Kars'ta Tarimsal Üretim Planlamasi Istisare Toplantisi Yapildi

Kars’ta Tarimsal Üretim Planlamasina Iliskin tüm dinamikler ortak akilla istisare edildi.

Kars'ta Tarimsal Üretim Planlamasi Istisare Toplantisi Yapildi
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan Kars’ta tarimsal üretim planlama toplantisi yapildi.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan uygulamaya konulan tarimsal üretim planlamasi kapsaminda Kars ve Ardahan illeri tarimsal üretim planlama toplantisi, Kars Il Tarim ve Orman Müdürlügü toplanti salonunda gerçeklestirildi.

Toplantiya, Hayvancilik Genel Müdür Yardimcisi Emre Gürçay, Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Mehmet Nuri Yilmaz, Strateji Gelistirme Baskanligi Idari islerve Koordinasyon Daire Baskani Baris Orhan, Tarim Reformu Genel Müdürlügü Entegre Idare Kontrol Daire Baskani Ahmet Turan Gürkan, Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü Tarim Havzalari Daire Baskani Ergin Toprak, Kars Il Müdürü Enver Aydin, Ardahan Il Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, DSI 24. Bölge Müdürü Serdar Kotan, Strateji Gelistirme Baskanligi Ziraat Mühendisi Erkan Atilla, Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürü Resul Gök, Seker Fabrikasi Müdürü Hasan Ergün, Kars Orman Isletme Müdürü

Yüksel Saraç, Sarikamis Orman Isletme Sefi Mustafa Alptekin Gelegen, Toprak Mahsulleri Ofis Müdürü Ömer Apak Kars Il Gida Kontrol Laboratuvar Müdürü Erdogan Dogan, Kars ve Ardahan Il Müdür Yardimcilari ile Ilçe ve Sube Müdürleri katildi.

Hayvancilik Genel Müdür Yardimcisi Emre Gürçay ve Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Mehmet Nuri Yilmaz yaptiklari sunumlarda; Tarimsal üretimin planlanmasi, gida güvenliginin saglanmasi, verimliligin artirilmasi, çevrenin korunmasi ve sürdürülebilirligin saglanmasi ülke genelinde tüm paydaslarimizla istisare içinde üretim odakli devam edeceklerini belirttiler. Bu çerçevede Bakanlik politikalarimiza bagli olarak bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde kayitlilik, kalite, verimlilik, sektöre yatirim ve sürdürülebilirlik olmak üzere bes eksen üzerinde sekillendirilmektedir. Bu amaçla, 5488 ve 5403 sayili kanunlarda degisiklik yaparak üretim planlamasi, sözlesmeli üretim, kayitlilik ve sürdürülebilirlikle yeni politikalar olusturulmaktadir. Bölgesel istikrarli bir büyüme ile tarimsal üretim planlama modeli uygulanarak stratejik ürünlerin en uygun yerde üretilmesi planlandiginin önemini vurguladilar.

Kars Il Tarim ve Orman Müdürü Enver Aydin, ilin genel durumu, tarimsal potansiyeli ve planlamaya alinacak projelere iliskin konusmalarinin ardindan ilgili konularda sunum gerçeklestirdi.

Enver Aydin, Kars’ta agirlikli olarak mera hayvanciligi yapildigi düsünüldügünde, hayvan içme suluklari mera ve yayla yollarinin yapilmasi, yaylada yasayan göçerlerin altyapi eksikliklerini giderilmesi gerekliligi ile Birim hayvandan ve birim alandan verim artisi hedefinde, suni tohumlama ile hayvan irkinda gelisim saglanmasi, meralarin islahi ile birim mera alanindan ot veriminin arttirilmasi, küçükbas ve büyükbas hayvanciligi gelistirme programlari , Sulanan alanlarda modern sulama sistemleri ile birim alandaki verimliligin ve kaba yem üretiminin arttirilmasi Hayvan refahinin artirilmasi, verimliligin yükseltilmesi ve çesitli hayvan hastaliklarinin önüne geçilmesi amaciyla modern barinaklarin insa edilmesi konularina dikkat çekti

Toplantida, üretim planlamasi çerçevesinde Kars’ta yapilan çalismalar gözden geçirilerek Tarim ve Orman Bakanligi yetkililerince planlama süreci detayli olarak anlatildi.
Kaynak: İHA