83 Yasinda Böbrek Kanseri Tanisi Alan Sönmez, Ameliyatsiz Yöntemle Sagligina Kavustu

5 yil önce erken evre mesane kanserini atlatan ve 5 sene sonra da böbrek kanseri oldugunu ögrenen 83 yasindaki Necmettin Sönmez ileri yas ve sahip oldugu saglik sorunlari nedeniyle doktorlar tarafindan cerrahi tedavi olmasi uygun görülmedi. Buna ragmen radyasyon onkolojisi kliniginde gerçeklestirilen radyoterapi tedavisinde 5 seanslik radyocerrahi yöntemiyle sagligina kavustu. Sönmez, “Kanserden korkmuyorum. Doktorlarimiz sayesinde ve teknolojik cihazlar ile korkmamizin da hiçbir anlami yok” dedi.

83 Yasinda Böbrek Kanseri Tanisi Alan Sönmez, Ameliyatsiz Yöntemle Sagligina Kavustu
5 yil önce mesane kanserini atlatan 2 çocuk ve 3 torun sahibi Necmettin Sönmez, 3 ay önce de böbrek kanseri oldugunu ögrendi. Hiçbir agri sizisi ya da belirtisi olmamasina ragmen her yil tetkiklerini düzenli yaptiran Sönmez’in kontrollerinde, sol böbreginde 2 santimetrelik tümör tespit edildi. Erken evre böbrek kanseri tanisi almasina ragmen ileri yasindan ötürü seker, tansiyon ve kalp rahatsizliklari da bulundugu için doktorlar tarafindan kendisine cerrahi yöntemle müdahale edilemeyecegi söylendi. Atasehir Medicana Hastanesi’nde Radyasyon Onkolojisi Uzmani Dr. Gökhan Yilmazer’e basvuran Sönmez’e MR Linac cihaziyla 5 seansta radyocerrahi islemi yapildi. Mr Linac cihazinda rayoterapi tedavisi sonrasi hastaligi kontrol altina alinan Sönmez, sagligina kavustu.

“Birakin yasayabildigim kadar yasayayim’ dedim”

Tedavi sürecinin kolay oldugunu belirten Sönmez, “Basima seneler sonra böyle bir sey geldi. Böbregimdeki tümöre baktilar ve zararli ve tehlikeli oldugunu söylediler. Heyete girdigimde ’83 yasina gelmisiz, ancak 2-3 sene daha yasarim, birakin yasayabildigim kadar yasayayim’ dedim. Ama sag olsun doktorlar beni birakmayarak ‘seni tedavi edecegiz’ dediler. Burada doktorumuz beni MR Linac cihazinda tedavi etti. Tümörü yok ettiler diye düsünüyorum” açiklamasi yapti.

“Kanserden korkmayin, erken tespit edildiginde hemen yok edilebiliyor”

5 yil önce de mesane kanserini yendigini belirten Sönmez sözlerine sunlari ekledi:

“Mesane kanserine de erken evrede yakalanmistim. Bu yüzden, o zamandan bu zamana kontrollerimi düzenli sekilde yaptirdim. Böbrekteki tümörümü de 3 ay önce ögrenmis olduk. Erken evre oldugu için hiçbir belirtim yoktu. Bu süreçte Gökhan Hoca bana çok yardimci oldu. Tomografi VE MR çekildi. Buradaki cihaz sayesinde 5 seansta islem bitti. Samimi olarak söylüyorum; ben artik kanserden korkmuyorum. Kanser korkulacak bir sey degildir. Erken tespit edildiginde kanseri yenebiliyorsunuz. Doktorlarimiz ve yeni gelisen teknolojik cihazlar ile korkmamizin da hiçbir anlami yok. Ayrica düzenli sekilde günde 3-4 kilometre yürüyüs yapiyorum. Yiyecek ve içeceklerime dikkat ediyorum.”

Hastanin tedavi asamasiyla ilgili bilgilendiren Radyasyon Onkoloji Uzmani Dr. Gökhan Yilmazer, “Hasta bize geldiginde böbrek kanseri erken evredeydi. Yapmamiz gereken ise cerrahi müdahaleydi. Dahili problemleri ve bypass öyküsü vardi. Ayrica ileri yasta oldugu için cerrahi operasyon önerilmedi. Biz de stereotaktik radyocerrahi yöntemini düsündük. Bu asamada hastanin MR’lari çekildi, erken evrede böbrek tümörü oldugunu tespit ettik. Hastamiza MR linac cihazinda radyocerrahi planlamasini yaptik. Sol böbrek tümörümüz 2santimetreydi. Çevre dokularda ve lenfatik bölgede bir tutulumu yoktu” açiklamasi yapti.

’’Çevre dokuda minimum hasar, tümörde de maksimum etkiyi saglamis oluyoruz”

MR Linac cihazi ile tümörün net görünmesi, isinlama esnasinda tümörün hareketinin takip edilmesi ile radyocerrahi isleminde basari oranini artirdigini belirten Uzman Dr. Yilmazer, “MR tabanli olmasi nedeniyle hem böbrek tümörünü hem de normal çevre dokuyu daha net görmemizi sagladi. Özellikle tümörü çok net tespit ettik. Bu cihaz ile çevre dokuda minimum hasar, tümörde de maksimum etkiyi saglamis oluyoruz. Mr Linac’ta gerçek zamanli günlük planlar yaptik ve hastamizin tedavisini basarili bir sekilde tamamladik” dedi.

“Tüm kanser türlerinde kullanabiliyoruz ve bize büyük bir avantaj sagliyor”

1.5 Tesla Unity MR Linac cihazinin tedavi açisindan daha çok etkili oldugu kanser çesitlerinden bahseden Uzman Dr. Gökhan Yilmazer, “Tüm kanser türlerinde kullanabiliyoruz ve bize büyük bir avantaj sagliyor. Ama özellikli olarak MR tabanli oldugu için öncelikle pelvik bölgede, prostat kanserlerinde, jinekolojik tümörlerde, pankreas tümörlerinde bize büyük avantaj sagliyor. Bunun disinda sürrenal, kemik ve beyin metastazlarinda da kullaniyoruz” seklinde konustu.

“Genellikle 1-5 seansta tedavileri tamamlaniyor”

Cihaz ile yapilan tedavilerinden bahseden Uzman Dr. Gökhan Yilmazer sözlerine sunlari ekledi:

“Genellikle 1-5 seansta tedavileri tamamlaniyor. Hastamiza da 5 seans ta günasiri isin tedavisini uyguladik. Basarili bir sekilde tedavisi bitti. Kontrol tetkiklerin de sonuçlar gayet iyi çikti. 3 ayda bir kontrollere devam edecegiz. En önemli durum kanserin erken asamada tespit edilmesidir. Kanserden korkmayalim, geç kalmaktan korkalim.”
Kaynak: İHA