Koruma Altina Alinan Suruç Koyunu Tescilleniyor

Diger irklardan farkli oldugu gerekçesiyle geçen aylarda koruma altina alinan Suruç koyunu için tescil çalismasi da baslatiliyor.

Koruma Altina Alinan Suruç Koyunu Tescilleniyor
Sanliurfa Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile GAP Tarimsal Arastirma Enstitüsü tarafindan birlikte gerçeklestirilen Hayvan Gen Kaynaklari Koruma Projesi çerçevesinde geçtigimiz aylarda ilk defa Sanliurfa’ya özgü olan Suruç koyununun koruma altina alinmasi kararlastirildi. Yapilan çalismada, bölgede halk arasinda "Suruç koyunu" olarak adlandirilan koyunun, bas yapisi, boyu, kuyrugu, kilosu ve süt verimiyle diger irklardan farklilik gösterdigi belirlendi. Çalismalarin ardindan Suruç koyununun tescili için de girisimlerde bulunulacak. Suruç Kaymakamligi, Tarim ve Orman Bakanligi Evcil Hayvan Genetik Kaynaklari Tescil Komitesine basvuruda bulunacak.

Kaymakam ve Belediye Baskan Vekili Ibrahim Günes yaptigi yazili bir açiklamada, “Bildiginiz üzere geçtigimiz aylarda Suruç Belediyesi olarak, Suruç narini AB Komisyonu tarafindan Cografi Isaret Belgesi’yle tescillenmistik. Simdi de ülke hayvanciliginin gelisimi konusunda, yerli küçükbas ve büyükbas hayvan irklarinin islahi için çalismalarimizi Il Tarim Müdürlügü ile birlikte sürdürüyoruz. Ilçemiz için büyük bir öneme sahip olan, kaybolmaya yüz tutmus, yöreye has bir koyun irkini tescilleme çalismalarini takip ediyoruz. Insallah önümüzdeki süreçte de Suruç narindan sonra Suruç koyununun da tescillenmis oldugunu görecegiz” dedi.

Yilardir Suruç koyunu besleyen Mustafa Çevik, her yönüyle diger koyunlardan farkli olan Suruç koyununun tescillenmesini istediklerini dile getirdi.

Küçükbas hayvanciligin önemli merkezlerinden Sanliurfa’da kendine has özellikleri bulunan "Suruç koyunu" için tescili ile beraber Sanliurfa’nin önemli hayvan gen kaynaklarindan olan Suruç koyununun neslinin devaminin saglamasi ve verim kabiliyetlerini artirilmasi hedefleniyor. Tecille birlikte yetistiricilere de ciddi anlamda devlet destegi saglanacagi belirtildi.
Kaynak: İHA