Metal Isçilerinden Grev Karari

Isveren sendikasi MESS ile yürütülen Grup Toplu Is Sözlesmesi sürecinde anlasma saglanamamasi üzerine Türk Metal Sendikasi grev karari aldi.

Metal Isçilerinden Grev Karari
Türk Metal Sendikasi ve Metal Sanayicileri Isverenleri Sendikasi (MESS) arasinda yürütülen toplu pazarlik sürecinde anlasma saglanamamasi üzerine Türk Metal sendikasi grev karari aldi. Türk Metal Sendikasi ve Metal Sanayicileri Isverenleri Sendikasi (MESS) arasinda 26 Eylül 2023 günü baslayan ve 150 bin isçiyi ilgilendiren Grup Toplu Is Sözlesmesi görüsmeleri, 22 Kasim 2023 günü yapilan oturumda Türk Metal’in masadan kalkmasi üzerine kesilmis ve taraflar uyusmazlik tutanagini tutuldu. Türk Metal Sendikasi’ndan yapilan açiklamada yaklasik 150 bin metal isçisinin maas zammi görüsmelerinde 29 Aralik 2023 günü yapilan 6. oturumda teklifini yüzde 50’ye, 5 Ocak 2024 günü yapilan 7. oturumda ise yüzde 60’a çikardigi hatirlatildi. Ancak bu tekliflerin de sendika tarafindan kabul edilmedigi bildirildi.

“Türk Metal Sendikasi biçagin kemige dayandigi noktada”

Açiklamada, MESS’in uzlasmaz tutum ve yaklasimina karsi, isyerlerinde uyari eylemleri yapan ancak bunlardan da bir sonuç alamayan sendika 9 Ocak 2024 günü grev karari aldiklarini bu amaçla 11 Ocak 2024 Persembe günü, MESS sözlesmesi kapsamina giren bütün isyerlerinde, tüm vardiya giris çikislarinda üyelerimiz tarafindan protesto eylemleri gerçeklestirilecegi ifade edildi.

Açiklamada, “Türk Metal Sendikasi artik sözün bittigi yerde, biçagin kemige dayandigi noktadadir. Sendikamiz bu süreçte, sözlesmede insan onuruna yarasir bir ücret elde etmek için sonuç alincaya kadar eylemlerine devam edecektir. Bu amaçla 11 Ocak 2024 Persembe günü, MESS sözlesmesi kapsamina giren bütün isyerlerinde, tüm vardiya giris çikislarinda üyelerimiz tarafindan protesto eylemleri ve basin açiklamasi yapilacaktir. Sonuç alinamamasi halinde, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere eylemlerimiz devam edecektir” denildi.

Hangi markalar etkilenecek?

Kidem ve çalisan gruba göre degisiklik gösteren metal isçisi maaslari 2023 yilinda ortalama 21 bin TL oldu. Türk Metal Sendikasi’nin yüzde 60 zam teklifinin isverenler tarafindan kabul edilmemesinin ardindan Sendika ile anlasmali olan fabrikalardaki isçiler is birakacak. Bu fabrikalarin agirligi otomotiv ve beyaz esya sektöründe bulunuyor.

Grevden etkilenecek gruplar arasinda Tofas, Bosch, Ford Otosan, Arçelik, Karsan yer aliyor.
Kaynak: İHA