Küresel Isinma Yaban Hayatini Etkiledi Açiklamasi Ayilar Kis Uykusuna Yatmadi, Leylekler Erken Göç Etti

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, son yillarda dünyada artan sicakliklarla beraber göçmen kuslarin ve diger canlilarin erken göç ettiklerini belirtti.

Küresel Isinma Yaban Hayatini Etkiledi Açiklamasi Ayilar Kis Uykusuna Yatmadi, Leylekler Erken Göç Etti
Türkiye’de Mart ayinda bir çok yerde sicakliklarin artmasiyla birlikte göçmen kuslar ve diger canlilar daha erken göç etmeye basladi.

Öte yandan Mart ayinda yasanan sicak havanin etkisiyle birlikte bazi agaçlar daha erken çiçek açip meyve verdi.

“Son 150-200 yilin en sicak Subat ayi yasandi”

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, göçmen kuslarin ve diger canlilarin daha erken göç etmelerinin ve erken çiçek açmalarinin küresel isinmadan kaynaklandigini belirterek, “Belki son 150-200 yilin en sicak Subat ayi yasandi. Yalniz Çukurova bölgesinde degil tüm dünyada yasandi. Birkaç istisna disinda her tarafta çok sicak bir dönem oldu. Dolayisiyla hava sicak oldugu için göçmen kuslarda göç etmis olduklari Kuzey Afrika, Misir ve Nil deltasi gibi yerlerden daha erken buralara geldi. Teknik olarak sadece hayvanlarin göç etmesi degil, ayni zamanda bitki türlerinin de sicakliga bagli olarak erken çiçek açtigini, meyve verdigini görüyoruz. Yalniz Çukurova bölgesi degil, diger yerlerde de bu durum ayni. Normalde bu mevsimlerde olmamasi gereken agaçlarda daha erken, yaklasik 1 ay öncesinden çiçek açmaya basladigini ve meyve verdiklerini görüyoruz” dedi.



“Çevresel olarak bu duruma hazirlikli olmak gerekiyor”

Bu olayin son yillarda sürekli yasandigini ve hazirlikli olunmasi gerektigini ifade eden Basibüyük, “Çevresel olarak bu duruma hazirlikli olmak gerekiyor. Son yillarda sürekli yasanan bir olay haline geldi. Bu sekilde erken sicakligin geldigi kis dönemlerinden sonra bitkilerin ve hayvanlarin davranislarindaki degisiklik iklim krizine bagli olarak dünya da artik sürekli yasanan bir olay. Su an Mart ayindayiz, daha önce defalarca gözlemledigimiz bir olay daha var, Mart ayinin sonu veya Nisan ayinin basinda Türkiye’de bizim bölgemizde veya farkli bölgelerde don olaylari yasaniyor. Son yillarda her sene tekrar eden bir durum haline geldi. Dolayisiyla canlilar açisindan baktigimizda bu don hadisesi gerçeklestiginde bizim açimizdan ciddi kayiplar söz konusu olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA