Israil, Deir El-Balah'ta Bir Evi Vurdu Açiklamasi 12 Ölü

Israil’in Deir El-Balah’ta bulunan bir evi hedef aldigi saldirilarda çogunlugu kadin ve çocuk 12 Filistinli hayatini kaybetti.

Israil’in 7 Ekim’de basladigi Gazze saldirilari sürüyor. Israil ordusu, gece saatlerinde saldiri düzenledigi Gazze Seridi’ndeki Deir El-Balah’ta bulunan bir evi hedef aldi. Saldirilarda çogunlugu kadin ve çocuk 12 Filistinli hayatini kaybetti, çok sayida Filistinli de yaralandi. Deir El Balah’in Beshara mahallesinde bulunan evin, Thabet ailesine ait oldugu ögrenildi.

MOSSAD Baskani müzakereler için Doha’ya gidiyor

Israil Istihbarat Servisi MOSSAD Baskani David Barnea’nin bugün Hamas ile ateskes ve esir takasi görüsmeleri için Katar’in baskenti Doha’ya gitmesinin beklendigi kaydedildi. David Barnea’nin yani sira Katar Basbakani ve Misirli yetkililerin de katilacagi görüsmelerde esirlerin serbest birakilmasi ve insani yardim da dahil olmak üzere Israil ile Hamas arasindaki eksiklikler ve taraflar arasinda görüsülmemis konularin ele alinmasi bekleniyor.

Alman Basbakan Israil’e gidiyor

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Ürdün ve Israil’i ziyaret edecek. Ilk olarak Ürdün’e gelecek olan Scholz, önce Ürdün Krali II. Abdullah ile görüsecek. Ürdün’deki temaslarini tamamlamasinin ardindan Israil’e geçecek. Alman Sansölye 7 Ekim’den bu yana ikinci kez Israil’i ziyaret edecek. Scholz’un bugün Israil’e yapacagi ziyaret çerçevesinde Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog ve esirlerin aileleri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Hamas’in teklifi

Hamas, 100’ü müebbet hapis cezasi alan Filistinli mahkumlarin serbest birakilmasi karsiliginda Israilli rehinelerin serbest birakilmasini içeren teklifi sunmustu. Anlasmanin ilk asamasinda 700 ila bin Filistinli mahkuma karsilik yarali kadin ve çocuklar ile yaslilar ve hasta Israilli rehinelerden olusan bir grubun serbest birakilacagi kaydedilen teklifte, Israilli "kadin askerlerin" serbest birakilmasinin da ilk asamaya dahil oldugu aktarilmisti.

Hamas’in ilk asamanin tamamlanmasinin ardindan kalici bir ateskes tarihi belirlemek istedigini ilettigi teklifte, Israil’in Gazze’den çekilmesine yönelik bir tarih de yer almisti. Hamas, ikinci asamada ise her iki taraftan da tüm esir ve tutuklularin serbest birakilmasini talep etmisti.

Hamas’in teklifine karsilik Israil Basbakanlik Ofisi’nden yapilan açiklamada Hamas’in yeni teklifinin "gerçekçi olmayan" temellere dayandigi kaydedilmisti.
Kaynak: İHA