Bagimlilar Dikkat, Uzmani Açikladi

Kardiyoloji Uzmani Doktor Ismail Erdogu, sigara bagimlilarina önemli açiklamalarda bulunarak sigaraya bagli ölümlerin önlenebilir önlemler oldugunu söyledi.

Bagimlilar Dikkat, Uzmani Açikladi
Medicana Sivas Hastanesi doktorlarindan Kardiyoloji Uzmani Dr. Ismail Erdogu, 9 Subat Dünya Sigara Birak Günü dolayisiyla açiklamalarda bulundu. Erdogu, OECD ülkeleri arasinda sigara kullaniminda Türkiye’nin ilk sirada yer alan ülke oldugunu ifade ederek, “Önemli bir sorun, günümüzde artik sigara içiciligi. Türkiye ne yazik ki OECD ülkeleri arasinda en çok sigara içen ülke. Ilk sirayi aliyor. Türkiye’de yaklasik olarak sigara kullanim oranlari yüzde 28’ler civarinda. Erkekler daha çok kullaniyor. Ama son yirmi yilda kadinlarin sigara içme oranlari artiyor. Erkeklerde de azalmaya basliyor. Tabi sigaranin baslama sigarayi içme yasi da gittikçe düsmeye basladi.

Artik çok daha küçük yaslarda sigara içiciligi var. Ciddi bir sorun. Söyle düsünelim. Yillik olarak tüm dünyada sigaranin biraktigi ölüm yaklasik sekiz milyon. Büyük bir pandemiyle karsilastik. Covid’te basladigi günden bugüne kadar ölen insan sayisi yaklasik yedi milyon. Yani biz yillik sekiz milyon insani sigaradan kaybederken covid çok büyük bir olay olmustu. Zaten büyük de bir olaydi ama sigara ne yazik ki yeterince suçlanmiyor gibi görünüyor ya da alistik diyelim artik sigaranin yapmis oldugu ölümlere. Sigara ciddi bir sikinti. Özellikle kalp hastaliklari, damar hastaliklari, akciger hastaliklari, basta geliyor. Ciddi bir ölüm nedeni. Sunu diyebiliriz aslinda. Sigaraya bagli ölümler önlenebilir ölümler. Bir sigaradan eger ki toplumumuzu kurtarabilirsek birçok ölümün önüne geçebiliriz. Sunu da çok net söyleyebiliriz. Sigaradan toplumu kurtardigimiz zaman aslinda toplumun da yasam süresini uzatabiliriz” dedi.



“Sigaranin etkilemedigi hiçbir organ yok”

Sigaranin neredeyse tüm organlara zararli etkileri oldugunu belirten Erdogu, “Sigaranin kendisi, en büyük etkisini aslinda tabii ki dogal olarak ilk karsilastigi yer olarak solunum sistemimiz daha sonra dolasim sistemimiz üzerine çok ciddi etkileri var. Damarlarda sertlesme, akcigerde amfizem, bronsit gibi veya beyinde felce neden olma gibi yine damarsal kökenli kaynaklara neden olabiliyor. Bunun yaninda daha birçok neredeyse etkilemedigi hiçbir organ yok açikçasi. Cildimizden tutun gözümüze kadar. Üreme sagligina kadar birçok hastaligin sebebi aslinda. Bu hastaliklar ölüme neden olabilecek ölçüde ciddi rahatsizliklar. Biraktigimiz anda yasam süremiz artacak. Konforumuz artacak, sagligimiz yeniden yerine gelecek. Cildimiz bile degisecek hatta sadece sigara içecegi, depresyon nedeni bile olabiliyor. Depresif insanlar daha çok sigara içiyor ama sigara içmek de bir yandan depresyona neden oluyor aslinda. Sigarayi birakmak için ciddi çalismalara, halk sagligi çalismalarina ihtiyaç var” diye konustu.



“50 yasin üzerinde sigarayi içme oranlari gittikçe düsüyor”

Erdogu, erkeklerin yasinin ilerledikçe sigarayi içme oranlarinin oldukça düstügünü ifade ederek, "Gelen birçok hastamiz aslinda içtigi sigaradan pisman, birakmak istiyor. Kurtulmak istiyor. Ama nasil mücadele edecegini, nasil birakacagini bilmiyor. Bence birçok insanin aslinda bir danisma merkezi gibi ya da bir yönlendiriciye, akil alici kisiye profesyonel bir insana ihtiyaci var. Önce insanlarin bagimlilik düzeyinin bir belirlenmesi lazim. Ne ölçüde bagimli. Artik Dünya Saglik Örgütü söyle diyor. Günlük bir tane sigarayi bile arzulayarak içiyorsaniz siz bagimlisiniz. Bunu içmezseniz rahatsiz hissediyorsunuz kendinizi. Bu sizin bagimli oldugunuzu gösteriyor. Insanlarin bagimlilik orani çok yüksekse bazen ilaç kullanmak sigarayi birakmak için etkili olan bir yöntem. Ama sigara içiciligi daha az olan, ara verebilen, günde az miktarda sigara içen insanlarda tabii ki bu basariya ulasma sansi daha yüksek. Bence önce bir kere sigaranin zararli oldugunda toplumun bilinçlendirilmesi, buna sosyal medya üzerinden, gazeteler üzerinden, televizyonlar üzerinden, belediyeler üzerinden bir çalismanin yapilarak toplum bilgilendirildigi zaman zaten toplum kendisi de bunu birakiyor. Biz sunu çok iyi biliyoruz. Örnegin 50 yasin üzerinde sigarayi içme oranlari gittikçe düsüyor. Erkekler gittikçe sigaraya baslamiyor. Sigarayi birakiyorlar. Kadinlarda bu oran artiyor. Demek ki toplumun bir noktada refleksi var aslinda birakmak istiyor. Ama bence insanlara yeterince ulasamadik. Insanlar bugün halen daha zararli etkileri hakkinda çok bilgi sahibi degiller diye düsünüyorum. Kadinlarimiz geçmiste bundan bir yirmi yil önce sigara içme konusunda ebeveynlerinin baskisi, sokakta rahat içememe, toplumun halen daha iste bir kadinin disarida sigara içtiginde bakis açisindan kaynakli olarak üzerlerinde bir baski hissediyorlardi. Ve bundan dolayi sigaraya baslama yaslari daha ileri yaslara dogru gidiyordu. Bence kadinlarin birazcik daha bu noktada yakaladiklari rahatlik onlarin sigaraya baslamasini arttirdigi gibi görünüyor. Toplum artik kadinlarin da, kafelerde, disarida, sokakta sigara içmesi karsisinda erkeklerde nasil dogal bir seyse dogal olarak kadinlarda da dogal gözüyle bakilmaya baslandi. Bu rahatlikla sigaraya baslama, devam ettirme ve bagimlilik ihtimallerini arttirdi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA