Yasli Ögrenciler Mezun Olmak Istemeyince, Çözüm Yüksek Lisansta Bulundu

Akdeniz Üniversitesi(AÜ) 60+ Tazelenme Üniversitesi’nde lisan egitimini tamamlayan 60 yas üzeri ögrenciler, projenin kurucusu Prof. Dr. Ismail Tufan’dan, hocam, “Bizi sinifta birak, biz kalalim, devam edelim” talepleri üzerine yüksek lisans programi açildi. Küçük gruplar halinde programa gelen yaslilar, teorik egitimin yaninda, bahçeye kurulan serada üretim yapiyor.

Yasli Ögrenciler Mezun Olmak Istemeyince, Çözüm Yüksek Lisansta Bulundu


AÜ’de 2016 yilinda kurulan 60+ Tazelenme Üniversitesi, ilk mezunlarini geçtigimiz dönem verdi. Kentte önemli bir ihtiyaca cevap veren üniversiteye gelen yaslilar egitimlerini tamamladiktan sonra, fakülteden ayrilmak istemedi. Yasli ögrenciler AÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Ismail Tufan’dan, hocam, “Bizi sinifta birak, biz kalalim, devam edelim” sözleri üzerine, yapilan toplantilarin ardindan yüksek lisans programinin açilmasin karar verildi.

Aktif bir yasliligi hedef alan 60+ Tazelenme Üniversitesi’nde, yüksek lisans düzeyinde 65 yasindan 90 yasina kadar toplam 120 ögrenci egitim almaya basladi.

Küçük gruplar halinde her gün belirlenen saatlerde fakülteye gelen yasli ögrenciler, kendileri için ayarlanan siniflarda gönüllü ögretim üyelerinden egitimler aliyor. Teorik egitimin yaninda yaslilar, staj ve fakülte bahçesine kurulan serada yaz ve kis olmak üzere çesitli bitkilerin ekimini ve bakimini yapiyor.

"Sosyal sorumluluk projesi"

AÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Ismail Tufan, 2016-2017 yilinda 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin, AÜ bünyesinde kuruldugunu belirtti.

60+ Tazelenme Üniversitesi’nin Türkiye’nin kültürüne, egitim durumuna ve aile yasantisina uygun sekilde tasarlanan bir sosyal sorumluluk projesi oldugunun altini çizen Tufan, “Ismi de bize aitti. Çünkü dogada her sey yeniden tazeleniyor.

Dolayisiyla insan yasaminda her an tazelemeye açik bir imkana sahip. Bunun farkinda olmasi gerekiyor. 1907’li yillarda 3. Yas olarak adlandirilan bu egitim programinin Avrupa’daki uygulanis biçimime baktik. Ülkemizde 60+ Tazelenme Üniversitesi’ni özellikle yetiskin egitim modeli olarak hayata geçirdik. Son derece de mutluyuz. 2016 yilinda baslayan ve pandemi sonrasinda ilk mezunlarimizi verdik. Bir mezunumuzun oldugunu söyleyebilecegimiz bir sosyal sorumluluk projesidir. Ülkemizin ciddi güvenilir ve gerçekten ücretsiz bir egitim hizmetidir” dedi.



"Sinifta birakin talebi"

Tazelenme Üniversitesi’nin toplumda çok büyük bir beklentiye cevap oldugunu vurgulayan Tufan, “Ihtiyaçlardan, kendi içinden icraata dönüsen bir model oldu. Dolayisiyla bugün vatandaslarimiz özellikle büyüklerimiz altmis yasindan sonra böyle bir egitim modeline ihtiyaç duyduklarina bize müracaat ettiler. Müracaatlarin sayesinde olabildigince yüksek. Onlara cevap vermeye çalistik. AÜ Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan ve dekanlarimizin destegiyle bugün, basarili sekilde sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesi oldugunu tüm dünyaya gösterdi.Ögrencilerimizin mezun olmama gibi bir gayretleri oldugunu gördük. Hocam, “Bizi sinifta birak, biz kalalim, devam edelim” dediler. Bizde ögrencilerimiz için destek olmak amaciyla gönüllü ögretim üyelerimizle oturup konustuk ve yüksek lisans programini açtik” dedi.



