Çocuklarda Tedavi Edilmeyen Influenza Böbrek Tikanmasina Neden Olabilir

Bahar aylarinda ‘B’ tipi influenza hastalari oraninda artis yasanacagini belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, çocuklu aileleri uyardi. Influenzanin genellikle hafif seyretmesine ragmen bazi durumlarda agir atlatilabileceginin altini çizen Uzm. Dr. Arpaözü, “Çocugunuzda kas agrisi var ve yürümesinde aksaklik varsa mutlaka doktora basvurun. Çünkü kas iltihaplanmasi tedavi edilmezse sonucu böbrek tikanmasina kadar gidebilir. Bu da ‘çocugunuzun diyalize girmek zorunda kalmasi’ demektir” dedi.

Çocuklarda Tedavi Edilmeyen Influenza Böbrek Tikanmasina Neden Olabilir
Influenza(Grip) A ve B tipi olarak 2 farkli grupta görülmektedir. Bunlarin salgin zamanlari ise degismektedir. Kis döneminde özellikle A tipi görülürken bahar baslangicinda B tipini görmeye baslariz. Suanda hastaneye basvuran hastalarinin yaklasik yüzde 20-30’unda influenza tespit ettiklerini belirten Çakmak Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, “Ama bu oran zannediyorum ki önümüzdeki birkaç hafta içinde artacaktir. ‘B’ patlamasi yasayacagiz. Hasta sayimiz normalinden kat kat fazla olacaktir. Bu yüzden ailelerin böyle olmadan bu konuda uyanik olup önlem almasi oldukça önemli” açiklamasini yapti.

“Bol su içilip istirahat edilirse kas hasari iyilesir”

Influenzanin kendini öksürük, yüksek ates, kusma, genel durumda bozukluk olmasi gibi belirtilerle gösterdigini söyleyen Uzm. Dr. Arpaözü sunlari söyledi:

“Çocuklarin çogu influenzayi ayakta atlatir. Bazi çocuklarda ise çok agir seyredebilir. Buna bagli zatürreler görülebilir. Bazen beslenme bozukluklari nedeniyle serum tedavisi almasi için yatirdigimiz hastalar da olur. Aileler influenza dönemlerinde siklikla korku içinde ‘çocugum yürüyemiyor’ diyerek bizlere basvurur. En sik bacak agrilari olur. Uyluk ve baldirdaki kaslar tutulur. Influenza bu kaslarda yogun sekilde iltihaplanma yapar. Çocuklarin kaslarinda harabiyete sebep olur. Çogunlukla iyi seyirlidir. Bu durum 1-5 gün içinde atlatilabilir. Ailelerin bu konuda dikkat etmesi gereken sey çocuklarin bol sivi almasidir. Kas hasari oldugunda ortaya çikan zehirli maddeler, kandan böbrek yoluyla atilir. Bu çok fazla olursa böbreklerde tikanmaya sebep olur. Bu tikanmanin olmamasi için istirahat yani kaslari kullanmamasi ve bol sivi almasi çok önemlidir.”

“Böbrekleri hasar görmemesi için hastanede sivi tedavisi veriyoruz”

Tedavi yöntemlerini anlatan Uzm. Dr. Arpaözü, “Hastaya agri kesici ve ates düsürücü veriyoruz. Gerekli çocuklarda böbrekleri hasar görmemesi için hastanede sivi tedavisi veriyoruz. Bazen influenzaya bagli beslenme bozukluklari da olabilir. Çocuklarda da yatarak serum tedavisi uyguluyoruz. Böbrek hasari olmamasi için olabildigince erken dönemde çocugun böyle bir hastaligi oldugunu tespit edip o yönde tedavisinin baslanmasi lazim. Böbrek hasari gördügümüz çocuklar genellikle doktora geç basvuranlardan çikiyor” açiklamasi yapti.

“Lütfen çocugunuzu ihlamur ve bitki çayi ile tedavi etmeye çalismayin”

Uzm. Dr. Arpaözü, “Ailelerden özellikle istedigim bir sey var; çocuklariyla ilgili bir rahatsizlik varsa evde kendileri bunu tedavi etme yönüne gitmesinler. Çok agir gribal enfeksiyonlar geçiren çocuklar, sadece ihlamur, bitki çaylariyla evde tedavi edilmeye çalisildigi için kötü durumlar yasayabiliyorlar. Dolayisiyla ailelerin çocuklariyla ilgili bir sikâyetleri varsa doktora basvurunlar” seklinde konustu.

“En iyi PCR testiyle tespit ediliyor”

Influenzayi yapilan iki ayri test ile tespit edebildiklerini belirten Uzm. Dr. Arpaözü, “Bunlardan birisi hizli testtir. Bunun sonuçlari bir saat içinde çikar. Ancak güvenilirligi biraz daha düsüktür. Digeri ise PCR testidir. PCR testinin sonuçlanmasi biraz daha uzun sürer. 6-12 saatte kesin taniyi koyar” dedi.

Kaynak: İHA