Fizik Profesöründen El Yapimi Patlayicilari Uzaktan Patlatan Kesif

SDÜ Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü Plazma Fizigi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, gelistirdigi sistemle 3 metreden 25 metreye kadar olan derinliklerdeki el yapimi patlayicilari uzaktan patlatmayi saglayabildiklerini söyledi.

Fizik Profesöründen El Yapimi Patlayicilari Uzaktan Patlatan Kesif
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü Plazma Fizigi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr.

Lütfi Öksüz, 2010 yilinda elektromanyetik dalgalara vasitasiyla el yapimi fünyeyi kisa devre yaptirarak patlatabildikleri sistem gelistirdi. Uzaktan gönderdikleri dalgalarin orada bir ark olusturdugunu ve baglanti noktalarinda onlarin elektronik devrelerini yaktiklarini anlatan Öksüz, bu sistem sayesinde yüzeydeki mayin ve el yapimi patlayicilarin uzaktan etkisiz hale getirilebilecegine dikkat çekti. Ürettigi sistemin savunma sanayinin birçok alaninda kullanabilecegini belirten Öksüz “Gelistirdigimiz yüksek güç mikrodalga sistemini Amerikali ve Kanadali arkadaslarimizla beraber kurduk ve bunu ülkemize kazandirdik. Bu sistemle uydulari, uçaklari durdurabilir, düsürebilirsiniz. Tehlikeli araçlari durdurabilir ayni zamanda el yapimi patlayicilari patlatabilirsiniz. Kendi güvenlik sisteminizi olusturabilirsiniz. Bu sistemle birlikte bir sürü yan ürünleri ortaya çikacak. Onlari yine savunma sanayinde kullanabilirsiniz” dedi.

Sistemin ürettigi yüksek enerjiden bahseden Öksüz “Burada dalga üretiyoruz ve bu yüksek güç bir dalga o kadar yüksek ki Isparta’nin ya da Antalya’nin bir saniyede tükettigi elektrigi aninda tüketip gönderiyoruz. Ve bunu dalga halinde ürettigimiz için de bu yayiliyor bu yüksek voltaj elektronik devrelerin artik elektronik devrelerde küçüldükçe bu devrelerin bacaklarinda ark yapip bozulmalarina ve yanmalarina sebep olur. Bu nedenle bu da uydularda kullanilan sistemlerin, uçaklarda kullanilan çipler, kontrol sistemleri, ayni zamanda radarlarin içindeki sistemler gibi farkli farkli versiyonlari var bu sistemin kullanimi için. Bunlarin hepsini üretebilirsiniz” açiklamalarinda bulundu.

“Bu cihazlarla el yapimi patlayicilari patlatabilirsiniz”

Gelistirdigi sistemin kullanim alanlarini vurgulayan Öksüz “Bu cihazlarin uygulama alanlari oldukça fazla bunlar el yapimi patlayicilari patlatan el yapimi patlayicilari patlatabilirsiniz yani 10, 25, 3 ve 5 metre, yerin altinda bile olsa bazi etki alanlari var. Uçaklardaki ve uydulardaki kominikasyon parçalarini ayni zamanda uydulari düsürüyorsunuz. Savunma semsiyenizi olusturursunuz. Bir elektromanyetik dalga ve o dalganin içine giren tüm cihazlari yok edebilirsiniz. Bunlarin genel adi yönlendirilmis enerji bombalari. Muhakkak yerlestirilmesi, gelistirilmesi gereken ürünler bunlar ve çok daha sayamadigim kullanim alani oldugu gibi sayamadigim yan ürünleri de var” dedi.



“Ülkemizin sahip olmasi gereken bir cihaz”

Terörle mücadelede sistemin önemine deginen Prof. Dr. Lütfi Öksüz “Tüm dünya neredeyse savas halinde. Hani üçüncü dünya savasi çikmak üzere. Bu böyle bir ortamda ülkemizin sahip olmasi gereken cihazlar bunlar. Ukrayna’da bizim Bayraktar’in dronlari var ve bunlarin yüz tanesi gönderildiyse yirmi tanesi kaldi mi kalmadi mi bilmiyorum. Bu tür cihazlari Rusya gelistirdi. Yani Rusya’nin ben bu cihazlari kullandigini düsünüyorum. Yani insansiz savas aletlerini sonuçta elektronik sistemler kontrol ediyor ve elektronik sistemleri yok etmenin yollarindan birisi de bu cihazlar. Insansiz savas aletlerini ya yüksek güçlü lazerlerle ya da yüksek güçlü mikrodalga sistemleriyle yok ediyorsunuz. Cep telefonu sistemlerinin hepsinin altyapisinda muhakkak bu tür cihazlar var. Yani komünikasyon sirketleri bu cihazlari kullaniyor. Enerjiyi transfer etmek istiyorsaniz komünikasyon yapmak istiyorsaniz, terörle mücadele etmek istiyorsaniz bu tür cihazlari bir sekilde kullanacaksiniz. Drone da olabilir, uçakta olabilir yada onlari izlemek istiyorsaniz bu tür cihazlar muhakkak gerekiyor” seklinde konustu.

Prof. Dr. Lütfi Öksüz konusmasinin devaminda bu tür cihazlarin ARGE çerçevesinde gelistirilmesi gerektiginin önemini vurguladi.
Kaynak: İHA