"Ögrenmenin yasi yok"

Degisik konulardaki Yüksek Lisans programi uzman hocalarimizca bir egitim modeli gerçeklestirdiklerini ifade eden Ismail Tufan, “ Bu egitime katilan, disarida staj yapan ayni zamanda teorik alanda Tazelenme Üniversitesi’nin ögrencileri küçük gruplar halinde Yüksek Lisans programini sürdürüyorlar. Bu bize ögrenmenin yasinin olmadigini gösterdi. Üniversitemizin imkanlarini sehrimizdeki bütün 60 yas üstü vatandaslarimiza açilmasiyla gerçeklesen bu proje, gelecegin projesidir. Yüksek Ögretim Kurumunu’nda bu projeyi daha da güçlendirerek Türkiye’deki bütün üniversitelerin bünyesinde hayata geçireceklerine inaniyorum. Çünkü sonucu, topluma, kusaklar arasi diyaloga çok etkiler yapan sonuçlar veriyor. Katilimci ve gönüllü egitmenlerle karsilikli ögrenmenin gerçeklestiridigi önemli bir proje” diye konustu.



"Bizim için çok degerli"

77 yasindaki Makine Mühendisi Erdal Türker, 9 yil önce Antalya’ya tasindiklarini ve tesadüf sonucu Akdeniz Üniversitesi Gereontoloji Bölümünde 60+ Tazelenme Üniversitesi’ni ögrendiklerini söyledi.



4 sene okuduktan sonra yüksek lisansin açilmasi için talepte bulunduklarini dile getiren Türker, “ Oraya devam ediyoruz. Ömür boyu ögrenmeyi tercih ettik. Insan vücudunda bütün organlar zamanla yipraniyor, bir tek yaslanmayan beyin. Onu ne kadar beslersek o kadar verim aliyoruz. Balik tutmak, gezmek hobi sinifina giriyor. Esimle beraber 6 senedir, Tazelenme Üniversitesi’ne gelip gidiyoruz. Ikimizin müsterek ugrasi ve bizim için çok degerli” dedi.



"1.5 saat yol geliyorum"

Yüksek lisans kapsaminda 85 yasindaki Hamdi Oktay Tutçuoglu ve 76 yasindaki Ahmet Akcan isimli 2 ögrenci sera kurdu ve bakla, tere, marul, sogan, roka, maydanoz, sarimsak gibi ürünler yetistiriyor.

Askeriyeden emekli olan 85 yasindaki Hamdi Oktay Tutçuoglu, "28 yil önce Antalya’ya geldim. 8 yil önce televizyonun karsisinda ölümü bekliyordum. O arada Tazelenme Üniversitesi’nin kuruldugunu ögrendim. Degil evde ölümü beklemek 20 yasindakiler gibi kosa kosa buraya gelmeye basladim. 4 yillik egitimimiz basladi.

Güzeloba Mahallesi’nden otobüsle 1.5 saatte gelmeme ragmen hiçbir zaman of demeden geldim. Pandemi dönemi bizim mezuniyeti geriye atti. Yüksek lisans bölümünde egitime basladik. Allah saglik verdigi sürece bu egitimi de tamamlayip mezun olmak istiyorum. Tüm arkadaslarima ve hoclarima basarilar” dedi.



"Serada görevliyim"

Fakülte bahçesine kurulan seranin arkadaslariyla bakimini üstlenen 76 yasindaki Ahmet Akcan, “ Emekli olup bir kenara çekilmeyi düsünürken, ismi gibi bana bir uyanma, tazelenme geldi. Daha çok hayata sarildik, yasami sevdik, spor yaptik, egitim gördük. Simdi yüksek lisans egitiminde serada görevliyim. Orayi ekip dikip yazlik ve kislik sebzeler dikiyoruz. Tezimi toprakla yaparak tamamlayacagim” diye konustu.



"Demansi önlemis olduk"

19 yil önce emekli olan 71 yasindaki Nuray Türker, “ Antalya’ya geldikten sonra da hemen Tazelenme Üniversitesi’ne esimle kayit yaptirdik. Mesleki olarak bir çok tecrübemiz vardi, bunun üzerine burada katbe kat bilgi kattik. Aklimizi sasirtarak demansi önlemis olduk. Biz tekrar aldigimzi bilgilerle sasirir hale geldik. Bilmedigimiz çok sey ögrendik. Simdi yüksek lisansta bu yeni bilgileri almaya devam ediyoruz. Buraya gelip gitmekten çokmutluyuz” degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA