya güvenini üst noktaya tasiyacak kisiler oldugunu hatirlatan Bakan Tunç, “Demokratik hukuk devleti içerisine bunlari uyarladik ama bunu uygulayacak insan unsuru. Insan unsurunu gelistirmenin gayreti içerisinde olduk. 2002 yilinda 9 bin hakim ve savci varken simdi 24 bin hakim ve savcimiz var. Genç bir kadroya sahibiz. Vatandaslarimizin yargiya güvenini üst noktaya tasiyacak olan insan unsurudur. Geçen sene 12 milyon dosyayi sonuçlandirdilar. Su anda önlerinde 11 milyon dava var. Büyük bir gayret içerisinde çalisiyorlar. Onlarin özellikle meslegi kabul edilmeden önce TBMM’de hep beraber yasal düzenlemeleri hayata geçirmistik. Hukuk mesleklerine giris sinavi. Avukatlik ve hakim-savcilik yapmak isteyen önce bu sinavi kazanacak. Daha kaliteli bir egitim için çabaliyoruz. hakim ve savcilarimiz artik 3 yil süren donanimli süreçten sonra kürsüye daha donanimli bir sekilde geçecekler” ifadelerini kullandi.

“Uzun yargilamalarin olmamasi gerek”

Yarginin hizlanmasinin gerektigini anlatan, ‘Geciken adalet, adalet degildir’ diyen Bakan Yilmaz Tunç, su ifadeleri kullandi:

“Uzun süren yargilamalarin olmamasi gerekir. Hedef süre uygulamalarimiz var. Istinaf mahkemelerinde de bu hedef süre uygulamasini sisteme dahil etmenin içerisindeyiz. Artik hangi bölgelerde hangi dairede yogunluk varsa orada ki yogunlugu azaltacagiz. Adli Tip Kurumu’nun kapasitesini arttiriyoruz. Artik 81 ilde Adli Tip Kurumu var. Bugünkü sartlara uygun olmayan 392 cezaevini kapattik. 300’e yakin yeni cezaevini hizmete açtik. Adana’da yatirimlar gerçeklesmis oldu. Teknolojinin bütün imkanlarindan yararlanmak istiyoruz. Hem hakim savcilarimizin hem de vatandaslarimizin bu sistemden yararlanabilmeleri gayreti içerisindeyiz. Özellikle kira davalari tartisma konusu. 146 bin kira uyusmazligi nedeniyle arabuluculuk tarafi oldu. Bunun 76 bini uzlasma ile sonuçlandi. Demek ki yaridan fazlasi adliyeye gitmeden çözmüs oldu. Diger uyusmazliklarda da bunu hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Adalet Bakanligimizin Adana ve tüm ilçelerine yaptigi önemli yatirimlar var. Bugüne kadar adalet alaninda 38 milyar 318 milyon Türk Lirasi Adana’nin merkez ve ilçelerine yatirim gerçeklestirmisiz. Adana Adli Tip Bölge Baskanligi ihalesini de 30 Nisan’da gerçeklestirecegiz. Yüregir ilçemizde bu binayi Adanalilarin hizmetine sunmus olacagiz. Karatas ilçemize de adalet binamizin projesini hazirladik. Onu da Adana’ya kazandiracagiz. 2024 yili yatirim programina Adana ile ilgili adliye personelimizin kalabilecegi konutlari yatirim programa aldik. Merkezde 100 daire olmak üzere 232 adliye konutunu kisa süre içerisinde kazandiracagiz.”
Kaynak: İHA