Derepazari Mandalinasinda Hasat Iyi, Satislar Kötü

Rize’nin Derepazari ilçesinde yetisen ve ismini yetistigi ilçeden alan Derepazari mandalinasinda bu yil hasadin verimli geçtigi ancak mandalina satislarinin düstügü belirtildi.

Derepazari Mandalinasinda Hasat Iyi, Satislar Kötü
Derepazari ilçesinde vatandaslar tarafindan Derepazari mandalinasinin hasadi gerçeklestirildi.

Toplanan mandalinalar yillardir Karadeniz Sahil Yolu kenarinda kurulan tezgahlara götürülüyor. Tezgâh sahipleri tarafindan mandalinalar özenle seçilerek diziliyor. Satisa hazirlanan mandalinalar yol kenarinda müsterilerini bekliyor. Yol kenarinda tezgâhlari gören vatandaslar satin alarak Türkiye’nin farkli illerine götürüyor. Ününe ün katan Derepazari mandalinasinin 1 kilogrami ise bu yil 15 TL’den satiliyor. Mandalina saticilari bu yil geçmis yillara göre satisin düstügünü belirtti.



“Geçen seneye göre satisi düsük”

Geçen yilki satislarin yüksek oldugunu bu sene düstügünü belirten Aydin Tibet, “Bu sene satislarimiz biraz düsük. Satislar düsük oldugundan ötürü potansiyel düsük. Vatandaslarimiz burayi biliyor. Bilen vatandasimiz gelip aliyor. Buradaki mandalinada ilaçlama yoktur. Dogal mandalinadadir. Inek gübresi kullanilmaktadir. Içerisinde çekirdek yoktur. Aromasi yüksektir. Kivimiz, limonumuz bulunmakta. Baska meyvelerimizde bulunmakta fakat su an mevsimi degil. Geçen seneye göre satisi düsük. Ürünlerimizi sergiledik. Vatandaslarimizi bekleriz. Gelip görün alan alir, almayanin cani sag olsun. Burada fidanlarimizda var. Fidanlarinin yasina göre fiyat degisiyor. 100, 150, 200 TL ye fidan var. Derepazari mandalinasi baya ilgi gördü. Tadi da güzel. Müsterilerimizi, vatandaslarimizi bekliyoruz” seklinde konustu.



“Geçen sene iyi olan satislar bu sene iyi degil”

Derepazari mandalinasi herkes tarafindan begenildigini söyleyen Ali Köse, “Mandalinanin kilosu 15 TL. Bazi yerlerde ucuz oldugunu söyledikleri zaman satamiyoruz. Geçen sene iyi olan satislar bu sene iyi degil. Çok güzel, iyi mandalinamizin olmasina ragmen düsüs var. Derepazari mandalinasi çok güzel. Herkesin begendigi bir mandalina. Tatli, olgun, iyi mandalina. Kaliteden yana sikinti yok. Fakat bazi noktalarda ucuza satilmasi burayi etkiliyor. Maliyeti karsilayip karsilamamasi konusunda satislardan ötürü sikinti var su anda. Kilosu satis fiyati 15 TL, kasa satis fiyati 13 TL. Market ile burasi bir olmaz. Burada insanlar toplamasi falan derken ugrasiyor. Mandalina olsun limon olsun her sey dogal. Limonda buranin” diye konustu.



“Aromasi yüksek oldugu için tercih edilen bir mandalina”

Mandalinada satislarin düsük oldugunu ifade eden Rahmi Tibet, “Derepazari mandalinasi güzeldir, katkisiz, organiktir. Bahçeden alip buraya getiriyoruz ve müsterilerimize sunuyoruz. Aromasi yüksek oldugu için tercih edilen bir mandalina. Kilosu 15 TL. kasa hesabina göre verdigimizde ayarliyoruz fiyati. Satislar düsük. İçel mandalinasi satislarimizi düsürüyor” ifadelerini kullandi.

Derepazari mandalinasinin tamamen organik oldugunu dile getiren Erkan Selimoglu, “Çok sükür satisimiz var. Her sene, senenin üç, dört ayi buradayiz. On bir, on iki tezgâh açiyoruz. Buranin yerlisiyiz. Büyüklerimize seslenmemiz lazim. Mandalinaya bir çözüm bulunmasi gerekiyor. Fabrika sistemine dönmesi lazim. Türkiye’ye tanitmamiz lazim. Mandalinamiz meshur hale geldi artik. Bu güzergâhtan geçenler bildikleri için buradan mandalina aliyorlar. Disariya açilmak, Derepazari’nin daha güzel reklamini yapmak için fabrika sistem istiyoruz. Organiktir, katki maddesi yoktur, ilaçlama yoktur. Bazi yerlerde üzerine sprey sikarlar bizde yoktur. Fiyatlar 10-12 TL arasi. Geçen seneye göre satislar düstü” dedi.

Kaynak: İHA