Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Ekonomimiz, 1 Trilyon 119 Milyar Dolar Bir Büyüklüge Ulasti'

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, geçen yil itibariyle Türkiye ekonomisinin 1 trilyon 119 milyar dolar bir büyüklüge ulastigini belirterek, "Türkiye olarak yine son 21 yila baktigimizda, ortalama yillik büyüme hizimiz yüzde 5.4 olmus, dünyadan 1.8 puan daha yüksek büyümüsüz. Bir yil için belki bu çok büyük bir rakam degil diyebilirsiniz ama bu 21 bir yillik dönem için birikimli olarak baktigimizda Türkiye’yi dünyada farkli bir yere tasidigini da ifade etmek isterim" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Ekonomimiz, 1 Trilyon 119 Milyar Dolar Bir Büyüklüge Ulasti'
Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, birtakim ziyaretlerde bulunmak üzere Elazig’a geldi. Ilk olarak bir dügün salonunda düzenlenen iftar programina katilan Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Elaziglilarla bir araya geldi. Ardindan bir otelde gerçeklestirilen “Is Dünyasi Bulusmasi” programina katilan Yilmaz, Elazigli is insanlarina hitap etti.

"Cari açik meselesi, Türkiye’nin uzun dönemi, en önemli meselelerinden biri”

Türkiye’nin özellikle cari islemleri hakkinda rakamsal veriler paylasan Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Enflasyonda belirgin bir düsüsü görecegiz. Bu mücadele uzun soluklu, orta vadeli bir mücadele. Dolayisiyla yaptigimiz yeni politikalarimizin etkisini belli bir süreç içinde, asama asama görecegiz. 2024 ikinci yarisindaki bu düsüslerden sonra iki 2025’te orta vadeli programimiza göre yüzde 15 civarinda bir hedefimiz var. 2026 yilinda ise tek haneli rakamlara yeniden ulasmayi hedefliyoruz. Yine son dönem sevindirici olan bir gelisme, cari islemler açigimizda ciddi gerileme söz konusu. Geçen yilin ilk yarisinda cari islemler açigimiz 60 milyar dolarin üzerindeydi. Yili, 45,4 milyar dolarla kapatmis olduk. Yani ciddi anlamda bir gerileme oldu ve milli gelire orani da cariye açigin 4,1 civarinda oldu. Bu iyilesme ocak ve subat aylarinda da devam ediyor. Ocak ayi rakamlari çikti. Burada 37,5 milyar dolara düsmüs durumda. Subat ayinda daha da gerilere, 32, 33 milyarlara düsmesini bekliyoruz. Cari açik meselesi, Türkiye’nin uzun dönemi, en önemli meselelerinden biridir. Buradaki iyilesme gerçekten sevindirici. Özellikle hizmet gelirlerinde geçen yili 100 milyar dolarla kapattik. Bu da önemli. Türkiye mal ticaretinde açik veren ama hizmet ticaretinde fazla veren bir ülke. Burada turizm gelirlerimiz de 54,3 milyar dolari buldu. Ziyaretçi sayimiz 57 milyonu geçti. 2024’te de 60 milyon turist, 60 milyon dolar turizm hedefimiz var. Bu da cari açigimiza önemli katkilar da bulunuyor. Sermaye girisleri de geçen yil olumlu yönde seyretti. 2022 yilinda portföy kaleminde 13,7 milyar dolar çikis varken 2023’te 8,3 milyar dolar finans girisi gerçeklesti. Bu da finansal akimlar anlaminda önemli. Bütün bunlarla birlikte orta vadeli programda 2024 için ön gördügümüz cari açigin milli gelire orani anlaminda 3.1’lik rakamin rahatlikla yakalanabilecegini hatta bundan da daha iyi bir performans gösterebilecegimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.



“Trilyon dolarlik ekonomiler ligine Türkiye katilmis oldu”

Geçen yil itibariyle Türkiye ekonomisinin 1 trilyon 119 milyar dolar bir büyüklüge ulastigini belirten Yilmaz, "Türkiye olarak yine son 21 yila baktigimizda, ortalama yillik büyüme hizimiz yüzde 5.4 olmus, dünyadan 1.8 puan daha yüksek büyümüsüz. Bir yil için belki bu çok büyük bir rakam degil diyebilirsiniz ama bu 21 bir yillik dönem için birikimli olarak baktigimizda Türkiye’yi dünyada farkli bir yere tasidigini da ifade etmek isterim. Türkiye ekonomisi 2023 yilinda büyüme egilimini devam ettirmistir. Son çeyrek itibariyle yüzde dört büyümüs. On dört çeyrek kesintisiz büyümesini devam ettirmistir. Yil geneli büyüme hizimiz ise geçen yil itibariyle yüzde 4.5 olarak gerçeklesti. Orta vadeli programda biz 4.4 demistik. Bu rakam programimizin da bir miktar üstünde bir büyümeyle 2023 yilini kapatmis olduk. Türkiye ekonomi, ilk defa bir trilyon esigini açmis oldu. Trilyon dolarlik ekonomiler ligine Türkiye katilmis oldu. Kisi basina gelirimiz ise 13 bin 110 seviyesine yükseldi. Bu rakamlarla baktigimizda ekonomimiz dünyanin on yedinci büyük ekonomisi, nominal dolar bazinda satin alma gücüyle hesaplandiginda ise bu daha da yüksek. On birinci büyük ekonomi konumundayiz. Bunlar dünyanin bu zor sartlarinda sevindirici rakamlar. Geçen yil yasadigimiz depremi, bölgemizde yasanan jeopolitik gelismeleri, savaslari da dikkate aldigimizda gerçekten Türk ekonomisi gücünü bu dönemde ortaya koydu, diyebiliriz. Yine sevindirici olan 2023 yilinin son çeyreginde sabit sermaye yatirimlari yüzde 10,7 bir artis sergiledi ve çift haneli büyüdü. Burada da bes çeyrektir devam eden büyüme trendi var. Yatirimlarin artmasi ve büyümemizi, yatirimlarin olumlu etkilemesi yine sevindirici. Bunun içinde de makine teçhizat yatirimlarinin artis orani çok çarpici. Son çeyrekte yüzde 14 makine teçhizat yatirimlarinda bir artis var. Burada da 17 çeyrektir devam eden bir büyümemiz söz konusu. Bunlar da sevindirici hadiseler. Büyümenin kompozisyonu açisindan, yatirimin büyümeye açisindan ve gelecek potansiyel büyümemiz açisindan çok önemli rakamlar” diye konustu.



