Murat Kurum Açiklamasi 'Istanbul Sanayisini Depreme Karsi Korumak Zorundayiz'

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskan Adayi Murat Kurum, Basaksehir’de Gida Toptancilari ve Kuru Gida Hali Yönetim ve Esnaf Bulusmasi’na katildi. Kurum, "Istanbul sanayisini depreme karsi korumak zorundayiz. Istanbul ekonominin öncü sehri. Istanbul, hane ekonomisinin güçlenip üretimi ve istihdamiyla ülkemize hizmet eder hale gelsin istiyoruz” dedi.

Murat Kurum Açiklamasi 'Istanbul Sanayisini Depreme Karsi Korumak Zorundayiz'
IBB Baskan Adayi Murat Kurum, Basaksehir’de düzenlenen Gida Toptancilari ve Kuru Gida Hali Yönetim ve Esnaf Bulusmasi’nda vatandaslarla bir araya geldi. Programa Kurum’un yani sira Basaksehir Belediye Baskani Yasin Kartoglu, AK Parti Basaksehir Ilçe Baskani Sebahatdin Kayas, Istanbul Gida Isletme Kooperatifi Baskani Mustafa Karli ve çok sayida vatandas katildi.

Kurum program çikisi Sahintepe Mahallesi’nde imar plani sorunu oldugunu söyleyen vatandaslarla konustu.

Bir vatandasin yasadigi sorunla ilgili daha önce yapilan çalismalari anlatan Kurum, konusmasini bitirince vatandasla sarildi.

"Istanbul sanayisini depreme karsi korumak zorundayiz"

Riskli konutlarda oldugu gibi, esnaf ve isyerleri için dönüsüm zorunlulugu bulundugunu belirten Kurum, “Burada bin 100 esnafimiz Istanbul’un ekonomisine, istihdamina hizmet veriyor. Tesisimiz örnek bir dönüsüm modeliyle, ticari dönüsümün Basaksehir’de bin 100 bagimsiz bölümünü içeren projesiyle, Avrupa’nin en büyük gida toptancisi üssü vazifesi görüyor. Ayni zamanda örnek bir dönüsüm projesidir. Istanbul’daki konutlarimiz için bir dönüstürme hedefi koyduk. Riskli oldugunu tespit ettigimiz bir buçuk milyon konutun 600 bininin acilen dönüstürülmesi gerektigi tüm bilim insanlarimizca ifade ediliyor. 650 bin konutun dönüsümü için bir hedef ortaya koyduk. Istanbul’umuzun 39 ilçesindeki 964 mahallesinde uygulamaya geçirecegiz. Bu uygulamayi nasil burada gida toptancilarimizla, milletimizle, esnafimizla el ele vererek gerçeklestirdiysek, Istanbul’un her alaninda konutlarimizi yapacagiz. Istanbul sanayisini depreme karsi korumak zorundayiz. Istanbul ekonominin öncü sehri. Istanbul, hane ekonomisinin güçlenip üretimi ve istihdamiyla ülkemize hizmet eder hale gelsin istiyoruz. 1 buçuk milyon ticari üniteyi merdiven alti dedigimiz risk tasiyan, sikinti çeken, gerek esnafimizin gerek vatandasimizin tam anlamiyla hizmetleri alamadigi bu projeleri, ayni burada yapmis oldugumuz gibi örnek dönüsüm projeleriyle birlikte gerçeklestiriyor olacagiz” dedi.



“Istanbul’un üçüncü çevre yolu güzergahinda yeni 6 tane lojistik merkez kuracagiz”

