Prof. Dr. Basibüyük Açiklamasi 'Sera Gazi Emisyonu Azaltilmazsa Küresel Sicaklik Artisi 3-4 Dereceye Çikabilir'

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, sera gazi basta olmak üzere atmosferdeki pek çok gazin azaltilmasi gerektigini belirterek, küresel sicaklik degerinin 3-4 dereceye çiktiginda ciddi sorunlar dogurabilecegini ifade etti.

Prof. Dr. Basibüyük Açiklamasi 'Sera Gazi Emisyonu Azaltilmazsa Küresel Sicaklik Artisi 3-4 Dereceye Çikabilir'
Küresel iklim degisikligi ve bunun dünyaya etkileri hakkinda açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Mesut Basibüyük, “Iklimde belirgin bir degisiklik var. Bunu son 20 yilda özellikle çok bariz bir sekilde görüyoruz. Bundan sonra da artacagi düsünülüyor. Küresel bir durum, yalniz ülkemize has degil ama her bölgenin kendine ait özel farkli durumlari var. Her bölgenin etkilenmesinde farkli durumlar söz konusu. Genel bilinen dünyanin her tarafinda yasanan küresel bir iklim degisikligi” diye konustu.

Pek çok gazin atmosferde biriktigini, bunlarin azaltilmasi gerektigini vurgulayan Basibüyük, söyle devam etti:

"Atmosferdeki sera gazlarinin içeriklerinin zaman içerisinde gittikçe arttigi sanayi devriminden itibaren bilinen bir gerçek. Bunun disinda yaygin bir sekilde kullanilan enerji ve bu enerjinin atik enerji olarak sürekli dogaya verilmesi, bunun disinda insanlarin günlük yasamda, tarimda üretilen pek çok gazlar da atmosferde birikiyor. Bunlarin hizli bir sekilde azaltilmasi gerekiyor. Uluslararasi yayinlanmis raporlara baktigimiz zaman su anda yaklasik 1-1,5-2 derece artistan bahsediyoruz. Küresel olarak ortalama bir sicaklik degerinden bahsediyoruz. Yarin bu 3-4 dereceye çiktiginda ciddi sorunlar dogurabilir. Eger simdiden adaptasyonla ilgili bir takim çalismalar yapmazsak, ilerde adaptasyonla ilgili bir takim konularda çok da geç kalabiliriz. Iklim degisikligine neden oldugu bilinen sera gazinin azaltilmasina yönelik yogun çabalar var. Ülkemizdeki sanayiler yogun bir sekilde buna uyum saglamaya çalisiyor, bunu görebiliyoruz. Kendi karbon ayak izlerini, atmosfere verilen karbon seviyesini azaltabilmek için herkes belli bir çaba içerisinde. Burada tabii bunlari yapmak çok güzel, ülkemiz açisindan önemli bir ciddi kazanim sagliyor. Türkiye bu alanda erken bir aksiyon aldi diyebiliriz” dedi.

Sicakliklarin daha da artacagini söyleyen Basibüyük, “Mevcut egilime ve grafiklere baktiginiz zaman, özellikle 2000 yillarindan itibaren hava sicakliklarinda ve asiri meteorolojik olaylarda düzenli bir artisin oldugunu görüyoruz. Bu tabii ki yalnizca hava sicakligi degil. Her türlü iklimsel faktörde anormallikler var. Dolayisiyla yine gerek ülkemizde, gerek Avrupa bölgesinde çok sik yasaniyor bu sicak hava dalgalari. Bu sicak hava dalgalarinin tekrar edecegini rahatlikla söyleyebiliriz. Çünkü son 20 yil içerisinde bunun tekrari her geçen yil daha siddetli bir sekilde gerçeklesiyor. Dolayisiyla bu yil da gerçeklesebilecegini çok rahatlikla söyleyebiliriz. Özellikle uzun ve sicak yaz dönemleri, düzensiz yagislar kendisiyle beraber baska iklimsel afetleri de beraberinde getiriyor” dedi.

Kaynak: İHA