Çocuklar Ögrenmek Için Oynayacak

Çocuklarin matematik fobisini asarak keyifli bir sekilde ögrenmeleri için hazirlanan MathPlay, matematigi sevdirecek. Hazirlanan 350 kutu oyunuyla matematigi oynarken ögrenecek olan çocuklarin, ilerleyen yaslarda girecekleri LGS ve üniversite gibi sinavlarda basari orani artacak.

Çocuklar Ögrenmek Için Oynayacak
Singapur matematik temelli MathPlay, "Ögrenmek için oyna" ve "Oyun dostu matematik" slogani ile ögrencilerin, elestirel düsünme, bilgi transferi becerilerini gelistirirken, "Beyin temelli ögrenme" ve "Öykülestirme yöntemi" ile TIMSS ve PISA sinavlarinda yüksek basari kazanmasini hedefliyor. Üst düzey düsünme becerilerini gelistiren uygulamalarla ögretim programindaki hedef kazanimlari oyunlastirarak ögreten MathPlay, motor becerilerini gelistiriyor, dikkat ve odaklanmayi artirarak problem çözme becerisi kazandiriyor.

"Amacimiz ögrencilerin matematik fobisini asmak ve onlara keyifli bir sekilde matematik ögretimini saglamak"

Konya’da faaliyet gösteren Altin Sayfa Egitim Kurumlari ve MathPlay Yönetim Kurulu Baskani Abdurahman Yilmaz, MathPlay projesinin, AR-GE birimlerinin 4 yildir devam eden çalismalarinin bir ürünü olarak ortaya çiktigini belirtti.

Yilmaz, asil amaçlarinin ögrencilerin, özellikle okul öncesinden baslayarak ilkokul 1, 2, 3 ve 4. siniftaki ögrencilerin matematik fobisini asmak ve onlara keyifli bir sekilde matematik ögretimini saglamak oldugunu ifade ederek, "Bu projemiz Singapur matematik temelli bir proje. Tüm dünyada Singapur matematik denildigi zaman basarisini ispatlamis bir proje özelligi tasimakta. Özellikle uluslararasi geçerliligi olan TIMSS ve PISA gibi sinavlarda basari elde ülkelere baktigimizda ilk 10’a girenlerde agirlikli olarak Singapur matematik modelinin hakim oldugunu görmekteyiz. Biz özellikle Milli Egitim Bakanligi’mizin da yillardir matematik seferberligi projesine destek olmak ve en azindan ülkemizdeki çocuklarimizin matematik fobisini asmak ve onlarin matematik anlaminda gerçekten basarili olmasini saglamak amaciyla böyle bir projeye imza attik. Bugün de onun Türkiye lansmanini gerçeklestiriyoruz" dedi.



"MathPlay toplamda 350 oyundan meydana gelen bir oyunlarla egitim platformu"

Yilmaz, MathPlay’in toplamda 350 oyundan meydana gelen bir oyunlarla egitim platformu oldugunu belirterek, "Bu oyunlarimiz tamamen kutu oyunlari tarzinda. Yani ögrencilerimiz masa üzerinde dokunarak oynayacaklar. Amacimiz zaten bu. Ögrenci gündelik hayatin içinden örneklerle matematigin ne oldugunu fark ederek ögrensin ve oyunlarin esliginde görsel yorumlama güçleri, problem çözme becerisi, özgüvenleri, dikkat, odaklanma, konsantrasyonlari gelissin istiyoruz. Çünkü matematik bir yerden sonrasinda ögrencide dikkat, odaklanmayi gerektirdigi gibi yorum yapmayi da gerektirmekte. Özellikle PISA ve TIMSS gibi sinavlari baktigimizda, yorum gücü yüksek, sekilleri yorumlayabilen ögrencilerin daha basarili oldugunu görmekteyiz. Eger biz bunun temellerini okul öncesinden itibaren atmaya baslarsak ilkokul kademesinde bu oyunlarla matematigi pekistiren bir ögrencimizin ilerleyen yaslara geldiginde girecegi LGS ve üniversite gibi sinavlarda basari oraninin daha çok artacagini görecegiz" seklinde konustu.