“Merkez Bankamizin brüt rezervleri 8 Mart itibariyle 130,5 milyar dolar seviyesinde”

Kredi derecelendirme kurulusu olan Fitch’in, ülke notunu bir kademe yükseltmesi sonucu pozitif etkilerin yasandigini ifade eden Yilmaz, “Is gücü piyasasi, istihdam anlaminda da ocak ayinda issizlik orani yüzde 9.1 seviyesinde gerçeklesti. Istihdamimiz ise 32 milyon 222 bin seviyesine ulasti. Özellikle burada kadin istihdaminin artisinin önemli bir kaybin oldugunu ifade etmek isterim. Geçen yil, 2023’teki issizlik orani henüz tam yillik baza çikmis degil ama bütün bu gelismelerle sunu rahatlikla söyleyebiliriz ki geçen yili tek haneli bir issizlik rakamiyla kapatmis olduk. Hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda önemli. Merkez Bankamizin brüt rezervleri 8 Mart itibariyle 130,5 milyar dolar seviyesinde. Bir yandan da Türkiye’nin ülke CDS risk biriminde ciddi bir düsüs var. Geçen yilin ortalarinda 700 baz puan seviyesine kadar yükselmisti. Geldigimiz noktada 300 baz puan civarinda, bazen altinda bazen bir miktar üstünde ve çok ciddi anlamda bir düsüs oldu. Bunun önümüzdeki dönemlerde daha da iyi noktalara gitmesini bekliyoruz. KKM dedigimiz kur korumali mevzuat, burada da yine geçen yil Agustos ayinda 3.4 trilyon lira seviyesine kadar yükselen bir rakam söz konusuydu. Geçtigimiz aylarda önemli bir çözülme oldu. Yaklasik 1.1 trilyon bir azalmayla 2.3 trilyon civarina düsmüs oldu. Bu da önemli bir husus. Fitch adindaki kredi derecelendirme kurulusu notumuzu bir kademe yükseltti, görünümünü de pozitife çevirdi. Bu egilimin de devam edecegini düsünüyoruz” diye konustu.



“Yil sonunda insallah 200 bin deprem konutunu teslim etmis olacagiz”

Son olarak geçtigimiz yil Türkiye tarihinin en büyük afetini yasadigini animsatan Yilmaz bölgede yaralarin sarilmasi adina çalismalarin araliksiz devam ettigini belirterek, “ Deprem afeti yasadik. Bu afetten 11 ilimiz, 14 dört milyon insanimiz dogrudan etkilendi. Tüm ülkemiz etkilendi. Burada da ülkemiz için ilk hesaplamalarimiza göre 104 milyar dolarlik bir maliyet olustu. Bunun da agirlikli kismi 2023 ve 2024 dört yillarinda, 2025 yilinda baslayarak azalan sekilde bu harcamalar devam edecek. Insallah depremin yaralarini saracagiz. Türkiye güçlü bir ülke. Bir siyasi istikrarimiz var. Bütçemizi iyi yönetiyoruz. Dolayisiyla depremin yaralarini da en etkili sekilde sariyoruz. Bugüne kadar da depremle ilgili yogun bir çalisma içinde olduk. Geçen yil yaptigimiz harcama merkezi idareden 960 milyar Türk lirasini buldu. Bu yil 1 trilyon 28 milyar lira bütçemize deprem harcamalariyla ilgili ödenek koymus durumdayiz. Bunlari da hayata geçiriyoruz. Hak sahiplikleri belirlendi, insaatlarimiz devam ediyor. Suana kadar 46 bin civarinda genel itibariyle konut ve birim edildi. Yil sonunda insallah 200 bin konutu teslim etmis olacagiz. Önümüzdeki dönemde insallah yeni projelerle bir taraftan kamunun yapacagi islerle bir taraftan da kamunun destekleyecegi, tesvik edecegi yatirimlarla yolumuza devam edecegiz. Özellikle dogu ve Güneydogu bu dönemde çok güzel bir huzur ve güven ortamina kavustu. Yillar maalesef terörden dolayi bu potansiyeller yeterince harekete geçmemistir. Simdi bu huzur ve güven ortaminda ben inaniyorum ki, Dogu ve Güneydogu’nun büyüme hizi Türkiye ortalamasinin da üstünde olacak. Çünkü uzun yillardir kullanilmamis bir potansiyel harekete geçiyor. Terör en büyük zarari bu bölgelere verdi. Terörün bitmesinin en büyük faydalarini da bu bölgelerimiz görecek” dedi.

Kaynak: İHA