Murat Kurum'dan Erzincan Iliç Açiklamasi

AK Parti IBB Adayi Murat Kurum, Erzincan Iliç’teki maden sahasindaki toprak kaymasiyla ilgili açiklamalarda bulundu. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi döneminde isletmenin çevre mevzuatina uygun is yapip yapmadiginin 135 kez denetlendigini belirten Kurum, “Isletmenin faaliyetinde çevre mevzuati kapsaminda görülen eksiklikler nedeniyle; 3 ay kapisina mühür vuruldu. Bununla da kalinmayip; isletmenin çevreyi kirletmesi nedeniyle; Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunuldu. Isletmenin, tüm tedbirleri aldigi bilirkisi raporlariyla tespit edilince faaliyetine tekrar basladi” dedi.

Murat Kurum'dan Erzincan Iliç Açiklamasi
Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Murat Kurum, Karadeniz Vakfi’na ziyarette bulundu. Iliç’te maden sahasinda yasanan toprak kaymasiyla ilgili açiklamalarda bulunan Kurum, “Milletçe derin bir hüzün içerisindeyiz. Erzincan Iliç’teki maden ocaginda bir toprak kaymasi yasadik. Isçilerimiz su anda göçük altinda. Devletimiz, olayin ilk dakikalarindan itibaren bir seferberlik ruhuyla çalisiyor. Kardeslerimizin kurtarilmasi için arkadaslarimiz, canla basla arama kurtarma faaliyeti yürütüyor. En büyük temennimiz hiçbir can kaybinin olmamasi. Insallah buradan gelecek güzel haberleri bekliyoruz. Ben ailelerimize, Can Erzincan’imiza, aziz milletimize geçmis olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.



“Isletmenin çevre mevzuatina uygun is yapip yapmadigi, tam 135 kez denetlendi”

Madene verilen ÇED raporu ile ilgili elestirilere cevap veren Kurum, "Sunlarin altini çizerek söylemek istiyorum. Bakanligim döneminde, söz konusu bu isletmeye verilen ÇED raporunu dile getiriyorlar. Çevre Bakanligi sadece çevresel etkileri denetler. Isletme; çevreye, dogaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar. Bakanligimiz döneminde, bu isletmenin çevresel etki denetimleri çok siki bir sekilde yapildi. Bu isletmenin çevre mevzuatina uygun is yapip yapmadigi, tam 135 kez denetlendi” dedi.



“Isletmenin 3 ay kapisina mühür vuruldu, çevreyi kirletmesi nedeniyle Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunuldu"

21 Haziran 2022’de, isletmeye Çevre Kanunu’ndaki en üst sinirdan idari para cezasi verildiginin altini çizen Kurum, "Isletmenin faaliyetinde çevre mevzuati kapsaminda görülen eksiklikler nedeniyle 3 ay kapisina mühür vuruldu. Bununla da kalinmayip isletmenin çevreyi kirletmesi nedeniyle Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunuldu. Özet olarak biz, kanunda öngörülen bütün cezai süreçleri hiçbir müsamaha göstermeksizin kararlilikla uyguladik. Isletmenin, tüm tedbirleri aldigi bilirkisi raporlariyla tespit edilince faaliyetine tekrar basladi" ifadelerini kullandi.

“Çevre Bakanligi isletme çevreye, dogaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar”

Isletmenin kapasite artirmasina yönelik kararin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan alinmasinin mümkün olmadigini belirten Kurum, "Bize iftira atanlar sunu da bilir ki Çevre Bakanligi isletmenin kapasite artisi kararini vermez, veremez, çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece ve sadece kapasite artisinin çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz. Yine, ÇED raporlarina iliskin kararlarda birçok farkli kurum ve kurulusun bilimsel görüs ve raporlarina bakilir. Iste bugün dillerine doladiklari ÇED karari da; 21 kurum ve kurulustan olusan komisyon üyeleri tarafindan onaylidir” dedi.



“Hangi vicdanla, hangi duyguyla bu konuyu Istanbul’a ve Istanbul seçimlerine getirdiniz?”

Dün geceden itibaren tek merkezden yönetilen sistematik ve bilinçli bir algi operasyonu ve kara propagandanin baslatildigini belirten Kurum, “Milletimizi yasa bogan böylesi bir hadise, siyasi bir istismara dönüstürüldü. Masa basinda üretilmis pek çok yalan haber ve tezvirat saga sola servis edildi. Milletimiz bu kötü niyeti çok iyi biliyor, çok iyi taniyor. Biz vicdan sahibi herkese soruyoruz? Siz hangi vicdanla, hangi duyguyla bu konuyu Istanbul’a ve Istanbul seçimlerine getirdiniz? Vatandaslarimizin daha topragin altinda oldugu bir yerde, 85 milyonun gözünün, aklinin, kalbinin burada oldugu bir asamada; bu olayi siyasete alet etmek vicdansizlik, insafsizlik degil de nedir? Hangi insani duyguya, hangi insani erdeme uygundur?” ifadelerini kullandi.

“Insanimizin canlari üzerinden siyasi ikbal pesine düsenleri, milletimizi aldatmaya çalisanlari bu millet affetmeyecektir”

Kurum, “Insanimizin canlari üzerinden siyasi ikbal pesine düsenleri, milletimizi aldatmaya çalisanlari bu millet affetmeyecektir. Bu millet, bu siyaset simsarlarini, bu algi operasyonlarini bosa çikaracak, unutmayacak, onlari derin vicdaniyla ve ferasetiyle cezalandiracaktir. Bundan hiç kimsenin süphesi olmasin. Su anda bizim tek bir gayemiz var. O da canlarimizin bir an önce kurtulmasidir. Ben tekrar ailelerimize, Erzincan’imiza, milletimize geçmis olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

Kaynak: İHA