"Toplamda 350 oyun var ve her konu için ayri oyun ya da oyunlar hazirlandi"

Basari oraninin artmasindaki en büyük etkeni açiklayan Abdurahman Yilmaz, "Ögrencilerimizin yeni nesil diye adlandirdigimiz soru köklerine asinaliklari zaten bu yaslardan itibaren oyunlarimizla atilacagi için ögrencimiz o soruyu nasil yorumlamasi, çözmesi gerektigini net bir sekilde görmüs olacak. Ve en güzel tarafi da su; bizim toplamda 350 oyunumuz var ve her konu için ayri oyun ya da oyunlar bulunuyor. Yani Milli Egitim Bakanligi kitabini açtigimizda, herhangi bir sinif kategorisinde orada hangi konumuz varsa onun karsiligi olan oyun ya da oyunlarimiz var. Bu, konumuzun agirligina, zorluk derecesine göre sekillendirildi. Dolayisiyla o oyunlara kullanmis oldugumuz hikayeler, bunun haricinde kullandigimiz renkler bile bizim AR-GE birimimizin gelistirmis oldugu bir özellik ki AR-GE birimimizde akademisyenlerimiz, matematik, sinif, okul öncesi ögretmenlerimizle birlikte pedagoglarimiz, psikologlarimiz ve metin yazarligi için edebiyat ögretmenlerimiz dahi görev aldi. Yani her açidan gerçekten önemseyerek ve dünyadaki farkli örnekleri inceleyerek böyle bir model gelistirdik. Toplamda 350 oyun var ve her konu için ayri oyun ya da oyunlar hazirlandi. Bu yönüyle Milli Egitim Bakanligi müfredatina tam uyum göstermektedir. Dolayisiyla bir ögretmenimiz dersini islerken bu oyunlari direkt olarak kullanip onun üzerinden ders isleyebilecegi gibi ders anlatimindan sonraki süreçte atölye çalismasi tarzinda bu oyunlarimizi oynatarak konunun pekistirmesini de yapmasi gayet olagan bir sonuç olacaktir. Su anda biz binlerce ögrencimize bu çalismayi gösterdik, disleksi ögrencilerimizde bile bu ögretim modelinin sonrasinda ögrencilerimizin matematigi daha kolay ögrendigini gözlemledik. Dolayisiyla gerçekten istenildigi zaman matematik yapabildigini ispatlayan bir program oldugunu çok net bir sekilde söyleyebiliriz. O yüzden MathPlay yalnizca Türkiye kökenli, tamamen yerli ve milli diyebilecegimiz bir proje ama emin olan yakin bir gelecekte tüm Orta Dogu ve Türk cumhuriyetleriyle birlikte Balkanlar ve Avrupa’da bile etkinligini artiran ve pazarini artiran bir egitim modeli olacagini hep beraber görecegiz" ifadelerini kullandi.

"Matematikteki en büyük amacimiz çocuga oynatarak ögretmek"

Altin Sayfa Egitim Kurumlari ve MathPlay Yönetim Kurulu Baskani Abdurahman Yilmaz, matematikteki en büyük amaçlarinin çocuga oynatarak ögretmek oldugunu kaydederek, "Bizler bu oyunla gerçekte Milli Egitim Bakanligimizin matematik ögretimine bir katki sunabilirsek ne mutlu bize. Sonuçta her sey ögrencilerimizin matematik fobisini asmak ve matematikte daha güçlü bireyleri yetistirmek için. O yüzden biz böyle bir çalismayi baslattik, adimi attik, insallah ilerleyen süreçte daha farkli özelliklerle daha farkli programlarla matematik ve dil gelisimi üzerine çalismalarimizi devam ettirecegiz. O yüzden MathPlay denildigi zaman artik Türkiye’de her ögrencimizin matematigi kolay ögreneceginden dolayi biz hep su slogani benimsedik: ’Ögrenmek için oyna.’ Çünkü çocuk dedigimiz zaman, çocuk oynar. Dolayisiyla matematikteki en büyük amacimiz bu, çocuga oynatarak ögretmek. Yani bir ders olgusundan çikarip onu bir oyun ortaminda ve ögrencinin kendisini tamamen rahat izah edebilecegi, bir sekilde farkinda olmadan matematik ögrenecegi bir proje gelistirmis olduk. ’Ögrenmek için oyna’ ve ’Oyun dostu matematik’ diyoruz. Artik ögrencilerimiz matematigi tamamen ön yargili olmaktan çikaracak, dost olarak görmeye baslayacaklar ki en büyük hedeflerimizden biri de bunu saglayabilmek" diye konustu.

Kaynak: İHA