'Kistik Fibrozis' Hastaliginin Teshisinde Kullanilan Ter Testi Cihazi, Eskisehir Sehir Hastanesi'nde Hizmete Açildi

Eskisehir Sehir Hastanesi’ne Kistik Firozis Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi tarafindan bagisi yapilan ‘Ter Testi Analiz Cihazi’ bugünden itibaren vatandaslarin hizmetine sunuldu.

'Kistik Fibrozis' Hastaliginin Teshisinde Kullanilan Ter Testi Cihazi, Eskisehir Sehir Hastanesi'nde Hizmete Açildi
Ülkemizde her 3 bin dogumdan 1’inde görülen ‘Kistik Fibrozis’ rahatsizligi, yeni dogan bebeklerde topuk kani ile tespit edilebiliyor. Tespit edilen kistik fibrozis hastaliginin kesin tanisi ve tedavisi için ‘Ter Testi Analiz Cihazi’ kullanilmasi gerekiyor. Kistik fibrozis hastaligina sahip bireylerden ve yakinlarindan olusan Kistik Fibrozis Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi (Kifder), Eskisehir Sehir Hastanesi’ne ‘Ter Testi Analiz Cihazi’ bagisladi. Piyasa degerinin yaklasik 125 bin dolar oldugu ögrenilen analiz cihazinin, Eskisehir ve çevresindeki illerde kistif fibrozis hastaligi ile mücadelede önemli rol oynamasi bekleniyor.

“Bu sistemlerin daha da yayginlasmasi için elimizden geleni yapacagiz”

Eskisehir Sehir Hastanesi’nde hizmete açilan Ter Testi Analiz Cihazi hakkinda konusan AK Parti Eskisehir Milletvekili Aysen Gürcan, “Nadir hastaliklardan sik görülen bir tanesi de kistik fibrozis. Bu hastalik tespit edilmesi zor ya da ailenin kesfetmesi zor bir hastalik. Ama erken tespit edildiginde tipki diger hastaliklar gibi tedavisi de mümkün ve sonrasinda hastanin kendi yasamini denetlemesi ve ilaç takviyesi almasiyla birlikte bu islem saglikli yasamda vazgeçilmez bir sart. Bu anlamda hastaligin tespitini saglayan ter testi cihazi, solunum testi cihazi bizim için degerliydi. Bu sistemlerin daha da yayginlasmasi ve ekibin zenginlesmesi adina elimizden geleni yapacagiz” dedi.

“Hem teshis hem de dogrulama yapilabiliyor”

Eskisehir Sehir Hastanesi’ne bagislanan cihaz ile Eskisehir ve çevresindeki illerdeki süpheli bireylerin rahatsizliklari açisinda hem teshisin hem de dogrulamanin artik daha kolay oldugunu belirten Eskisehir Il Saglik Müdürü Yasar Bildirici, “Kistik Fibrozis önemli bir hastalik. Hocalarimizin da bahsettigi gibi erken dönemde tani almasi son derece kiymetli. Biz de bu gerçegi bilerek uzun zamandan beri böyle bir merkezi Eskisehir Sehir Hastanesi’ne kazandirmak istiyorduk. Burada 2 tane problemimiz vardi. Birisi çocuk gögüs hastaliklari uzmaninin olmamasi ve nadir yetisen bir brans hekimi olmasiydi. Aysen Hocam’in ve bakanimizin destekleriyle çok sükür Eskisehir Sehir Hastanesi’ne bir çocuk gögüs hastaliklari uzmani kazandirabildik. Bu kiymetli bir sey. Dogrusunu söylemek lazimsa, çocuk gögüs hastaliklari uzmani bölgede tek Eskisehir Sehir Hastanesi’nde var. Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik ve belki diger çevre illerin bir çogunda yok. Diger konuda bu kistik fibrozis tani cihazinin hastanemize kazandirilmasiydi. Aslinda küçük bir cihaz gibi gözükse de çok kiymetli bir cihaz. Bu cihazla birlikte çocuklarin tanilari dogrulanabiliyor. Hem teshis yapabiliyorsunuz hem de topuk kaniyla tani almis vakalari dogrulayabiliyorsunuz. Bu cihazin da bize tedarikinin saglanmasinda hocamin emekleri inkar edilemez. Ayni zamanda bu cihazin bir hibe oldugunun da altini çizmek gerekiyor. Yaklasik 125 bin dolar civarinda bu aletin bedeli. Bu aleti Kistik Fibrozis Hastaliklari Dernegi Baskani hanimefendi hastanemize hibe etmis durumda. Huzurunuzda da kendilerine, hastalarimiz adina hem hanimefendiye hem de Aysen hocama tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Ne kadar erken tani alinirsa kistik fibrozis çocuklarin ömürleri daha uzun oluyor”

Kistik fibrozis hastaliginin erken teshisinin tedavi sürecini dogrudan etkiledigini belirten Kistik Fibrozis Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Ilknur Görgün ise su ifadeleri kullandi:

“Biz hasta ve hasta yakinlari olarak dernegimizi kurduk. Dernek olarak ilk bastan itibaren kistik fibrozisin tanisini çok önemsemistik. Bu sayede 2015 yilinda zaten kistik fibrozis, topuk kaninda taranmaya baslandi. Bu ülkemiz adina çok mutluluk verici ve sevindirici bir olay. Çünkü bazi ülkelerde halen yeni dogan tarama programinda degil kistik fibrozis. Ama sonrasinda suna odaklandik, evet yeni dogan taramasindan pozitif gelen hastalarin kesin tanisi yapilmasi gerekiyor. Bunun da ter testiyle yapilmasi gerekiyor. Bu anlamda da burada merkezimize bunu saglamis olmaktan çok mutluyuz. Gerek Eskisehir’de gerekse çevre illerden gelecek olan bebeklerin burada tani almasi bir kazanç olacak bizler için. Kistik fibrozis de ne kadar erken tani alinirsa ve tedaviler ne kadar düzenli yürütülürse kistik fibrozis çocuklarin ömürleri daha uzun ve kaliteli oluyor. Bundan sonraki asamada tabii ki buranin bir artik donanimli merkez haline dönüsmesi bizim de hayallerimiz. Böylelikle hem tani kismini halledip ve sonrasinda birçok ilaç geri ödemede olsa da yeni çikan bazi tedavilerin de mutasyon ilaçlari gibi ilaçlarin da yine tedavilere eklenmesiyle biz kistik fibrozisli camlarimizin çok daha güzel yasayacagini biliyoruz.”
Kaynak: İHA