Baskan Demircan'dan Memur Zammi Açiklamasi

Demokratik Saglik-Sen Genel Baskani Togan Demircan, memurlara yapilan zam oraniyla ilgi açiklama yaparak, “Yoksulluk sinirinin 45 bin lira olarak belirlendigi ülkemde, en düsük memur ayliginin 33 bin lira olmasini biz kabul etmiyoruz. Memur yoksulluk siniri ile açlik siniri arasinda yasam mücadelesi veriyor” dedi.

Baskan Demircan'dan Memur Zammi Açiklamasi
Türkiye Istatistik Kurumunun (TÜIK) açikladigi enflasyon oranlarindan sonra, memur ve memur emeklileri yüzde 29,79 oraninda enflasyon farki zammi alacak. Yüzde 15’lik sözlesme zammina ek olarak memur ve memur emeklilerinin toplam zam orani yüzde 49,25 olacak.

Demokratik Saglik-Sen Genel Baskani Togan Demircan da, açiklanan memur zamlarini ve yetkili sendika temsilcilerini elestirerek, “Bu açiklamalar üzerine kendimizi yetkili sendika baskani, arkadaslari da yeni teskilatlanan sendika baskani zannediyoruz. Bu siraladiklarinin vebali senin omuzlarinda hatirlatayim” seklinde konustu.



“Hiç kimse kendini kandirmasin”

Aralik ayi enflasyon oraninin açiklanmasiyla, kabaca memur ve emekli maaslarindaki enflasyon farki ödemesinin ortaya çiktigini dile getiren Togan Demircan, “Ülkemizde birden fazla kurum enflasyon arastirmasi yapmakta, birinin yaptigi arastirma ile diger birinin yaptigi arastirma arasinda neredeyse 120 puan var. Daha dogrusu bir tutarsizlik var. TBMM bütçe görüsmelerinde, bakanliklarin bir önceki yil bütçeleri ile 2024 yili bütçe taleplerine bakiyorsunuz aradaki fark yine iki üç kat artirimli; ama memur emekli zammina bakiyoruz yüzde 15. Hiç kimse kendi kendisini kandirmasin ‘enflasyon farki bir zam degildir’ bunu yillardir dile getiriyoruz, getirmeye de devam edecegiz" dedi.



“Kabul etmiyoruz”

Yoksulluk sinirinin 45 bin TL olarak belirlendigi ülkede, en düsük memur ayliginin 33 bin TL olmasini kabul etmediklerini vurgulayan Togan Demircan, “Memur yoksulluk siniri ile açlik siniri arasinda yasam mücadelesi veriyor. Dün emekli sehri diye tanimlanan illerde bile konut kiralari 11 bin liradan basliyor. Bir kilo peynir 300 TL, bir kilo kiyma 450 TL, bir çift ayakkabi 3-4 bin TL, bir pantolon bin 500 TL, faturalar almis basini gitmis biz halen 33 bin TL’nin ne büyük para oldugunu konusuyoruz” diye konustu.



"Memuru enflasyona biz ezdirmedik"

Konfederasyon baskanlarini elestiren Togan Demircan, sözlerini söyle tamamladi:

"Yetkili bir konfederasyon baskani bir sosyal medya üzerinden ciliz bir sesle sirça köskünden ’kamu görevlilerine ve emeklilerine iyilestirme yapilmalidir’ diye sesleniyor. Halen 1. dereceye 3600 ek gösterge, gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesi, yardimci hizmetler sinifinin genel idari hizmetler sinifina geçirilmesi falan falan seklinde siraliyor. Isveç’in NATO üyeligi konusunda milletvekillerine balans ayari niteliginde yükselttigin sesini, siraladigin sorunlarin çözümü için neden yükseltmiyorsun? Bu açiklamalar üzerine kendimizi yetkili sendika baskani, arkadaslari da yeni teskilatlanan sendika baskani zannediyoruz. Bu siraladiklarinin vebali senin omuzlarinda hatirlatayim. Yetkili sendikanin baskani sensin sen. Haklisiniz, 7. dönem toplu sözlesmeyi biz Demokratik Saglik-Sen olarak imzaladik, tarihi kazanimlari biz elde ettik, memuru enflasyona biz ezdirmedik. Rabbim bizi affetsin."
Kaynak: İHA