Disisleri'nden BM'nin Kibris Konusunda Atamasina Iliskin Açiklama

Disisleri Bakanligindan, BM Genel Sekteri tarafindan eski Kolombiya Disisleri Bakani Angela Holguin Curllar’in Kibris konusunda ’Sahsi Temsilci’ atanmasiyla ilgili açiklama yapildi.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, atamaya iki kosul ile riza verildigi vurgulanarak, “Birlesmis Milletler Genel Sekreteri, Kolombiya eski Disisleri Bakani Maria Angela Holguin Cuellar’i Kibris konusunda Sahsi Temsilci olarak atadigini açiklamistir. Türkiye ve Kibris Türk tarafi, söz konusu atamanin yapilmasina iki kosul ile riza vermistir. Bunlardan ilki, Sahsi Temsilci’nin görev yönergesinin Ada’daki iki taraf arasinda yeni resmi çözüm müzakerelerinin baslatilmasina iliskin olarak ortak zemin bulunup bulunmadiginin arastirilmasiyla sinirli kalmasidir. Ikincisi ise, Sahsi Temsilci’nin görev yönergesinin süresinin alti ayi asmamasidir. Nitekim, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Sayin Tatar da bu hususun altini çizmistir” ifadelerine yer verildi.



"Iki toplumlu federasyon arayisina yönelik bir sürece bir kez daha girisilmesi söz konusu olmayacaktir"

Kibris’ta yeni müzakerelerin önkosulunun Kibris Türk halkinin egemen esitligi oldugu belirtilen açiklamada, “Esasen, Ada’daki iki taraf arasinda ortak zeminin var olmadigi gerçegi BM Genel Sekreteri’nin raporlarinda da belirtilmektedir. Yarim asirdan uzun bir süredir müteaddit defalar müzakere edilmis ve Rum tarafinin uzlasmaz tutumu nedeniyle asla hayata geçirilememis olan federal çözüm modelinin güncelligini yitirmis ve tüketilmis oldugu apaçik ortadadir. Bundan böyle Kibris’ta herhangi bir yeni müzakere sürecinin baslamasinin vazgeçilmez önkosulu, Kibris Türk halkinin egemen esitliginin ve esit uluslararasi statüsünün tescil edilmesidir. Bu itibarla, iki taraf arasinda ortak zemin olusabilmesi ancak bu anlayis çerçevesinde mümkün olabilecek; ömrü tükenmis iki kesimli, iki toplumlu federasyon arayisina yönelik bir sürece bir kez daha girisilmesi söz konusu olmayacaktir” ifadeleri kullanildi.

"Sahsi Temsilci’nin 6 aylik görev süresinin ziyadesiyle yeterli olacagi açiktir"

Açiklamada, “Hal böyle iken, Ada’daki iki taraf arasinda yeni resmi çözüm müzakerelerinin baslatilmasina iliskin olarak ortak zemin bulunup bulunmadigi hususunun herhangi bir yanlis anlamaya mahal vermeyecek sekilde tespiti için Sahsi Temsilci’nin 6 aylik görev süresinin ziyadesiyle yeterli olacagi açiktir. Sahsi Temsilci Sayin Holguin Cuellar’a yeni görevinde basarilar diliyor, hazirlayacagi raporun taraflarin tutumlarini ve Ada’daki gerçekleri nesnel bir sekilde yansitmasi, gerekli sonuçlari çikarmasi ve bu sonuçlar temelinde gelecekte izlenebilecek gerçekçi hareket tarzinin ne olabilecegini kayit altina almasi beklentimizi vurguluyoruz” denildi.
Kaynak: İHA