Dünya Üzerinde Her 5 Ölümden 1'I Sigaradan Kaynakli

Bitlis’in Ahlat Devlet Hastanesinde görevli aile hekimi uzman doktor Melek Ergin, ‘9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü’ nedeniyle sigaranin zararlari hakkinda degerlendirmede bulundu.

Dünya Üzerinde Her 5 Ölümden 1'I Sigaradan Kaynakli
Dünya üzerinde her 5 ölümden yaklasik birinin sigara kullanimi ve neden oldugu hastaliklar sebebiyle oldugunu belirten Ergin, “Sigara, içerisinde 4 binden fazla zehirli madde bulundurur. Sigara dumani ile alinan nefes, bu zehirli maddelerin önce akcigerler ve sonra bütün vücuda yayilmasina neden olur. Bunun sonucunda sigara; basta kalp, damar ve akciger hastaliklarina, diyabet ve hipertansiyona, gastrit, reflü, ülser gibi mide problemlerine ve birçok kanser türüne yol açmaktadir. Dünya üzerinde her 5 ölümden yaklasik biri sigara kullanimi ve neden oldugu hastaliklar sebebiyle olmaktadir. Yapilan arastirmalar sonucu ömür boyu sigara içenlerin yasam sürelerinin 10 yil azaldigi tespit edilmistir. Dünya Saglik Örgütü’ne göre; sigara dünya çapinda yilda 8 milyondan fazla insanin ölümüne neden olmaktadir. Bunlarin yaklasik 1,3 milyonu kendisi kullanmadigi halde sadece sigara dumanina maruz kalan kisilerdir” dedi.

Sigara içen kisilerin kendi sagliklarinin yani sira sevdiklerinin de sagligini tehlikeye attigini ifade eden uzman doktor Melek Ergin, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sigara dumanina maruz kalan çocuklarda astim, bronsit, soguk alginligi, orta kulakla ilgili sorunlar ve akciger islevinde azalma gibi sorunlarla birlikte ani bebek ölümlerinin de görülme riski daha yüksektir. Ayrica sigara içen ebeveynler, çocuklarina da rol model olmakta ve çocuklarinin da erken yasta sigara kullanmasina yol açabilmektedir. Siddetli bagimlilik yapici etkiye sahip olan nikotin; 1,5- 2 saat arasinda alinmadiginda kizginlik, öfke, bas dönmesi, uykusuzluk, istahta artma, duygusal çökkünlük durumu, siddetli nikotin alma istegi ortaya çikmakta ancak bu belirtiler zamanla azalarak yok olmaktadir. Sigarayi birakan bir kisinin öncelikle tansiyonu ve kalp atim hizi normale dönmeye baslar. Kan dolasimi düzenlenir, kandaki zehirli madde miktari azalir ve akciger fonksiyonlari gelismeye baslar. Öksürük ve nefes darligi azalir. Kalp krizi, inme ve kanser riski gün geçtikçe azalir. Sigara birakmanin ilk adimi kisinin birakmaya karar vermesidir. Sonrasinda danismanlik ve ilaç tedavisi, sigarayi birakma sansini iki kattan fazla artirabilir. Bizler Ahlat Devlet Hastanesi Aile Hekimligi Polikliniginde sigarayi birakmak isteyen hastalarimiza danismanlik hizmeti vermekteyiz. Yakin bir zamanda sigara birakma poliklinigimiz de aktif olarak hizmet vermeye baslayacaktir.”
Kaynak: İHA