Çiçek Kenti Yalova'da Sevgililer Günü Öncesi Hareketlilik

Süs bitkisi üretiminde söz sahibi illerden olan Yalova’da 14 Subat Sevgililer Günü öncesinde hareketlilik yasaniyor.

Çiçek Kenti Yalova'da Sevgililer Günü Öncesi Hareketlilik
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birligi (SÜSBIR) Baskan Yardimcisi ve Yalova Ili Iç ve Dis Mekân Süs Bitkileri Üreticileri Birligi (YASBIR) Baskani Ahmet Dündar, sektör için özel günlerin önemine degindi. Bu özel günlerden biri olan Sevgililer Günü’nün çiçek üreticilerinin heyecanla bekledigi bir gün olduguna vurgu yapan Dündar, “Yalova’da kesme çiçek olarak sebboy, lilyum, lale, bunun yaninda frezya var. Yalova’ya özgü çiçeklerden biri. Bunlar bugünlerde tabii ki çok daha fazla ragbet görüyor. Bunun yaninda canli bitkilerden saksili çiçeklerde yine karanfiller, çuha, yani çiçekli süs bitkileri ilgi görüyor” dedi.

Sevginin en güzel ifade edildigi hediyenin çiçek oldugunu belirten Dündar, “Sevgiyi en güzel ifade ettigimiz, sevgililerin birbirini sevindirdigi en güzel hediye çiçek. Dolayisiyla bunun tabii ekonomik bir boyutu var üreticiler için de. Bir de acilarla iç içe yasanan bu süreçte mutlaka insanlari mutlu edecek bir an için kullanilacak en güzel hediyenin çiçeklerimiz oldugunu düsünüyorum” diye konustu.



“Çok abartili fiyatlar yok”

Dündar, Sevgililer Günü’nde talebin artmasiyla mezatlarda talebe göre olusan bir fiyat artisi oldugunu belirterek söyle konustu:

“Fiyatlarda normal zamanlara göre belli bir artis var ama bunu çok anormal görmemek lazim. Yilda birkaç özel günde ancak bu sekilde bir talep olusuyor. Sonuçta en son hizmet veren çiçekçi dükkanlari, marketler de dahil çok abartili fiyatlar yok. Ülkemizdeki üretim dinamizmiyle, artisiyla birlikte zaten o talebe verilebilecek bir arzla birlikte fiyatlar abartili bir sekilde artmiyor. Fiyatlarimiz gayet uygun. Bunun özel bir gün olmasi sebebiyle bir firsatçilik boyutu olmadigini özellikle söyleyebilirim.”

Sevgililer Günü’nün en çok tercih edilen çiçeginin gül oldugunu hatirlatan Dündar, “Sevgililer Günü’nde tabii ki lokomotif gül. Ülkemizde gül özellikle daha sicak bölgelerde üretiliyor. Yalova’da kisin gül üretimi yok. Daha çok yaz döneminde gül üretimi var. Kesme güller Adana, Antalya, Izmir’de üretiliyor. Karanfil keza ayni sekilde Antalya lokomotif bir bölgemiz. Ülkemizin daha sicak mevsime sahip bölgelerinde bu çesitler üretiliyor. Dedigimiz gibi kirmizi, beyaz, sari gül sektörün lokomotifi” ifadesini kullandi.

Son yillarda özellikle kokulu çiçeklerin talep gördügünü anlatan Dündar, “Insanlarimiz görüntüsünün yaninda mutlaka bir koku, öz ariyor. Bununla ilgili de canli saksi karanfiller, kokulu bitki olarak bu ihtiyaca cevap verebilecek yeni çesitlerimiz. Son yillarda gelistirilen kokulu karanfiller, insanlarimizi mutlu eden, memnun eden çesitler oldu" dedi.

Kaynak: İHA