Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Nevruz Atesini Hankendi'de Yakti

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Karabag’in Ermenistan isgalinden kurtarilan Hankendi sehrinde baharin habercisi olarak kabul edilen Nevruz Bayrami atesini yakti.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Nevruz Atesini Hankendi'de Yakti
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Ermenistan isgalinden kurtarilan Karabag’daki Hankendi sehrinde Nevruz Bayrami atesini yakarak ulusa seslendi. Azerbaycan halkini Nevruz Bayrami nedeniyle tebrik eden Aliyev, tarihi zaferin ardindan Nevruz Bayrami’ni dördüncü kez Karabag’da kutladiklarini belirtti.



“Ikinci Karabag Savasi’nin sonuçlari Ermenistan’a ders vermedi”

Geçen sene düzenlenen terörle mücadele operasyonu sonucunda Azerbaycan’in egemenligini tam olarak sagladigini ifade eden Aliyev, “Ikinci Karabag Savasi sirasinda ve terörle mücadele operasyonu sonucunda büyük kahramanliklar gösterdik. Allah tüm sehitlerimize rahmet eylesin. Sehitlerimizin, yigit askerlerimizin ve subaylarimizin özverisi, profesyonelligi ve kahramanliklari sonucunda bugün insa ediyoruz ve bu topraklara hayat dönüyor. Maalesef Ikinci Karabag Savasi’nin sonuçlari Ermenistan’a ders vermedi. Geçen seneki Nevruz Bayrami tebriklerimde bundan bahsetmistim ve Ikinci Karabag Savasi’ndaki yenilgilerinin kendilerine ders vermemesinden dolayi üzüntümü dile getirmistim. Ders olsaydi terörle mücadele operasyonu yapilmasina gerek kalmazdi. Ermenistan, Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra aradan geçen üç yilda dogru bir karar vermemis, yasadisi silahli gruplarini sonsuza kadar topraklarimizda tutmak istiyordu ve sözde ‘Daglik Karabag Cumhuriyeti’ni yasatmak istiyordu. Bütün bunlar uluslararasi hukuka tamamen aykiridir ve en önemlisi Azerbaycan halkinin iradesine aykiridir” dedi.



“Yolumuzdan dönmeyecegimizi gösterdik”

Ikinci Karabag Savasi sonucunda Azerbaycan’in savas alaninda isgal edilmis topraklarinin çogunu kurtardigini belirten Aliyev, “Ancak isgal sirasinda birçok baskentten bize defalarca bu çatismanin askeri bir çözümünün olmadigina dair sinyaller gönderildi. Her türlü çatismanin askeri bir çözümü oldugunu kanitladik. Isgalci devlet baska bir ülkenin topraklarini hukuka aykiri olarak isgal ediyorsa ve o topraklari gönüllü olarak terk etmek istemiyorsa tek yol askeri yoldur. Uluslararasi hukuk çerçevesinde toprak bütünlügümüzü ve egemenligimizi yeniden sagladik. Alti ay önce gerçeklestirilen basarili terörle mücadele operasyonu, uluslararasi hukukun ve Azerbaycan halkinin yilmaz ruhunun bir kutlamasidir. Ermenistan’in arkasinda herhangi bir güç dursa bile yolumuzdan dönmeyecegimizi, istedigimizi elde edecegimizi bir kez daha gösterdik ve basardik” ifadelerini kullandi.

“Sonsuza kadar bu topraklarda yasayacagiz”

Azerbaycan Silahli Kuvvetleri’nin gücünü Ikinci Karabag Savasi’nda ve terörle mücadele operasyonunda tüm dünyaya gösterdiklerini vurgulayan Aliyev, “En önemlisi halkimiza sonsuz gurur kaynagi olacak, Azerbaycan halkinin büyüklügünü tüm dünyaya göstermis böyle bir genç nesil yetismistir. Gençlerimiz vatanseverlik ruhuyla, milli ruhla yetistiler. Üç yil önce topragimizin kurtulusu için ölmeye hazirdilar ve öleceklerdi. Tüm sehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Savas alaninda tüm sehitlerimizin, Hocali’nin masum kurbanlarinin kanini aldik ve bununla gurur duyuyoruz. Toprak bütünlügümüzü, egemenligimizi, uluslararasi hukuku, ulusal onurumuzu yeniden sagladik ve bugün özgür bir halk olarak yasiyor, insa ediyoruz ve sonsuza kadar bu topraklarda yasayacagiz” ifadelerini kullandi.

Aliyev, Hankendi’nin merkezi meydanina “Zafer Meydani” adini verdi

Uzun yillar boyunca Hankendi’nin merkezi meydaninin ve merkezdeki idari binanin Ermeni bölücüler tarafindan Azerbaycan’a karsi planlar hazirlamak için kullanildigini söyleyen Aliyev, “Uzun yillar bu meydan ve bu bina bölücülerin yuvasiydi. Ermenistan tarafindan finanse edilen ve silahlandirilan ayrilikçilar aslinda Ermeni ordusunun bir parçasiydi. Iste bu meydanda halkimiza karsi çirkin planlar hazirlaniyordu. Hocali soykiriminin yapilmasi emri bu binada verildi.

Bugün bu meydanda duruyoruz. Bu meydana Zafer Meydani adini verdigimi, bundan sonra Zafer Meydani olacagini degerli halkima bildirmek isterim. Bugün isgalden kurtarilmis Karabag’da basimizi dik tutarak yasiyoruz. Bu yil vatandaslarimiz Hankendi’ye ve Hocali, Susa, Cebrayil, Kelbecer gibi diger sehirlere, birçok köye dönecek” dedi.

Hankendi’de Azerbaycan halkinin bayramini tebrik etmekten büyük bir mutluluk duydugunu belirten Aliyev, "Ikinci Karabag Savasi’nin ardindan hepimiz gururla yasiyoruz. Adaleti yeniden tesis ettigimiz, topraklarimizi isgalcilerden kurtardigimiz, gücümüzü gösterdigimiz için hepimiz gurur duyuyoruz ve bundan sonra herkes bizi hesaba katmalidir, aksi takdirde kendisi pisman olacaktir. Aziz milletimin yaklasan bayramini bir kez daha en kalbi duygularimla kutluyor, Azerbaycan halkina saglik ve yeni basarilar diliyorum. Karabag Azerbaycan’dir” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan’da Nevruz Bayrami nedeniyle 20-26 Mart tarihleri arasinda resmi tatil ilan edildi.
Kaynak: İHA