Yozgat'ta 87 Yeni Yerlesim Yeri Tespit Edilerek Tescil Edildi

Yozgat Bozok Üniversitesi, il genelinde Arkeolojik Yüzey Arastirmasi projesi kapsaminda 294 alanda arkeolojik belgeleme çalismalari yaparken bu çalismalar sonucunda 87 yeni yerlesim yeri tespit edilerek Kültür ve Turizm Bakanliginca tescili gerçeklestirildi.

Yozgat'ta 87 Yeni Yerlesim Yeri Tespit Edilerek Tescil Edildi
Tarihte birçok medeniyete ev sahipligi yapan ve Anadolu’nun en eski yerlesim alanlarindan biri olan Yozgat’in tarihine isik tutmak için Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafindan 2017-2022 yillari arasinda Arkeolojik Yüzey Arastirmasi gerçeklestirildi.

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü öncülügünde, Yozgat Bozok Üniversitesinin maddi destekleriyle 5 yilda tamamlanan proje dogrultusunda 294 alanda arkeoloji çalismalari gerçeklestirilirken bu çalismalar sonucunda 87 yeni yerlesim yeri tespit edildi. Tespit edilen yerlerin tescili ise Kültür ve Turizm Bakanliginca gerçeklestirildi.



294 alanda belgeleme çalismasi yapildi

Arkeoloji arastirmalarinin il genelinin tamaminda yapildigini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Doç. Dr. Hacer Sancaktar, “Söz konusu arastirmada 294 alanda arkeolojik belgeleme çalismalari yapilmis ve bu çalismalar sonucunda 87 yeni yerlesim tescile önerilmistir. Arastirma projesinin ana odagini klasik dönemler olustursa da alanda tespit edilen tüm dönemler ve yerlesim tipleri belgelenmistir. Bes yillik çalisma çerçevesinde arkeolojik veriler veren toplam 103 höyükte arastirma yapilmistir. Höyüklerde tespit edilen seramiklerden kültürel devamliligin önemli ölçüde takip edilebildigini görmekteyiz. Bes yillik çalismalar kapsaminda höyükler disinda yamaç, tepe üstü, kaya önü veya açik alan yerlesimleri seklinde tanimlanan 151 merkez de tespit edilmistir” dedi.



Tunç ve Demir Çagi yerlesim yerleri daha yaygin

5 yillik dönemde gerçeklestirilen çalismalar sonucunda Tunç Çagi yerlesim yerlerinin oldukça dikkat çektigini de belirten Sancaktar, “Benzer sekilde Demir Çagi’nda da yaygin bir yerlesim dokusu devam etmektedir. Ancak Helenistik Dönem’e gelindiginde yerlesim sayisinin oldukça düstügü, Roma Dönemi’nde ise Helenistik Dönem’e göre sayinin arttigi fakat kent yerlesimlerinden ziyade köy ve çiftlik yerlesimlerinin ön plana çiktigi anlasilmistir” seklinde konustu.



Arastirmalar bilimsel çalismalara isik tutacak

Yozgat genelinde yaptiklari arkeolojik çalismanin günümüze kadar en kapsamli çalisma oldugunu da vurgulayan Sancaktar, “2017 yilinda baslatilan ve 5 yil süren arastirmamiz sonucunda elde edilen verilerin bir bölümü sempozyum, webinar, kitap bölümü ve makaleler yoluyla bilim dünyasi ile paylasilmistir. Tarafimizca gerçeklestirilen söz konusu yüzey arastirmasinin sonuçlarina dair bilimsel yayin çalismalari devam etmektedir. Arastirma dogrultusunda bugüne kadar yapilan ve yapilacak olan yayinlar, Orta Anadolu arkeolojisine önemli katkilar saglayacaktir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA