Igne Ipligi 53 Yildir Elinden Düsürmedi Açiklamasi Unutulmaya Yüz Tutummus Yorganciligin Son Temsilcilerinden

Kocaeli’de yasayan Servet Yilmaz çocuk yasta babasinin yaninda basladigi yorgancilik meslegini 53 yildir özveriyle sürdürüyor. Unutulmaya yüz tutan meslegin son temsilcilerinden Yilmaz, çirak yetismemesi sebebiyle meslegin bitme noktasina geldigi söyledi.

Igne Ipligi 53 Yildir Elinden Düsürmedi Açiklamasi Unutulmaya Yüz Tutummus Yorganciligin Son Temsilcilerinden
Asil meslegi oto elektrikçi olan Servet Yilmaz, 14 yasinda çirak olarak babasinin yönlendirmesiyle yorgancilik meslegine ilk adimini atti. 53 yildir igne ipligi elinden düsürmeyen Yilmaz, zamanla mesleginde kendisini gelistirerek usta oldu. Unutulmaya yüz tutmus meslegin kentteki son temsilcilerden Yilmaz, birçok genç kizin çeyizlik yorganini da dikti. Zamanla el yapimi yorganlara ragbetin azaldigini söyleyen Yilmaz, çirak yetismemesi sebebiyle yorganciligin bitme noktasina geldigini söyledi.

Çift kisilik yorgani 5 saatte dikebildigini söyleyen Yilmaz, yün yorgan fiyatinin bin 200 - bin 500 TL, orlon yorganin bin TL, ipek yorgan ise 3 ila 5 bin TL arasinda degistigini belirtti.



“14 yasindan beri bu meslegi yapiyorum”

Yorganciligin zor bir meslek oldugunu söyleyen 66 yasindaki Servet Yilmaz, “1970 yilinda meslege basladim 53 yildir yapiyorum. Babamin yaninda çirak olarak basladim benim meslegim aslinda oto elektrikçiydi fakat babam beni yanina aldi. Uzun bir süre babamla beraber çalistim sonra kalfa olarak çalistim. 14 yasindan beri bu meslegi yapiyorum. Meslekte geriden yetisen yok, bu sebeple meslegi yapacak eleman kalmadi. Bizim yaslarimizda birkaç kisi var, bizlerde fazla sürmez birakiriz. Makine çikinca bizim meslegimiz yavas yavas erimeye basladi.

Hepsi fabrikasyon ve hazir o yüzden rekabet edemiyoruz” dedi.



“Igne ile kuyu kaziyoruz”

Yorgan fiyatlarinin üretildigi materyale göre degistigini belirten Yilmaz, “Ögrenmek dikmek o kadar kolay degil, igne ile kuyu kaziyoruz. Bunu hazirliyorsun pamuk makinesinde yününü tariyorsun, yorganin içine koyup agizini dikip sopaliyorsun. Dikim asamasina getiriyorsun. Sonra oturup kucaginiza alip ufacik igneyle dikmeye basliyorsun. Terziyle bizimki hemen hemen ayni sey. Makineye koydugun zaman yorulmazsin 5 dakikaya dikersin ama ben sabah basliyorum aksam bitiriyorum. Sabah saat 09.00’da basladim 14.00’da bitti. Yorganlar piyasasina göre degisiyor yün yorgan bin 200 - bin 500 arasi, orlon yorgani bin TL civarinda, ipek yorgani olursa daha pahali fakat ona ragbet olmadigi için yapmiyoruz. Müsteri isterse yapiyoruz onlarda 3 ila 5 bin TL’yi buluyor” diye konustu.



“Çirak yetismiyor”

Meslegin bitme noktasina geldigini ifade eden Yilmaz, “Kimse çocugunu vermiyor, ‘yorganci olarak sunu yetistir’ diyen yok. Çirak yetismiyor çogu kisi çirak olmadigi için dükkanini kapadi. Bizim gibi kalfalar da zaman geçtikçe yaslaniyoruz yetisen de olmayinca meslek bitmek üzere. Yorgan makinesi çikti ben günde 1 tane dikiyorum o günde 10 -15 tane dikiyor" seklinde konustu.



“Yün ve pamuk her sey için birebir”

Yün ve pamuk yorganin saglik için birebir olduguna da deginen Servet Yilmaz, "Ötekiler naylon pet siselerden üretiliyor. Yün yorgan öyle degil adam koyununu kirpiyor, yikiyor, kurutuyor getiriyor yorganciya ‘bana bir yorgan yap’ diyor. Yün ve pamuk yorgan en sagliklisi, örtünürsün de altina koyup yatarsin da. Benim çogu arkadasimin boynu agriyordu onlara yastik yaptim agrisi kalmadi. Yatak istedi yün yatak yaptim bel agrisi kalmadi. ‘Sabah saglikli olarak kalkiyorum’ diyor. Yün ve pamuk her sey için birebir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA