Türkiye'nin Haklarini Gelistirmesi Için Filistin'de 'Deniz Yetki Alani Anlasmasi' Imzalanmali

Özellikle Filistin sorununun gündeme geldigi bugünlerde Filistinlilerin hakkinin korunmasi gerektigini belirten Doç. Dr. Cihat Yayci, bir taraftan da Türkiye’nin haklarinin gelistirilmesi bakimindan Filistin’de bir ‘deniz yetki alani anlasmasi’ imzalanmasinin çok önemli oldugunu ve israrla bunu yetkililere duyurmak istedigini söyledi.

Türkiye'nin Haklarini Gelistirmesi Için Filistin'de 'Deniz Yetki Alani Anlasmasi' Imzalanmali
Istanbul Yeni Yüzyil Üniversitesi’nde, ‘Mavi Vatan ve Türkiye’nin Bugünü’ konferansi düzenlendi.

Gençleri Mavi Vatan’in önemi hakkinda bilgilendiren Doç. Dr. Cihat Yayci, Mavi Vatan, Misaki Milli Doktrin’inden sonra Türkiye’nin ikinci doktrinidir. Bilinmesi gerekir ki bugüne kadar denizde büyümeyen hiçbir devlet, büyük devlet olamamistir. Dolayisiyla Türkiye’nin büyük devlet vizyonu için gelecegi denizlere baglidir.

Dünyada petrolün yüzde 30’undan fazlasi, dogal gazin yüzde 50’sinden fazlasi denizlerden çikmaktadir. Türkiye’de bu oran dogal gaz için yüzde 100’dür. Tümü denizden çikmaktadir” açiklamasi yapti.

“Münhasir ekonomik bölgenin bir an önce ilan edilmesi lazim”

Türkiye’nin 1986’da Karadeniz’e münhasir ekonomik bölge ilan ettigini vurgulayan Doç. Dr. Cihat Yayci sunlari söyledi:

“Adalar Denizi’nde ve Dogu Akdeniz’de de münhasir ekonomik bölge ilan edip haritasini ortaya koymasi lazimdir. Özellikle Dogu Akdeniz’de haritayi ortaya koydugunda; Misir’in, Lübnan’in, Suriye’nin, Filistin’in, Israil’in, Libya’nin, Güney Kibris Rum Yönetimi’nin ve Yunanistan’in haksizca öngördügü deniz alanlarindan daha fazla denizalani kazanacaklarini görmeleri saglanmis olacaktir. Yani diyeceklerdir ki ‘biz Türkiye’nin bu haritasina göre daha fazla deniz alanina sahip oluyoruz.’ O zaman bu münhasir ekonomik bölgenin bir an önce ilan edilmesi lazimdir.”

“Filistin ve Israil’le karsi kiyilarimizin oldugu çok nettir”

Doç. Dr. Cihat Yayci, “Maalesef hala Filistin, Israil, Lübnan ve Suriye’yle karsilikli kiyilarimizin olduguna dair Disisleri Bakanligimizin da bir açiklamasi yoktur. Hâlbuki Filistin ve Israil’le karsi kiyilarimizin oldugu çok nettir. Çünkü Libya’nin tamamen simetrigidir. Geçen dönemki Disisleri Bakanimiz Sayin Mevlüt Çavusoglu karsilikli kiyimiz oldugunu ifade etmisti ama bu, bir kere ifade edildi. Özellikle Filistin sorununun gündeme geldigi bu günlerde bugünlerde mutlaka; Filistin’de, Gazze’de Filistinlilerin hakkinin korunmasi ve bu arada da Türkiye’nin haklarinin gelistirilmesi bakimindan Filistin’de bir deniz yetki alani anlasmasi imzalanmasinin çok önemli oldugunu düsünüyorum” seklinde konustu.



“Bir sismik arastirma gemisi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne devredilmelidir”

Bugün Türkiye’de Mavi Vatan’da çok büyük isler yapildigini belirten Doç. Dr. Cihat Yayci, “Aslinda Mavi Vatan’in korunmasi için savunma ve gemi insa sanayimiz son derece gelisti. Hakikaten dünyanin 14’üncü büyük savunma sanayi gücü oldu. Sismik arastirmalari gemilerimiz, sondaj gemilerimiz var. Su anda sismik arastirma gemilerimiz bir faaliyet göstermiyor. Somali’yle imzalanan anlasma çerçevesinde mutlaka Somali’ye gideceklerdir. Ama en azindan bir tanesinin belli bir süre Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne devredilmesi, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti bayragiyla Kibris Adasi çevresinde sismik arastirma yapmasinin stratejik olarak hem siyasi hem ekonomik hem de güvenlik açisindan çok önemli bir hamle olacagini düsünüyorum. Bu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin haklarinin korunmasi, savunulmasinin yani sira taninmasina da hizmet edecektir” dedi.

Kaynak: İHA