Rusya'daki Seçimlerde Navalny Destekçilerinin Geçersiz Oy Plani

Rusya’daki devlet baskanligi seçimlerinin son gününde halk sandiga gitmeye devam ederken, cezaevinde ölen Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin destekçileri Navalny’nin esi Yulia Navalnaya önderliginde ayni saatte sandiklara giderek geçersiz oy kullanma eylemi baslatti.

Rusya'daki Seçimlerde Navalny Destekçilerinin Geçersiz Oy Plani
Rusya’da devlet baskanligi seçimlerine halk yogun ilgi gösterirken muhaliflerin toplu eylemleri seçimlere damga vurdu. Ülkede oy kullanma islemlerinin ilk gününde bazi sandiklara boya dökme eylemi düzenlenirken, bazi seçim merkezlerine de molotof kokteyli atildi. Muhaliflerin bu eylemleri seçimin son gününde de sürerken, cezaevinde ölen Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin destekçileri eylem baslatti. Alexei Navalny’nin esi Yulia Navalnaya destekçilerine eylemin yöntemiyle ilgili bilgi vererek, “Seçimleri, sayimizin çok oldugunu, görmezden gelinen çok insan oldugunu ve Putin’e karsi oldugumuzu göstermek için degerlendirmeliyiz. Ayni gün ve saatte (bugün) seçim merkezlerine gitmeliyiz. Bundan sonra ne yapmaniz gerektigi size kalmis. Putin disinda herhangi bir adaya oy verebilirsiniz, oy pusulasini parçalayabilirsiniz veya üzerine büyük harflerle ‘Navalny’ yazabilirsiniz. Oy vermek istemeseniz bile seçim merkezleri önünde bekleyip daha sonra arkaniza dönüp evlerinize gidebilirsiniz” dedi.

Yulia Navalnaya gerçeklestirecekleri eylemin güvenli oldugunu ve kimsenin gözaltina alinamayacagini da sözlerine ekledi.

Rus savcilik makami eyleme karsi uyarida bulundu

Yulia Navalnaya’nin çagrisi üzerine çok sayida Navalny destekçisi basta Moskova ve St. Petersburg olmak üzere birçok kentte 12.00’de seçim merkezlerine gidip uzun kuyruklar olusturdu. Moskova savciligi ise duyurusu yapilan eyleme karsi yazili bir açiklama yapti. Savcilik eylemin yasa disi oldugunu öne sürerek, “Resit olmayanlar da dahil olmak üzere çok sayida kisinin ayni saat ve tarihte sehirdeki seçim merkezlerine gitmesine dair çagrilarin kamuoyuna yayildigi tespit edilmistir” denildi. Bu eylemlere seçimlerin isleyisini engellemeye yönelik bir eylem oldugu vurgulanarak, “Seçim ve seçim komisyonunun çalismalarini engellemek, toplanti, gösteri, yürüyüs ile toplu eylem organize etmek ya da düzenlemek ve resit yasta olmayanlarin suça katiliminin tesviki 5 ile 7 yil arasinda hapis cezasi ile cezalandirilir” ifadeleri kullanilarak eyleme katilanlar uyarildi.

Bazi kentlerde çok sayida kisi gözaltina alindi

Rus muhalif medya kuruluslari ve Rus sivil düsünce kurulusu OVD-Info tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’ya bagli Tataristan’in baskenti Kazan, Rusya’nin baskenti Moskova ve diger kentlerde eyleme katilanlarin gözaltina alinmaya basladigi ancak Navalny destekçilerinin eylemden vazgeçmeyerek seçim merkezlerinde uzun kuyruklar olusturmaya devam ettigi aktarildi.

Öte yandan baskent Moskova’da, üzerinde Navalny yazan tisört giyen bir kisi seçim merkezinde gözaltina alindi. Navalny destekçisi sahsin polis merkezinde sorguya alindigi ögrenilirken, bugünkü eylemlerde gözaltina alinan kisi sayisina yönelik henüz resmi bir açiklama yapilmadi.

Seçimlere katilim yüzde 65’i asti

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, 12.50 itibariyle ülke genelinde seçimlere katilim oraninin yüzde 65’in üzerine çiktigini duyurdu. Moskova’da yine ayni saat itibariyle seçimlere katilim oraninin yüzde 55 oldugu ve bu verilere elektronik oylama üzerinden katilim verilerinin dahil edilmedigi bildirildi.

Yapilan açiklamada, ülkedeki devlet baskanligi seçimlerinin 129 ülkeden toplam bin 115 kisi tarafindan takip edildigi, uluslararasi gözlemcilerin ise Rusya’daki 53 farkli bölgede seçimleri izledigi aktarildi.

Sandiklar 20.00’de kapanacak

Rusya’daki seçimlerde sandiklar 20.00’de kapanacak ve ardindan oy sayimina geçilecek. Birlesik Rusya Partisi’nin destekledigi mevcut Devlet Baskani Vladimir Putin’in yani sira Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) Baskani Leonid Slutskiy, Rusya Komünist Partisi (KPRF) tarafindan aday gösterilen milletvekili Nikolay Haritonov ve Yeni Insanlar Partisi (Noviye Lyudi) Baskan Yardimcisi Vladislav Davankov yarisiyor
Kaynak: İHA