Onikisubat Belediyesi Kendi Ürettigi Elektrigi Yatirima Dönüstürüyor

Depremin merkez üssü Kahramanmaras Onikisubat Belediyesi, GES ve HES’lerden ürettigi elektrigi yatirima dönüstürerek enerji yatirimina katki sagliyor.

Onikisubat Belediyesi Kendi Ürettigi Elektrigi Yatirima Dönüstürüyor
6 Subat depremlerinden büyük yara alan Kahramanmaras’ta sürdürülebilir projelerle ilçesini zenginlestiren Onikisubat Belediyesi, hizmet binasi, EXPO 2023 Sergi Alani ve Nikah Sarayi’nda kurdugu Günes Enerji Santrallerini devreye alirken, Baraj Içi Su Tutucu Sedde Aksi projesiyle kuracagi Hidroelektrik Santralleri’nin yapimina basladi.

AK Parti Belediyeciliginin ‘Yesil Kalkinma’ politikasi kapsaminda hem dogayi koruma hem de enerjide disa bagimliligi azaltmayi hedefleyen Onikisubat Belediyesi, buradan elde edilen geliri de yatirima dönüstürüyor.

Yesil Kalkinma projesi ile Kahramanmaras’in Onikisubat ilçesi yaptigi enerji yatirimlari ile örnek oluyor.

Dünyada savaslara neden olan, ülkeler arasi kiyasiya bir rekabetin yasandigi enerji hayati bir öneme sahip. Bu anlamda gelecege güvenle bakabilmenin yolu ise yenilenebilir enerji üretiminden geçiyor. Türkiye’de ise yenilenebilir enerji çalismalari Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in öncülügündeki ‘AK Parti hükümeti’ ile basladi.

AK Parti Belediyeciliginin ‘Yesil Kalkinma’ politikasi kapsaminda hem dogayi koruma hem de enerjide disa bagimliligi azaltma noktasinda sorumluluk üstlenen ve vizyoner projelerin öncüsü olan Hanefi Mahçiçek baskanligindaki Onikisubat Belediyesi, Solar Enerji projelerine hiz kazandirdi. Onikisubat Belediyesi, çalisilan proje kapsaminda 2.3 megavat kurulu güce sahip panellerde üretilen elektrigin yüzde 12’isine sahip olurken, 10 yil boyunca elektrigi yüzde 12 indirimli kullanacak. Sözlesme sonunda ise 2090 kWe/2452.20 kWp günes enerjisi tamamiyla belediyeye devredilecek.

Onikisubat Belediye Baskani Hanefi Mahçiçek’in, Uluslararasi Bahçe Bitkileri Üreticileri Birligi (AIPH) yönetimiyle yaptigi ikili görüsmeler ve basarili lobi faaliyetleriyle 2016’da baslayan EXPO 2023 Onikisubat-Kahramanmaras serüveni, 19 Eylül 2018 tarihinde Italya’nin Padova kentinde düzenlenen AIPH Genel Kurulu’nda 62 ülkenin tamaminin oy birligiyle tescillenerek Türkiye’ye kazandirilmisti. Bu kapsamda kentin kuzeyinde yer alan ve tamamen bataklik olan 780 bin metrekarelik alan, on binlerce kamyonla dolgu yapilirken, ‘Doga Dostu Sehir ve Duyarlilik’ ana temasi çerçevesinde muhtesem projelerle yasam alani haline dönüstürüldü. Devlet bütçesine yük olmadan tamamen Onikisubat Belediyesi’nin kaynaklariyla yapilan çalismalar, Baskan Mahçiçek’in öncülügünde büyük bir hassasiyet ve emekle yerine getirildi.

EXPO 2023 Sergi Alani’nda ayrica, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in öncülügünde baslatilan ‘Yesil Kalkinma’ politikasi kapsaminda hem dogayi koruma hem de enerjide disa bagimliligi azaltmayi hedefleyen çalismalara da yer verildi.

Hizmet Binasi, EXPO 2023 Sergi Alani ve Nikah Sarayi kendi elektrigini kendi üretiyor

EXPO 2023’e, ‘Doga Dostu Sehir ve Duyarlilik’ temasiyla ev sahipligi yapan Onikisubat Belediyesi, sürdürülebilirlik stratejisi kapsaminda karbon ayak izinin azaltilmasi, enerji verimliligi ve çevre dostu ürünler gibi konulara da odaklandi. Bu kapsamda 10 yil süreli ‘Gelir Paylasim Modeliyle’ günes enerjisinden Elektrik Üretim Santrali yapimi, kurulumu ve isletilmesi çerçevesinde imzalanan protokol, deprem felaketi sebebiyle sekteye ugrasa da, çalismalar kararlilikla hayata geçirildi. Belediye Hizmet Binasi, EXPO 2023 Ülke Bahçeleri ve Nikah Sarayi’nda kurulumu tamamlanan günes enerji santrallerinde elektrik üretimi basladi.

Sadece günes enerjisiyle kalmayip Kahramanmaras su potansiyelini de kullanarak hem elektrik üretmeyi hem de enerji masraflarini yari yariya düsürmeyi hedefleyen Onikisubat Belediyesi, inceleme asamasindaki HES projeleriyle de yenilikçi ve doga temelli çözümleri uygulamayi sürdürüyor.

Kumarli HES ile 2,451 megawatt elektrik üretecek olan Onikisubat Belediyesi, 4 yeni HES projesinde de sonuç asamasina gelirken, çalismalara baslamanin hazirligini yapiyor. Bir taraftan elektrik üreten Onikisubat Belediyesi, ayni zamanda EXPO 2023 Sergi Alani’nin kuzeyindeki Sir Baraj Gölü’ne insa edilecek sedde ise su düzeyini sabit tutarak Kahramanmaras’i sahil kenti konumuna getirmeyi amaçliyor. Muhtesem bir yasam alani haline gelen EXPO Sergi Alani, HES projesiyle kentsel kimlige görüntü estetigi kazandirirken, elektrik üretme imkani bulacak.
Kaynak: İHA