Köylerin Altyapisi 'KÖYDES' Ile Güçlendiriliyor
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca "Köylerin Altyapisinin Desteklenmesi Projesi (KÖYDES)" çerçevesinde 2005 yilindan bugüne kadar köylere 23 milyar 741 milyon 180 bin liralik yatirim yapildi.

“5 bin köye içme suyu tesisi kazandirdik”
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, proje çerçevesinde içme suyu bulunmayan 5 bin 697 köy ve bagli yerlesime içme suyu tesisi kazandirdiklarini, içme suyu yetersiz olan 72 bin 212 köy ve bagli yerlesim yerlerinin içme suyu tesislerini de yenilediklerini bildirdi. Büyüksehir belediyeleri haricinde il özel idaresi bulunan 51 ilde çalismalarin sürdügünü belirten Bakan Özhaseki, “Proje, köy muhtarliklarini ve bunlarin bagli oldugu yerlesim yerlerini, içme suyu projelerini, köy yollarinin kalite ve standartlarinin yükseltilmesine yönelik yol projelerini kapsiyor. Ayrica KÖYDES kapsaminda küçük ölçekli sulama ve atik su projeleri de bulunuyor” diye konustu.
Bakan Özhaseki, yapilan yatirimlarin bakim ve onarim projelerinin de Bakanlik tarafindan gerçeklestirildigini belirtti.
Köyler ‘KADES’ ile hayat buluyor
2005 yilindan bugüne kadar KÖYDES için 23 milyar 741 milyon 180 bin TL ödenek tahsis edildigini vurgulayan Bakan Özhaseki, “2023 yilinda 3 milyar 800 bin TL’lik yatirim yaptik. Bu yil için ise 6,9 milyar TL ödenek ayirdik” ifadesini kullandi.
KÖYDES çerçevesinde yapilan köy yollarina iliskin bilgi de veren Bakan Özhaseki, “Projemizle köylerde 131 bin 776 kilometre asfalt, 89 bin 523 kilometre stabilize ve 5 bin 179 kilometre beton olmak üzere toplam 226 bin 478 kilometre yol yaptik. Bunun yani sira 68 bin 486 kilometre onarim, 5 bin 945 kilometre tesviye, 48 milyon 268 bin metrekare de parke tasi çalismasi gerçeklestirdik” dedi.
“100 bine yakin çiftçi ailesi sulama tesislerinden yararlandi”
Sanat yapisi olarak da bin 539 adet köprü ve 39 bin 127 adet menfezin tamamlandigini bildiren Bakan Özhaseki, “Sulama sektöründe ise 28 gölet ve bin 430 sulama tesisi ile 96 bin 718 hektar alana hizmet götürdük. Bu hizmetlerden 99 bin 415 çiftçi ailesi yararlandi. Atik su toplama islerinde de 6 bin 897 ünitede bin 323 adet sizdirmali foseptik yaparak, 378 bin vatandasin bu hizmetlerden yararlanmasini sagladik” ifadelerine yer verdi.
