4 Yildir Yemek Yiyemeyen 15 Yasindaki Kiz Sagligina Kavustu

Gaziantep’te 4 yildir karin agrisi ve bulanti sikayetiyle yemek yiyemeyen, yedigi yemegi çikartan, gittigi hastanelerden sonuç alamayan 15 yasindaki Ceyda Süleymanoglu, Medical Point Gaziantep Hastanesinde geçirdigi basarili ameliyat sonrasi sagligina kavustu.

4 Yildir Yemek Yiyemeyen 15 Yasindaki Kiz Sagligina Kavustu
Yaklasik 4 yildir mide agrisina bagli yemek yeme zorlugu yasayan 15 yasindaki Ceyda Süleymanoglu, basta Istanbul, Ankara, Bursa ve yurt disindaki hastaneler dahil olmak üzere birçok hastaneye gitmesine ragmen hastaligina teshis konulamadi. Bu süreç içerisinde ileri derecede kilo kaybi yasayan ve 52 kilodan 32 kiloya düsen 15 yasindaki Ceyda, Medical Point Gaziantep Hastanesine basvurdu. Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Mesut Gül ve Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Hikmet Iyem ile tanisti. Yapilan tetkikler ve muayeneler sonucu nadir bilinen çölyak arter basi sendromu hastaligina yakalandigini ögrendi. Acil olarak ameliyata alinan Ceyda, doktorlarin gerçeklestirdigi tedavi ve 4 saatlik operasyonun ardindan sagligina kavustu.

“Hastaliginizin pesinden gidin”

Hastalik sürecinde büyük zorluklar yasadigini söyleyen Ceyda Süleymanoglu, herkesin hastaliginin pesinden gitmesini ve pes etmemesi gerektigini ifade etti.

Ceyda Süleymanoglu, “Çölyak damari hastasiyim. Bu hastaligi 4 yildir yasiyorum. Yedigim her ögün sonrasinda siddetli karin agrisi yasiyordum. Bu nedenle yurt içi ve yurt disindaki doktorlarla görüstük. Doktorlarin hepsi bagirsaklarima yöneldi. Bana antibiyotikler ve mide koruyucu ilaçlar yazdilar ama hiçbir teshis konulmadi. Medical Point Gaziantep Hastanesine geldigimde hocalarim bu durumu tespit ederek ameliyatimi yaptilar. Ameliyat sonrasinda hiç yasamadigim bir duyguyu yasadim. Karnim ilk defa agrimadi. Artik 3 ögün yemek yiyebiliyorum. Su an çok mutluyum. Hastaligim süresince 52 kilodan 32 kiloya kadar düstüm. Eger bir hastaliginiz varsa pesinden gidin illaki sonucunu alirsiniz” dedi.



“2 tane önemli ve nadir görülen hastalik tespit ettik”

Hastaneye basvuran 15 yasindaki Ceyda Süleymanoglu’nda 2 tane önemli ve nadir görülen hastalik tespit ettiklerini belirten Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Hikmet Iyem, hastaligin teshis edilme asamasini anlatti. Prof. Dr. Iyem, “Hastamiz 15 yasinda bir çocuk ve yemek yemekte güçlük çekme ve yemek sonrasinda karin agrisi ve bulanti sikayetleriyle basvurdu. Hastamizda 4 yildir bulanti ve ileri derecede karin agrisi oluyormus. Bu nedenle Istanbul, Ankara, Bursa gibi birçok illere bu sikayet nedeniyle basvurmus, birçok tetkik yapilmis ancak hastamiza kesin bir tani konulamamis ve bu süreç içerisinde 20 kilo kayip yasayan hastamiz buraya geldiginde bu kadar saglikli degildi. 15 yasinda hasta oldugunu ve hastamizin 30 kilograma kadar indigini ögrendim. Elimdeki tetkikleri inceledigimde kafamda bu hastaliga sebep olabilecek birkaç tani gelmisti. Renkli filmini çektik ve bagirsakla ilgili bir sorun oldugunu da gördügümüzde Genel Cerrahi hocamiz Doç. Dr. Mesut Gül birlikte hastamizda 2 tane önemli ve nadir görülen hastalik tespit ettik. Bunlardan bir tanesi çölyak arter basi sendromuydu. Özellikle mide, bagirsak ve karacigeri besleyen çölyak arterin bir kas tarafindan baskiya ugradigini gördük. Dolayisiyla hasta yemek yediginde mideye yeterince kan gitmediginden hastanin hemen karin agrisi ve bulantisi oluyordu ve yemek yiyemiyordu. 2. tanimiz ise ince bagirsagin aorttan çikan bir damarla aort arasinda sikistigini gördük. Bu da yemeklerin o sikisik olan yerden geçemedigi için karin agrisina neden olmaktaydi. Bir program yaptik ve hastamizi 4 saatlik bir ameliyata alarak çölyak artere titiz bir çalisma gerçeklestirdik” ifadelerini kullandi.

“Bizim kontrolümüzde daha da kilo alacagini düsünüyoruz”

Hastanede yapilan basarili ameliyat sonrasinda karin agrisinin, bulantisinin kesildigini ve saglikli bir sekilde kilo almaya basladigini aktaran Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Mesut Gül, “Ilk olarak hastanin tanisi konuldu. Daha sonra ameliyat esnasinda superior mezenterik arter sendromu dedigimiz yere 12 parmak bagirsaginin genellikle son kisminin sikismasiyla birlikte yenilen yemeklerin asagiya iletilememesi bulanti ve kusmaya sebep olan kisimlarin müdahale ettik. Darlik kismi bypass ederek ince bagirsaklar ve mide arasinda yeni bir yol olusturduk. Sonrasinda 3-4 gün dikislerin iyilesmesini bekledik. Su anda da rahatladi artik. Ceyda yemegini yiyor. Çok az bile olsa kilo almaya basladi.

Ceyda hastaneye geldiginde çok kötü bir durumdaydi. Prof. Dr. Hikmet hocamiz ameliyat öncesi hastaneye yatisini yapti. Ceyda’yi ameliyata hazir hale getirdi. Ceyda simdi iyi durumu daha da iyiye gidiyor. Ameliyata 32 kilogram olarak girmisti. Ameliyat sonrasi 33,5 kilograma geldi. Bizim kontrolümüzde daha da kilo alacagini düsünüyoruz” seklinde konustu.



"Kizim 4 yil sonra ilk kez yemek yemeye basladi”

Kizi sagligina kavustugu için mutlu oldugunu söyleyen Abdullah Süleymanoglu, doktorlara tesekkür ederek, “Kizimiz 4 yildir siddetli karin agrisi ve bulanti yasiyordu. Degisik illerde hastanelerde 4 yildir teshis konulamadi. Doktorlar sindirim sistemini arastiriyordu ama Medical Point Gaziantep Hastanesinde problemin damarda oldugunu tespit ettik. Ameliyattan önce sürekli hastanelerde damar yolu ile ve mamalarla beslenirken 4 yil sonra sagligina kavusarak ilk kez yemek yemeye basladi.

Doktorlarimiza tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA