Osmaniye'de 132 Kisiye Mezar Olan Sitenin Betonu Standart Disi Çikti

Asrin felaketinde yerle bir olan 132 kisinin hayatini kaybettigi, 6 kisinin yaralandigi Metin Tamer Sitesi’nde 2 blogun yikilmasina iliskin tutuksuz yargilanan müteahhit Hüner A. hakkinda 22 yil 6’sar aya kadar hapis cezasi istemiyle dava açildi. Iddianamede yer alan bilir kisi raporunda; yikilan binanin yapisal elemanlarinda yapilan incelemelerde beton kalitesinin iyi olmadigi ortaya çikti.

Osmaniye'de 132 Kisiye Mezar Olan Sitenin Betonu Standart Disi Çikti
Osmaniye’nin Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan ve 14 bloktan olusan Metin Tamer Sitesi’nin 2 blogunun asrin felaketinde yikilmasiyla 132 kisinin hayatini kaybetmis, 6 kisi yaralanmisti. Depremin 12. ayinda Metin Tamer Sitesi’yle ilgili Osmaniye Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma tamamlandi. Metin Tamer Sitesi’nin 2 blogunun yikilmasiyla ilgili tutuksuz saniklar binanin müteahhidi Hüner A. hakkinda "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 22 yil 6 aya kadar hapis talebiyle hazirlanan iddianame, Osmaniye 4. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi. Binanin fenni müellifi Z.B., statik betonarme projeye onay veren N.D.’nin daha önceden hayatlarini kaybetmesi nedeniyle haklarinda takipsizlik karari verildigi iddianamede belirtildi.

Her iki blogun projelendirmedeki eksikliklerin, malzeme özelliklerindeki yetersizliklerin, uygulama, isçilik hatalari ve yapi denetimindeki yetersizliklerin anlatildigi iddianamede yer alan bilirkisi raporunda, ’’Iki blokun statik ve etriye hesaplarinin, bindirme boylarinin, döseme sisteminin ve tasiyici sistemin, Afet Bölgelerinde Yapilacak Yapilar Hakkinda Yönetmelik (1975) hükümlerine uygun yapilmamistir. Binalarin mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sinifini saglamamasi nedeniyle yapinin fenni mesulünün ve yapi müteahhidinin sorumlu oldugu görüs ve kanaatlerine ulasilmistir. Yikilan binanin yapisal elemanlarinda yapilan incelemeler sonucu beton kalitesinin iyi olmadigi gözlenmistir. Kullanilan agregalarin (betonun ham maddelerini olusturan kum ve çakil karisimi) daha çok yuvarlak yüzeyli ve pürüzsüz, bazilarinin 30 ila 45 milimetre çapinda oldugu belirlenmistir. Ayrica karot alimi sirasinda beton içerisinde beton teknolojisine uymayan ve zayiflik teskil edebilecek yabanci maddelerin oldugu tespit edilmistir. Yapilardan karot alinmasi sirasinda karot suyuyla beraber çamurun aktigi, dolayisiyla betonarme elemanlarinin betonunda yabanci maddelerin, özellikle ince malzemenin fazlaca bulundugu tespit edilmistir" ifadelerine yer verildi.



Müteahhit, ölüm ve yaralanmalardan sorumlu tutuldu

Iddianamede, Hüner A.’nin binanin müteahhidi olarak beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sinifini saglamamasi nedeniyle yikilan 2 bloktaki ölüm ve yaralanmalardan sorumlu oldugu belirtildi.

Hüner A’nin deprem bölgesi Osmaniye’de mevzuata ve yapi teknigine aykiri sekilde çalisma gerçeklestirdigi belirtilen iddianamede, sanigin "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA