Blinken Açiklamasi 'Filistinli Siviller Sartlar Elverir Vermez Evlerine Dönebilmeli'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Katar Basbakani ve Disisleri Bakani Seyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, "Filistinli siviller, sartlar elverir vermez evlerine dönebilmeli. Gazze’yi terk etmeleri için baski yapilamaz, yapilmamalidir” dedi.

Blinken Açiklamasi 'Filistinli Siviller Sartlar Elverir Vermez Evlerine Dönebilmeli'
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Orta Dogu turunun dördüncü duragi olan Katar’da temaslarinin ardindan Katar Basbakani ve Disisleri Bakani Seyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Blinken, Yemen’deki Husilerin Kizildeniz’deki ticari gemilere saldirilarinin "dünyanin dört bir yanindaki insanlara zarar verdigini" belirterek, "Bir düzineden fazla ülke Husilerin gelecekteki saldirilarindan sorumlu tutulacagini açikça ifade etti” dedi.

Israil’in devam eden saldirilarinda Gazze Seridi’nde yerinden edilmis Filistinlilerin evlerine dönebilmeleri için Birlesmis Milletler’in (BM) önemli bir rol oynayabilecegini belirten Blinken, "Filistinli siviller, sartlar elverir vermez evlerine dönebilmeli. Gazze’yi terk etmeleri için baski yapilamaz, yapilmamalidir” dedi.

Israil’in Gazze Seridi’ne düzenledigi saldirilarda öldürülen 2 gazeteciye deginen Blinken, gazetecilerin öldürülmesini "hayal edilemez bir trajedi" olarak nitelendirdi. Saldirida hayatini kaybeden Fotomuhabir Hamza Dahdouh’un 26 Ekim’deki Israil saldirilarinda esini, kizini ve torununu kaybeden, geçtigimiz ay ise yaralanan Al Jazeera’nin Gazze Büro Sefi Wael Dahdouh’un oglu oldugunu hatirlatan Blinken, "Yasadigi dehseti hayal bile edemiyorum. Bir kez degil, simdi ikinci kez” dedi.



"Bu insanligimiz için büyük bir sinav"

Al Thani ise yaptigi açiklamada, dünyanin Gazze’deki sivillerin aci görüntülerine alismaya basladigini söyleyerek, "Bu insanligimiz için büyük bir sinav" ifadelerini kullandi. Al Thani ayrica, Blinken ile Gazze Seridi’nde ateskese varilmasi ve esirlerin serbest birakilmasina yönelik çabalari görüstüklerini aktardi.
Kaynak: İHA