Inatçi Filminin Çekildigi Tarihi Tas Köprü Temizlenmeyi Bekliyor

Aydin’in Söke ilçesi Sarikemer bölgesinde bulunan ve Kemal Sunal’in basrolünü oynadigi Inatçi filmine de ev sahipligi yapan tarihi tas köprü biriken çöpler ile yikilma tehdidi ile karsi karsiya kaldi. Köprünün uzun süredir temizlenmedigine dikkat çeken EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, “Tarihi tas köprü yikilirsa herkes rahatlayacak” dedi.

Inatçi Filminin Çekildigi Tarihi Tas Köprü Temizlenmeyi Bekliyor
Aydin tariminin can damarlarindan olan Büyük Menderes Nehri, dogdugu bölgeden denize döküldügü yere kadar üzerinde yapilan birçok köprüye ev sahipligi yapiyor. Aydin’in Söke ilçesine bagli Sarikemer’i birbirine baglayan ve bir zamanlar deve kervanlarinin geçtigi, 1988 yilinda da Kemal Sunal’in basrolünü oynadigi Inatçi filminin birçok sahnesinin çekildigi tarihi tas köprü yikilma tehlikesiyle karsi karsiya bulunuyor. Geçtigimiz günlerde yagan yagmurlar ile birlikte Büyük Menderes Nehri’ne atilan çöpler, agaç kütükleri ve kargilar nedeniyle menfezleri tikanan tas köprü alarm veriyor.

“Yikilirsa herkes rahatlayacak”

Aydin Kültür Varliklarini Koruma Kurulu (KVKK) tarafindan temizlenmesi için izin verilse de uzun zamandir temizlenmeyi bekleyen tas köprüye dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doga Severler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, “Ilgili kuruma 20 gün önce müracaat ettik. Aydin KVKK temizlik çalismasi için izin vermesine ragmen bu konuda hiçbir çalisma yok ne yazik ki. Tarihi tas köprü yikilirsa herkes rahatlayacak. Çünkü çöpleri tutacak bir engel kalmayacak. Tüm atiklar Ege Denizi’ne transit gidecek” dedi.

Temizleme çalismasi için DSI ekiplerine çagrida bulunan Sürücü, ayni sorunun sürekli yasanmamasi ve tarihi köprünün korunmasi adina yüzer bariyer yapilmasini ve Söke regülatöründe arizali oldugu gerekçesiyle yillardir karada duran yüzer bariyerin aktif hale getirilmesini talep etti.

“Kimse sahip çikmiyor”

Tarihi tas köprüye kimsenin sahip çikmadigini söyleyen Sürücü, “Ege’nin en büyük akarsuyu olan Büyük Menderes Nehri’nin sorunlari bitmiyor. Son yillarda kanayan yara haline gelen Söke’ye bagli Sarikemer’de bulunan tarihi Tasköprü’nün sorununa kimse sahip çikmiyor. 1956 yilinda Sarikemer’e gelin gelen Emine Tuna, geldiginde Menderes suyunu hem içiyor, çaylarini demliyor, yemeklerini yapiyor ve çamasirlarini da bu sudan kullaniyormus. Kemal Sunal’in Inatçi filminin çekildigi kahvenin sahipleri olan Emine Tuna, tas köprüde de sahneleri olan filmin çevrildigi yillarda bile Menderes’in temiz oldugunu söylüyor, bugünkü içler acisi durumuna çok üzüldügünü belirtiyor. Menderes’in yukari havzalardan tasidigi plastik atiklar, çöpler, agaç kütükleri ve çöplerin hepsi tas köprünün arkasinda birikiyor. Agaç kütükleri köprüye baski yapiyor, köprünün kemerlerini doldurup su geçisini engelliyor. Yagmurlar nedeniyle Menderes’in sulari yükselmis durumda. Tikali olmasi nedeniyle kemerlerden geçemeyen çöpler ve kütükler tas köprüye asiri baski yapiyor. Su anda köprünün üzerinden sular ve yavas yavas çöpler geçtigi için riskli oldugundan karsilikli her iki mahallede oturanlar köprüyü kullanamiyor. Buradaki çöpler ve hayvan ölüleri hem halk sagligini hem de nehirdeki biyolojik çesitliligi olumsuz etkiliyor. Yüzer bariyer sisteminin tas köprüye takilmasi halinde hem köprüyü yikilmaktan kurtaracak hem de tonlarca çöpün denize gitmesini önleyecek” dedi.

Kaynak: İHA