Istanbul için projelerinin ve çözüm planlarinin hazir oldugunu sözlerine ekleyen Murat Kurum, “Buraya bir ‘master plan’ çerçevesinde bakiyoruz. Istanbul’un üretimini devam ettirecegiz. Nitelikli üretimin, yükte agir degil ama pahada agir üretim merkezi Istanbul olsun istiyoruz. Istanbul’un üçüncü çevre yolu güzergahinda yeni 6 tane lojistik merkez kuracagiz. Bu merkezlerde lojistik ürünlerimizi baglayacagiz. Sehrin içindeki yüzde 25 agir vasita trafigini sehrin çeperlerine, sehrin kuzeyine alacagiz. Bir taraftan trafigi rahatlatirken, diger taraftan da vatandasimizin, esnafimizin bu alanda çok rahat is yapmasina imkan saglayacagiz. Bunun için de lojistik merkezlerimizi, lojistik köylerimizi çok önemsiyoruz. Yine bu projemizi besleyecek Istanbul Havalimani’nin hemen yaninda bir lojistik liman kuruyoruz. Hem lojistik köylerimizle hem de limanimizla esnafimiz, Türkiye’nin her yerine, dünyanin her yerine ticaretini çok daha güçlü bir sekilde yapabilecek. 5 yillik süreçte Basaksehir Belediyemiz kisitli bütçe imkanlariyla 3 kilometre yolu gida toptancilarina getirmis. Büyüksehir Belediyesi’nin Istanbul’un her yerinde oldugu gibi burada da bir hizmetinin, bir eserinin olmadigini görüyoruz. Istanbul’un ticareti büyüsün, esnafi çok daha güçlü bir sekilde is yapsin gibi bir dertleri olmadigi için, bu hizmetleri yapmalarini beklemiyoruz. 1 Nisan’da göreve geldigimizde Rami toptancilarimizin, Istanbul Gida Toptancilari Çarsimizin yollarini, esnafimizin bizden talebi neyse bu talepleri gece gündüz çalisarak sizlerin hizmetine sunacagiz. Bizim sözümüz baskalarina benzemez, biz söz verdik mi o sözü tutariz. Rami toptancilari olarak size kazandiracagiz” diye konustu.



"1 Nisan gelecek dertler bitecek”

31 Mart’taki yerel seçimlerin önemine deginen IBB Baskan Adayi Murat Kurum, “Basaksehir’deki islerimize, eserlerimize baktiginizda milletimize ne söz vermisiz ve o sözleri nasil tutmusuz, hayallerimizi nasil gerçeklestirmisiz net bir sekilde görürsünüz. Elazig ve Malatya gibi depremlerde biz 2 saat sonra oradaydik. Deprem bölgesinde hem üzüldük hem agladik ama bir taraftan da milletimize bir söz verdik. Dedik ki; ‘biz konutlari bir yil içerisinde teslim edecegiz.’ Hamdolsun Elazig’da ve Malatya’da konutlarimizi teslim ettik. Sonra gittik evlerinde çaylarini içtik, dualarini aldik. Ardindan Izmir’imizde depremler oldu ve yine biz oradaydik. Milletimizle el ele verdik ve güzel Izmir’imizin yarinlari için hep birlikte mücadele ettik. 25 yil yönetilen üzgün ve kirgin olan Izmir Bayrakli’da en güzel konutlarini söz verdigimiz gibi yetistirdik. En son 11 ilimizde 14 milyon vatandasimizi etkileyen asrin felakette biz yine oradaydik. Bir seferberlik anlayisiyla, 3 ayda yapmis oldugumuz çalismayla tam 180 bin konutun insasini baslattik. Dünyanin hiçbir yerinde göremezsiniz. Simdi ‘Sadece Istanbul’ diyecegiz. Biz orada bugüne kadar sözlerimizi nasil tuttuysak bundan sonra da ‘Sadece Istanbul’ diyerek, Istanbul’un esnafi için, Istanbullu kardeslerimiz için bu hizmetleri yapacagiz. 1 Nisan gelecek dertler bitecek, 1 Nisan gelecek Istanbul gülecek, 1 Nisan gelecek Rami toptancisi gülecek, Istanbullularin yüzü gülecek diyorum” ifadelerini kullandi.

“Istanbul’da esnafimizin her aninda hep yaninda olacagiz”

Mevcut IBB yönetimi tarafindan is insanlarinin ve esnafin ihmal edildigini dile getiren Kurum, “Biz söz verdik mi sözümüzü tutariz. Çünkü icraat, hizmet ve belediyecilik bizim isimizdir. Cumhuriyet Halk Partisi belediyeciligi tarafindan 5 yildir ihmal edilen is insanlarimizin, sanayicilerimizin, esnafimizin, isçi ve emekçi kardeslerimizin tüm endiselerini biz giderecegiz. Mevcut IBB yönetimi tarafindan Istanbul’un ticaretine, ekonomisine, emekçilerine karsi olusturulan o çözümsüzlük ortamini gelsin görsünler. Bekledikleri o hizmeti alamadiklarini görecekler. Geriye dönüp baktiklarinda dediklerinin aksine buradaki esnafin huzursuzlugunu, mutsuzlugunu görecekler. Istanbul’da esnafimizin her aninda hep yaninda olacagiz. 31 Mart’ta hep birlikte ‘Yeniden Istanbul’ diyecegiz, ‘Sadece Istanbul’ diyecegiz. Hep birlikte Istanbul’un 571 yillik onurunu ve gururunu yeniden ayaga kaldiracagiz. Esnafimizla buradaki toptancimizla, Basaksehirli hemserilerimizle, kardeslerimizle birlikte el ele verip Istanbul’un yeniden yükselisini ve dirilisini baslatacagiz” ifadelerine yer verdi.

