Diyarbakir'da Otizmli Bireylerin Aileleri Bilinçlendiriliyor

Diyarbakir’da otizmli bireyler için saglikli çalisma alani olmadigini gören, torunu da otizmli olan Yilmaz Elaldi, açtigi klinikte simdi de otizmli çocuklar ve ailelerinin yasam kalitesini arttirilmasi amaciyla seminer düzenliyor.

Diyarbakir'da Otizmli Bireylerin Aileleri Bilinçlendiriliyor
Otizmli torunu için saglikli çalisma alani olmadigini gören Hacibaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Baskani Yilmaz Elaldi, milyonluk yatirim yaparak otizmli çocuklar için 4 yil önce egitim klinigi açmisti. Aba Otizm Egitim Merkezi tarafindan otizmli çocuklar ve ailelerin yasam kalitesinin arttirilmasi amaciyla ayda bir gün seminer gerçeklestiriliyor.

Verilen seminerlerle ailelerin daha da bilinçlendirildigini ifade eden Prof. Dr. Binyamin Birkan, otizmli çocuklarin özel egitiminde ailelerle isbirligi yapmasi son derece önemli oldugunu söyledi.

Özellikle çocuklarin kurumda ögrendigi davranislari, aile yardimiyla diger sosyal ortama genelleyebildigini belirten Prof. Dr. Birkan, "Dolayisiyla zaman zaman aileyi kuruma davet etmek onlarin ögretme ve davranis kontrolü becerilerini gelistirmek, ögrendigi davranisi çocugun genel hayatina dahil etmesini kolaylastiriyor. Okulda her seyi ögretemiyoruz. Dolayisiyla ailenin de bu konuda mutlaka isbirligi yapmasi gerekiyor. Bu konuda uzmanlar aileleri destekleyip yönlendirmesi gerekiyor” dedi.

Ailenin bir uzman egitimci kadar otizmli bireylerin üzerindeki etkisinin oldugunu ifade eden Birkan, “Bu seminerlerde, disarida çocukla herhangi bir sorun yasandiginda ne yapilmasi ve ne yapilmamasi gerektigini konusuyoruz. Eger ögrenme sorunuyla bas edemiyorsaniz bir uzmandan yardim alinmasi gerek. Sonrasinda çocugunuz bu davranisi edindiginde oraya destek olmaniz gerekiyor. Aileyle birlikte yola devam ettigimizde gerçek anlamda otizmli çocuklarda ilerlemelerin olabildigini biliyoruz. Iste burada egitimci uzman kadar ailenin rolü de çok büyük” diye konustu.

ABA metodunun dünyada kanitlanmis bir metot oldugunu ve okulda ve evde verilen egitim ile ilgili aileleri bilinçlendirmek adina seminerler düzenlediklerini dile getiren Aba Otizm Egitim Merkezi’nin kurucusu Elaldi, sunlari kaydetti:

“ABA metodunun dünyada kanitlanmis bir metot olmasina ragmen okulda ve evde verilen egitim ile ilgili aileleri bilinçlendirmek için seminerler düzenliyoruz. Çünkü sadece okulda ne kadar egitim görürsen gör evde bunun devami olmalidir. Ailelerin bize güzel dönüsleri olmasi daha güzel projeler yapmamiza tesvik ediyor. Benim torunum da otizmli birey oldugu için bu klinigi açtim. Iyi ki burayi açtim. Benim torunum bu dört yilda bambaska bir çocuk oldu. Bunun için ABA Otizm’e destegi olan herkese tesekkür ederim.”

Otizmli kardesinin ABA teknigiyle klinikte egitim gördügünü söyleyen Figen Gül, okulda verilen egitimin evde devam etmesiyle birlikte olumlu sonuçlar aldiklarini belirtti.

Gül, “Otizmli kardesimin ABA teknigiyle egitimine devam etmesi için çalismalarda bulunduk. Kardesim yaklasik 6 aydir burada egitim aliyor ve ABA teknigi hakkinda biz aileler de bilgilendiriliyoruz. Otizmli çocuklarin egitim almasi oldukça önemlidir. Okulda aldiklari egitimin evde devami çok önemlidir. ABA Otizm, dünyada otizm konusunda ciddi anlamda nokta atis egitimleri yapan kurumlar arasinda yer aliyor. Özellikle Türkiye’nin dört bir yanindan bu kurumu bizim gibi tercih edenler var” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA