'Jel Tedavisi Ileri Evre Parkinson'da Altin Standart'

Nöroloji Uzmani Doç. Dr. Yakup Türkel, ileri evre Parkinson tedavisi hakkinda, “Levodopa/karbidopa intestinal jel (duodopa) tedavisi ile hastaligin olumsuz etkileri büyük oranda düzelmekte ve ilaç ihtiyaci oldukça azalmaktadir” dedi.

'Jel Tedavisi Ileri Evre Parkinson'da Altin Standart'
Ileri evre Parkinson’un yeterli doz ve sürede ilaç tedavisi alinmasina ragmen ilacin etkisinin kisa sürdügü, iyi ve kötü olunan durumlarin birbirini izledigi, iyilik dönemlerinin kalitesinin az oldugu ve istemsiz hareketlerin oldugu bir hastalik dönemi oldugunu ifade eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmani Doç. Dr. Yakup Türkel, bu tablonun hastanin günlük yasamini ciddi sekilde etkiledigini belirtti.



"Tedavi yöntemine hekim karar vermeli"

Ileri evre Parkinson hastaliginda cihaz destekli tedaviler olarak isimlendirilen beyin pili, apomorfin enjeksiyon pompasi ve levodopa/karbidopa intestinal jel tedavilerinin uygulandigini söyleyen Doç. Dr. Türkel, “Parkinson hastaligi konusunda deneyimli nöroloji uzmani tarafindan hasta degerlendirilerek, hastanin bu tedavilerden hangisine uygun olduguna karar verilmektedir” seklinde konustu.



"Ilaç ihtiyacini azaltiyor"

Tip literatüründe “duadopa” olarak da adlandirilan levodopa/karbidopa intestinal jel yönteminin Parkinson’da altin standart olan levodopanin emildigi yer olan ince bagirsaktan sürekli infüzyon seklinde uygulanan bir jel formu oldugunu dile getiren Doç. Dr. Yakup Türkel, su bilgileri paylasti:

“Duodopa ülkemizde son yillarda uygulanmaya baslayan etkili bir yöntemdir. Duodopa, özel bir pompa vasitasi ile sürekli ve sabit hizda dopamin uyarisi saglayan, ince bagirsaktan infüzyon seklinde uygulanan ve levodopa/karbidopa içeren bir jeldir. Hastalara kalici perkütan endoskopik gastrojejunostomi sistemi ile bir bagirsak tüpü takilmakta ve tüpün disarida kalan ucuna ise duodopa pompasi baglanmaktadir. Bu pompa vasitasi ile gün boyunca levadopa/karbidopa jeli uygulanmaktadir. Böylece hastaligin olumsuz etkileri büyük oranda düzelmekte ve ilaç ihtiyaci oldukça azalmaktadir. Bu tedavi için kullanilan ilaçlar ve tibbi malzemeler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafindan karsilanmaktadir.”
Kaynak: İHA