“Istanbul’un deprem korkusu için 650 bin konut insa edecegiz”

Murat Kurum, Istanbul’da beklenen depreme deginerek, “Biz dertliyiz. Dert insani yollara düsürürmüs. ‘Ask ile çalisan yorulmaz’ derler. Biz askla, sevdayla Istanbul için hizmet etmeye geliyoruz. Bu mücadeleyi vermeye geliyoruz. Allah’in izniyle, milletimizin destekleriyle bu isleri bugüne kadar nasil yaptiysak, bundan sonraki süreçte de milletimizin ne sorunu varsa onu dinleyen o sorunu gideren tarafta olacagiz. Bir elimizle metro santiyeleri yaparken, diger elimizle Istanbul’un deprem korkusu için 650 bin konut insa edecegiz. Bir elimizde Istanbul’un gençleri için yeni yesil alanlar üretirken, diger elimizde Istanbullu esnaflarimiz için yeni sanayi sitelerinin insasini gerçeklestirecegiz. Bizi hiçbir zaman iftiralarin, dedikodularin, bahanelerin arkasinda bulamayacaksiniz. Bizi aradiginizda biz esnafimizin yaninda olacagiz, bizi aradiginizda o metro santiyelerinde çalisacagiz. Deprem dönüsüm konutlarinda, santiyelerde milletimizle el ele verecegiz. Istanbul’umuzun gelecegini hep birlikte insa edecegiz” sözleriyle konusmasini noktaladi.

“Normalde yüzde 45’e kadar yapilan kesinti yüzde 26 olarak kesildi”

Program sonrasi Sahintepe Mahallesi’nde imar plani sorunu oldugunu ileten vatandaslarla konusan Kurum, "Basaksehir Sahintepe’de 4 yil önce geldigimizde vatandasimiz sunu istedi; ‘Sayin Bakanim biz burada parsel ve ada bazinda dönüsmek istemiyoruz. Bizim parsellerimiz küçük. Bizim parsellerimizi küçültecek yeni bir imar plani yapin’ dediler. Bizde 1 yil içerisinde sizin imar planinizi yapacagiz dedik. 1 yil sonrada imar planinizi gerçeklestirdik. Planlarinizi ve imar uygulamanizi yaptik. Imar uygulamasi ile birlikte bazi arkadaslar Arnavutköy’e gitmis. Sonra kendi mahallesinde yasamak istiyor dediler. Sonra o imar uygulamasini düzenledik. Sahintepe’deki vatandasimizi geri Sahintepe’ye geçirdik. Imar plani onaylandi. Sahintepe’de vatandaslar evini ister kendisi, ister TOKI ile, ister belediyeyle kim ile yapmak isterse yapsin istedik. Sonra yaptigimiz bu plan çerçevesinde imar uygulamasi tamamlandi, ilk insaatlara da baslandi. 2-3 parselde Basaksehir Belediyesi ile anlasti. Belediye insaatlari yürütüyor. Diger parseller kimle yapmak isterse özgürdür. Oradaki evlerin dönüsümünü istiyoruz. Bu imar planinda yesil alan, okul ve yol için yüzde 26 kesildi. Normalde yüzde 45’e kadar yapilan kesinti yüzde 26 olarak kesildi. O kesilen yüzde 26 okul, yol, ve kres olsun diye kesildi. Vatandasimiz kendi evini yapmakta serbesttir. Basvurup imar planina göre kendi insaatini yapmak isteyen her bir vatandasimiz evini yapabilir. Imar planinda ve uygulamasinda bir eksiklik varsa, Basaksehir Belediye Baskani sizleri toplayip bundan önce oldugu gibi o eksigi yine düzeltiriz. O eksikleri beraber giderecegiz” dedi.

Kaynak: İHA