Iftar Sonrasi Vazgeçilmez Lezzet Haline Gelen Lezzet Açiklamasi 'Kahve'

Türkiye’de yetismeyen bir ürün oldugu halde hazirlama yöntemleriyle dünyaca meshur olan kahve, iftar sonrasinin vazgeçilmez lezzet haline geldi. Osmanli’dan günümüze kadar uzanan lezzetin revaçta oldugunu belirten kahveci Fatih Tosun, “Iftardan sonra çay kadar artik tercih edilen bir idealimizde Türk kahvesi olarak bilenen protokol kahvelerimizdir” dedi.

Iftar Sonrasi Vazgeçilmez Lezzet Haline Gelen Lezzet Açiklamasi 'Kahve'
Osmanli döneminden günümüze kadar uzanan kahve kültürü günümüzde vazgeçilmez bir lezzet haline geldi. Yörelere göre farkli tatlar olusturan bu lezzet, Türkiye’de yetismeyen bir ürün oldugu halde pisirme yöntemiyle dünyaca meshur. Ramazan ayinda iftar sonrasi tüketilen Türk kahvesi artik çaydan daha fazla tüketilen bir içecek haline geldi.

Tarihi Bedesten Çarsisi’nda kahvecilik yapan Fatih Tosun, “Kahve dinlendirici etkinligi kuvvetli olmaktadir. Muhabbeti bol olan bir nimet olarak bilinir halk arasinda. Tabii iftardan sonra mutlaka millet ya çaya ya da kahveye talep eder Konya’mizdaki vatandaslarimiz. Kültür olarak da filtre kahve, Türk kahvesi, dibek kahvesi bunlarin hepsi insani rahatlatir. Iftardan sonra çay kadar artik tercih edilen bir idealimizde Türk kahvesi olarak bilenen protokol kahvelerimizdir. Hem insana sakinlik verir, hem günün yorgunlugunu almis olur muhabbeti arttiran çesitlerimizdir. Vatandaslarimiz kahve kültürüne biraz daha yogunlasti. Eskiden Konya’miz çay kültürü çoktu su anda kahve kültürü çok oldugu için vatandasa kendi istegi, talebine göre burada sergiledigimiz kahvelerden ya iftarlik olarak aliyorlar” dedi.



"7 çesit kahve çekirdeginden karisip filtre kahve yapiyoruz”

Kahve olarak is yerinde yaklasik 15 çesit çig kahve çesidinin bulundugunu belirten kahveci Fatih Tosun, “Vatandasimizin en çok tercih ettigi protokol kahvemiz içimi yumusak, yani mensei Brezilya cinsi bir kahve çekirdegi. Türk kahvesine en uyumlu olan bir kahve çekirdegimizdir. 100 gram bir kahve alindiginda bir fincana 7 grama yakin kahve gider. Bu 100 gramdan 12 fincan bir kahve çikar. Bu da 35 lira yapiyor. Kahve çekirdegi deyip geçmeyecegiz. 41 çesit kahve çekirdegi var. Bunlar her bir Türk kahve çekirdegine uyumlu olmaz. Türk kahve çekirdegine uyumlu olan Brezilya mensei olan çekirdeklerimiz var. Bir de Hindistan tarafindan gelen Robisto kahve var. Robisto kahve yani su anda matematik olarak biraz daha ucuz oldugu için bizim esnaf biraz onu satmaktadir ama Robisho kahvesinden Türk kahvesi olmaz. Robisho kahve ekspresle filtre kahve, yüzde 10, yüzde 20 atilsin ki o kahve köpük yapsin. Sade kahve de mat bir tat meydana gelir yani tahta tadi meydana gelir. Kahve tadi alamazsin. Güzel bir kahve çekirdegi alinacaksa bilinmis yerden kahve çekirdegi, kahve alinmasini temenni ederiz bunlarda da en makbule geçen çesit ise reanamas kahve çekirdegi Bizim Türkiyemizde en çok popüler olan Türk kahve çekirdegi. Arti bunun yaninda bizim burada Kolombiya, Etiyopya, Tanzanya, Santos, Moku, Sindu çesitlerimiz var. Onlar biz burada ise filtre kahvesinde de kullaniyoruz. Yani 7 çesit kahve çekirdeginden karisip filtre kahve yapiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA