ABD, Yemen'deki Husilerin 3 Gemisavar Füzesini Vurdu

ABD güçleri, Yemen’deki Husilere ait 3 gemisavar füzeyi vurarak imha etti.

ABD, Yemen’deki Iran destekli Husilere yönelik saldirilarini sürdürüyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanligindan (CENTCOM) yapilan açiklamada, ABD güçlerinin dün saat 18.45 siralarinda Husilere ait firlatilmaya hazirlanan 3 gemisavar füzesine saldiri gerçeklestirdigi bildirildi.

Açiklamada, "ABD güçleri, füzelerin Yemen’in Husilerin kontrolündeki bölgelerinde oldugunu tespit etti ve bunlarin bölgedeki ticari gemiler ile ABD donanmasina yakin bir tehdit olusturdugunu belirledi. ABD güçleri daha sonra mesru müdafaa amaciyla füzeleri vurarak imha etti" ifadeleri kullanildi.

Kizildeniz’deki gerilim

Iran destekli Husiler, Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina karsilik olarak Kizildeniz’de Israil ile baglantili ticari gemileri hedef almaya baslamisti.

Kizildeniz’deki gemileri Israil’e dogru gitmemeleri konusunda uyaran Husiler, ticari gemilere füze ve dron saldirilari düzenlemis, çok sayida gemicilik sirketi Kizildeniz’deki seferlerini durdurmustu. Washington yönetimi de Aralik ayinda Husilerin Kizildeniz’de uluslararasi gemilere yönelik artan saldirilarina karsi "Refah Muhafizi Operasyonu" adiyla çok uluslu bir koalisyon kuruldugunu duyurmustu. ABD ve Ingiltere, Yemen’deki Husilere 12 Ocak’ta havadan ve denizden saldirilar gerçeklestirmisti. ABD 13 Ocak’ta ise tek basina Tomahawk füzeleriyle Husilere ait radar tesisini vurmus, 16 Ocak’ta Husilerin kontrolündeki bölgelerden firlatilmak üzere konuslandirilmis 4 gemisavar balistik füzesini imha etmis, 17 Ocak’ta ise yine Husilerin kontrolündeki bölgelerden ateslenmek üzere konuslandirilmis 14 füzeyi vurmustu. Gazze’deki saldirilar sona erene kadar Israil’e giden tüm gemileri hedef alacaklarini açiklayan Husilerin 19 Kasim’dan bu yana Kizildeniz’deki saldirilarindan küresel tedarik zinciri olumsuz etkilenmisti. ABD, önceki gün Husileri yeniden terör örgütü listesine aldigini duyurmustu.

ABD Baskan Joe Biden persembe günü yaptigi açiklamada, Husilerin gemilere saldirilarini durduramadiklarini, ancak ABD’nin hava saldirilarinin devam edecegini ifade etmisti.
Kaynak: İHA