AB Ve Misir'dan 'Kapsamli Ve Stratejik Ortaklik' Anlasmasi

Avrupa Birligi (AB) ve Misir arasinda düzensiz göçün engellenmesi ve zor durumdaki Misir ekonomisinin desteklenmesi için 7,4 milyar avro tutarinda finansal destek ve yatirim paketi içeren “Kapsamli ve Stratejik Ortaklik” anlasmasi imzalandi.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Avusturya, Belçika, Italya, Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan liderleriyle birlikte Avrupa’ya düzensiz göçü engellemeye yönelik bir anlasma için Misir’in baskenti Kahire’de düzenlenen AB-Misir Zirvesi’ne katildi.

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi’nin ev sahipliginde gerçeklestirilen zirvede Von der Leyen, AB Dönem Baskani ve Belçika Basbakani Alexander de Croo, Italya Basbakani Giorgia Meloni, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis, Avusturya Basbakani Karl Nehammer ve GKRY lideri Nikos Hristodulidis yer aldi.

Misir’in Avrupa Birligi ile ortak siyasi, ekonomik ve güvenlik çikarlari oldugunu ve bu nedenle bölgede baris, güvenlik ve istikrari destekledigini vurgulayan es-Sisi, “Bugünkü görüsmemiz, Avrupa Birligi, Italya, Yunanistan, Belçika, Güney Kibris ve Avusturya ile olan siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel iliskilerimizin derinligini yansitiyor. Bu toplanti, ayni zamanda Misir ile Avrupa arasindaki iliskilerde çok mühim bir adima sahit olacagimiz bir döneme denk geliyor. Zira Misir ve Avrupa Birligi arasindaki iliskileri ‘Kapsamli ve Stratejik Ortaklik’ seviyesine çikarmaya yönelik bir siyasi deklarasyonu imzaliyoruz” dedi.

Imza töreni sonrasinda gerçeklestirilen ortak basin toplantisinda yaptigi konusmada Sisi, AB’nin Misir ekonomisine 7,4 milyar euroluk destek paketinin krediler, yatirimlar ve ortak isbirligi projelerine teknik destekler içerdigini söyledi.

Misirli lider, AB ile enerji alanindaki isbirligi görüsmelerinin ise dogalgaz, elektrik iletimi ve yesil enerji kaynagi olarak yesil hidrojen üretimi üzerinde yogunlastigini söyledi.

Sisi, düzensiz göç konusunda ise Misir’in kuzey sahillerinden düzensiz göçün engellenmesi yönündeki çabalarina ve yaklasik 9 milyon yabanci nüfusa ev sahipligi yapan ülkesinin desteklenmesi yönünde anlasma sagladiklarini ifade etti.

Gazze’deki savasa iliskin olarak acil ateskesin gerekliligi konusunda da hemfikir olduklarini ifade eden Sisi, “Bu baglamda Avrupali liderlere hiçbir sart öne sürmeksizin ateskesin saglanmasi için baski yapmaya davet ettim” dedi.



“Misir, kesinlikle buna karsi”

Gazze Seridi’nin güneyindeki Refah kentine yapilacak bir saldirinin insani krizi iki kat daha kötü hale getirecegi uyarisinda bulunan Sisi, “Misir, kesinlikle buna karsidir. Misir, Israil’in Filistinlilerin 1967’den sonra isgal edilen topraklardan zorla tahliyesine yönelik herhangi bir tesebbüsüne de karsidir” ifadelerini kullandi.

Sisi, Filistin devleti kurularak iki devletli çözüm saglanmadigi sürece Filistin sorununun çözülemeyecegini ifade etti.



Misir’a 7,4 milyar euro destek

Zirvede konusan AB Komisyonu Baskani von der Leyen, “Bugün tarihi bir an. Bugün, AB ile Misir iliskilerini kapsamli ve stratejik ortaklik seviyesine yükseltiyoruz. Ayrica ticaret ve yatirimda düsük karbonlu enerji, göç yönetimi ve en önemlisi de insan, egitim, kültür ve gençlige yatirimlari içeren bir paket üzerinde anlasma sagliyoruz. Buna önümüzdeki dört yila yayilacak 7,4 milyar euroluk bir finans ve yatirim paketi eslik ediyor” ifadelerini kullandi.

AB ve Misir arasindaki isbirliginin kritik öneme sahip oldugunu ifade eden von der Leyen, Avrupa’nin iliskilerin zamanla giderek daha önem kazanacagini öngördügü Misir’in istikrarini destekleyecegini söyledi.

Von der Leyen, göç yönetimi konusunda ise Misir ile halihazirda iyi bir isbirligine sahip olduklarini ve mevcut finansal yardim paketinden en az 200 milyon euronun bu isbirligini daha etkili hale getirmek için kullanilacagini ifade etti.



“Refah’a saldirinin siviller için yikici olacagi konusunda endiseliyiz”

Kahire’deki görüsmenin ayni zamanda büyük bir kriz döneminde gerçeklestigine dikkat çeken von der Leyen, “Hepimiz, Gazze’deki savastan ve burada yasanan insani felaketten fazlasiyla endiseliyiz. Gazze, kitlikla karsi karsiya. Bu nedenle de Gazze’de rehinelerin serbest birakilmasini ve daha fazla insani yardim ulastirilabilmesini mümkün kilacak acil bir ateskese ihtiyaç duyuluyor. Refah’a gerçeklestirilebilecek tam ölçekli bir saldirinin da savunmasiz sivil nüfus için yikici olacagi konusunda çok endiseliyiz” dedi.

Gazze’nin günde 500 kamyon yardim malzemesine ihtiyaç duydugunu ifade eden von der Leyen, Gazze’ye yardimlarin mümkün olan her yoldan ulastirilmasi için çaba gösterdiklerini ve GKRY üzerinden yeni açilan deniz koridorunun da bu yöndeki çabalarin bir parçasi oldugunu belirtti.

Misir’a Gazze’ye yardim ulastirilmasi konusundaki çabalarindan ötürü tesekkür eden von der Leyen, Filistin sorununa iki devletli bir çözüm için de Misir ve diger ortaklarla çalismayi hedeflediklerini söyledi.



Zirvede AB ile Misir arasindaki Kapsamli ve Stratejik Isbirligi Ortak Deklarasyonu’nun yani sira Misir ile katilimci AB ülkeleri arasinda ikili isbirligi anlasmalarina da imza atildi.
Kaynak: İHA