NASA'ya Ait Yükleri Tasiyan Nova-C Uzay Araci Ay Yüzeyine Indi

Intuitive Machines sirketi tarafindan gelistirilen ve NASA’ya ait bilimsel faydali yükler tasiyan insansiz uzay araci Nova-C, Ay yüzeyine güvenli bir sekilde inmeyi basardi. Nova-C, Ay’a inen ilk özel uzay araci olarak kayitlara geçti.

ABD merkezli Intuitive Machines (IM) sirketi tarafindan gelistirilen ve geçen hafta SpaceX’e ait Falcon-9 roketi ile yörüngeye firlatilan Nova-C insansiz uzay aracinin Ay yüzeyine basarili bir sekilde indigi açiklandi. IM-1 görevi kapsaminda NASA’ya ait bilimsel ve teknolojik faydali yükler tasiyan Nova-C’nin Türkiye saati ile 02.23’te Ay yüzeyine temas ettigi bildirildi.

Nova-C’nin Ay yüzeyine inisinden yaklasik 15 dakika sonra uzay aracindan ilk sinyalin alindigini söyleyen Intuitive Machines Uçus Direktörü Tim Crain, “Emin oldugumuz sey ekipmanimizin Ay yüzeyinde oldugu ve iletisim kurdugumuz” dedi.

Gelismeyle birlikte Nova-C, Ay’a inen ilk özel uzay araci olarak kayitlara geçti.

Bilimsel ve teknolojik faydali yükler tasiyor

Sivil uzay tasimaciligi sirketi SpaceX, Intuitive Machines tarafindan gelistirilen Ay’a inis araci Nova-C’yi geçtigimiz hafta Falcon-9 roketi ile yörüngeye göndermisti. Intuitive Machines’in ilk Ay’a inis denemesi olan IM-1 görevi kapsaminda NASA’nin Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) programi için Ay yüzeyine bilimsel ve teknolojik faydali yükler tasidigi açiklanmisti. 2013 yilinda kurulan ve merkezi ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan ve Intuitive Machines, halka açik bir sirket olarak faaliyet gösteriyor. Firmanin, CLPS programi kapsaminda Ay yüzeyine yük tasimak için NASA ile 3 sözlesme imzaladigi biliniyor.
Kaynak: İHA