AB Yüksek Temsilcisi Borrell Açiklamasi 'Açlik Bir Savas Silahi Olarak Kullanilamaz'

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Birlesmis Milletler’e (BM) bagli Dünya Gida Programi’nin (WFP) Gazze Seridi ile ilgili yayinladigi raporun ardindan yaptigi açiklamada, “Açlik bir savas silahi olarak kullanilamaz. Gördügümüz sey dogal bir tehlike degil, insan yapimi bir felakettir ve bunu durdurmak bizim ahlaki görevimizdir” dedi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell Açiklamasi 'Açlik Bir Savas Silahi Olarak Kullanilamaz'
Birlesmis Milletler’e bagli Dünya Gida Programi’nin Gazze Seridi ile ilgili yayinladigi raporun ardindan AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardimlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic ile ortak yazili açiklama yapti. Açiklamada, "Gazze krizinin besinci ayinda, bugün açiklanan güncellenmis Entegre Gida Güvenligi Asama Siniflandirmasi (IPC) raporunun sonuçlari, Gazze için mümkün olan en kötü tahminin ortaya çiktigini göstermektedir” denildi.

“Açlik nedeniyle çocuklarin ölümüne tanik oluyoruz”

IPC’ye göre Gazze’nin halihazirda kitlikla karsi karsiya olduguna dikkat çekilen açiklamada, “Bu daha önce görülmemis bir durumdur. Hiçbir IPC analizi, dünyanin hiçbir yerinde bu seviyelerde gida güvensizligi rapor etmedi. Hayati tehdit eden akut yetersiz beslenme seviyeleri son rapordan bu yana endise verici bir oranda artmistir ve halihazirda açlik nedeniyle çocuklarin ölümüne tanik oluyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açligin bir savas silahi olarak kullanilamayacagi vurgulanan açiklamada, “Gördügümüz sey dogal bir tehlike degil, insan yapimi bir felakettir ve bunu durdurmak bizim ahlaki görevimizdir. Çatismalar nedeniyle büyük bir kismi çocuk olmak üzere 30 binden fazla insan hayatini kaybetti ve açlik ya da hastaliklar nedeniyle ölü sayisi hizla artabilir” denildi.

“Simdi harekete geçmek için mutlak bir zorunluluk var”

Gazze Seridi’ndeki durumun felaketin ötesine geçtigi aktarilan açiklamada, “Simdi harekete geçmek için mutlak bir zorunluluk var. Havadan indirme ve deniz koridorlari da dahil olmak üzere mümkün olan tüm yardim ulastirma yollarini arastiriyor olsak da, bunlar en uygun ve etkili çözüm olan kara erisiminin tam ve sartsiz olarak açilmasinin yerini tutamaz” denildi.

Gazze Seridi’ne insani yardimlarin ulastirilmasi için Israil’e yeni geçis noktalari açilmasi ve BM ve diger kurumlarla isbirligi yapmasi çagrisinda bulunulan açiklamada, “AB, UNRWA ve diger BM kuruluslari ile insani yardim müdahalesinde yer alan diger aktörlerin yürüttükleri önemli çalismalarin farkindadir ve onlarin güvenligi ve ihtiyaç sahiplerine engelsiz erisimin saglanmasi konusundaki kararliligini sürdürmektedir” denildi.
Kaynak: İHA