(Özel) Kitaplar Sayesinde 1 Günlügüne Sigarayi Biraktilar

Uludag Üniversitesi’nde Dünya Sigara Biraktirma gününde sigara paketini getirenlere kitap hediye edildi. Sigara bagimlilari bir gün sigara içmeme sözü vermelerinin ardindan paketlerini birakarak begendigi kitabi aldi.

(Özel) Kitaplar Sayesinde 1 Günlügüne Sigarayi Biraktilar
Bursa Uludag Üniversitesi’nde 9 Subat Dünya sigara biraktirma günü etkinlikleri çerçevesinde, sigara bagimlilarinin 1 günlügüne sigarayi birakmalari için kampanya baslatildi. Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi girisinde kurulan stantta sigara paketini getiren bagimlilar kendi seçtigi kitaplardan birinin sahibi oldu.

“Sigara bagimlilarina 1 günlügüne de olsa birakmayi düsünmeleri için firsat taniyoruz” diyen Uludag Üniversitesi Sigara Birakma Poliklinigi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Yesim Uncu, “9 Subat bütün dünyada, dünya sigarasizlik günü olarak kabul edilmis. Biz burada hastanemize ziyarete gelen hasta ve hasta yakinlarini hedefliyoruz. Bir yandan ögrencilerimiz ve burada çalisan personellerimiz hedef kitlemizin içerisinde. Amacimiz bir farkindalik olusturmak, 1 günlükte olsa 9 subatta sigaraya ara verin diyoruz. Çünkü sadece 1 gün sigaraya ara vermekle bile kalp krizi geçirme riskinin azaldigini bilimsel çalistirmalar gösteriyor. Aldigimiz nefesi daha etkili kullaniyoruz. Sigaranin vermis oldugu zarar 24 saat sonra geri dönmeye basliyor. Bu önemli bir farkindalik çünkü insanlar aliskanlik ve düsünmeden sigarayi yakiyorlar. Bu bir günü düsünmeleri için onlara bir firsat sunuyoruz. Sigara paketini bugün standa birakanlara ve sigara birakma kararina adim atanlara bir kitap hediye ediyoruz. Kitaplari aramizda topladik. Herkes kendi kütüphanesinden bir kitap getirdi. Yeni baslamis olmamiza ragmen fena da ilerlemedik. Sigara birakanlari daha sonra poliklinigimize davet ediyoruz ve tabi o tedavi sürecine baslayacagiz” dedi.

Gögüs hastaliklarina neden olan sigara ile mücadelelerinin uzun yillardir devam ettigini belirten Uludag Üniversitesi Gögüs Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Dr. Mehmet Karadag, “Bugün 9 Subat dünya sigara biraktirma günü. Bir farkindalik olusturmak için çesitli etkinlikler yapiyoruz. Sigara paketini getirenlere kitap hediye ediyoruz. Bu bir farkindalik projesi. Saglikli bir yasam için mutlaka sigara birakilmasi gerekiyor” diye konustu.

2,5 yil önce sigarayi biraktigini belirten Zehra Çakaloglu, “Sigarayi birakali 2,5 yil oldu. Saglik açisindan uzun mesafe yürüyebiliyorum. Nefes darligi çekmiyorum. Sosyal açidan daha çok kabullenilir oldum. Baskalari tarafindan dislanmamis hissediyorum. Herhangi bir ortamda sigara içmek için uzaklasmak zorunda kalmiyorum. Psikolojik olarak da çok daha güçlü hissediyorum, özgüvenim artti” seklinde konustu.

Kaynak: İHA