Rüzgar Tüneli Projesi Tamamlandiginda Savunma Sanayinin Temel Diregi Olacak

Atilim Üniversitesi Sivil Havacilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Nafiz Alemdaroglu, danismanligini yaptigi ‘Rüzgar Tüneli Projesi’nin gerçeklestirilmesini beklediklerini söyleyerek, “Türkiye’nin su anda yüksek hizli bir tüneli yok. Bu tünel süpersonik hatta hipersonik hizlarin baslangicina kadar çikabilecek. Aslinda savunma sanayinin de temel direklerinden bir tanesini teskil edecek” dedi.

Rüzgar Tüneli Projesi Tamamlandiginda Savunma Sanayinin Temel Diregi Olacak
Türkiye savunma sanayi alaninda kara, hava ve deniz araçlari gelistiriyor ve üretiyor. Söz konusu araçlarin tasarimlarinin gelistirilmesi noktasinda ‘Rüzgâr Tünelleri’ önem arz ediyor. Atilim Üniversitesi Sivil Havacilik Yüksekokulu Müdürü olan ve ayni zamanda NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu (STO) bünyesindeki Von Karman Akiskanlar Dinamigi Enstitüsü’nün Bilimsel Danisma Kurulu Komite Baskanligini 2016-2019 yillari arasinda yürüten Prof. Dr. Hüseyin Nafiz Alemdaroglu’nun danismanligini yaptigi ‘Rüzgar Tüneli Projesi’ hayata geçmek için gerekli mali kaynagin saglanmasini bekliyor.

“Savunma sanayinin de temel direklerinden bir tanesini teskil edecek”

Alemdaroglu, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye’nin ‘Rüzgâr Tüneli’ne ihtiyaci oldugunu belirterek, “Bu proje su ana kadar Türkiye’nin sahip olmadigi fakat sahip olmak istedigi yüksek hizli rüzgâr tünelinin imalati ile ilgili. Türkiye’nin su anda yüksek hizli bir tüneli yok. Bu tünel süpersonik hatta hipersonik hizlarin baslangicina kadar çikabilecek. Aslinda savunma sanayinin de temel direklerinden bir tanesini teskil edecek” diye konustu.



“Tüm çalismalarin rüzgâr tünelinde yapilmasi gerekiyor”

‘Rüzgâr tünelinin, Türkiye’nin havacilik alaninda ürettigi insansiz hava araçlarinin tasarimlarinda ve testlerinde fazlaca kullanilacagi projeye dikkat çeken Alemdaroglu, “Süpersonik akislarda hatta transonik akislarda bu tünel olmadigi takdirde hiçbir sey yapmaniz mümkün degil. Çünkü transonik hizlarda hesaplamalar çok güvenilir olmuyor. O nedenle yapilmasi gereken tüm çalismalarin deneysel ortamda yani bir ‘rüzgâr tüneli’nde yapilmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Söz konusu projenin tüm asamalarinin tamamlandigini anlatan Alemdaroglu, sunlari kaydetti:

“Hatta proje temel atma durumunda ama mali kaynaklarin yetersizligi nedeniyle beklemede. Bir an evvel bu sikintilarin giderilmesini ve bu tünelin temel atma törenini yapmayi ümit ediyorum. Tünel yapildigi takdirde Türkiye için de önemli bir gelir kaynagi olacaktir. Su ana kadar bizim böyle bir olanagimiz olmadigi için tüm bu tünel testlerini yurt disinda yapiyoruz.”

“Dolayisiyla kucak dolusu para veriyoruz”

Türkiye’de mutlaka bir tane ‘rüzgâr tüneli’nin olmasi gerektigini vurgulayan Alemdaroglu, “Amerika Birlesik Devletleri’ne ve Ingiltere’ye gidiyoruz oradaki tünelleri kullaniyoruz. Dolayisiyla kucak dolusu para veriyoruz bu ülkelere. Sadece kucak dolusu para vermekle kalmiyoruz. Projelerimizin detaylarini da onlara göstermis oluyoruz” ifadesinin kullandi.

Türkiye’nin ‘Rüzgâr Tüneli’ gibi bir kabiliyete kavusmasi gerektigini aktaran Atilim Üniversitesi Sivil Havacilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Nafiz Alemdaroglu, söyle konustu:

“Proje Türkiye’nin en önemli projelerinden bir tanesi. Türkiye’ye saglayacagi maddi gelir bir tarafa Türkiye’nin önemli imzalar atabilecegi bir proje. Uçak tasariminda, insansiz hava araci tasariminda, roket ve mühimmat tasariminda temel direklerden bir tanesi bu tünel, olmadigi takdirde bu arastirmalarin hiçbirinde yer almamiz mümkün olmaz diye düsünüyorum.”
Kaynak: İHA