Egeli Bilim Insanindan Hayvansal Yaga Alternatif Bitkisel Çözüm

Ege Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroglu yürütücülügünde hazirlanan “Yesil Modifikasyon ile Tasarlanmis Keten Tohumu ve Kabak Çekirdegi Proteinlerinin Tekno-Fonksiyonel Özelliklerinin ve Et Sistemlerinde Kullanimlarinin Arastirilmasi” baslikli Tarim, Ormancilik ve Veterinerlik Arastirma Destek Grubu (TOVAG) projesi, TÜBITAK tarafindan desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibi, modern teknolojik yöntemlerle keten tohumu ve kabak çekirdegi proteinlerinin yapilarini ve fonksiyonlarini gelistirecek.

Egeli Bilim Insanindan Hayvansal Yaga Alternatif Bitkisel Çözüm
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini makaminda agirlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “TÜBITAK nezdindeki basarilarimiz akademisyenlerimizin verimli çalismalari ve projeleri ile hiz kesmeden devam ediyor. Tam kurumsal akredite bir arastirma üniversitesi olarak üniversitemizin adini duyuracak bilimsel çalismalarimiza araliksiz devam ediyoruz. Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroglu ve ekibini tebrik ediyor, çalismalarinda basarilar diliyorum” dedi.



“Gida bilesenleri tedariginde disa bagimliligi azaltacak”

Proje hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroglu, “Projenin amaci, tekno-fonksiyonel özellikleri zayif olan keten tohumu ve kabak çekirdegi proteinlerinin bu özelliklerinin yesil modifikasyon yöntemi ile gelistirilerek yeni gida bilesenleri üretilmesi ve bu bilesenlerin model sistem et emülsiyonlarinda hayvansal yag ikamesi olarak kullanilmasidir. Bu yenilikçi süreç, gida endüstrisindeki üreticilere saglik açisindan daha faydali ürünler sunma potansiyeli tasidigindan gida bilesenleri tedariginde disa bagimliligi azaltacak. Elde edilen bitkisel proteinlerin yüksek oranda doymus yag ve kolesterol içeren et ürünlerinde hayvansal yag yerine kullanilmasiyla, tüketici talebine uygun hale getirilmesi saglanacak. Et sistemlerinde kullanilmasinin yani sira emülgatör özelligi tasimasi nedeniyle vegan tüketicilerin hayvansal ürünlere alternatif olarak tüketebilecegi ürünlerde kullanilabilir bir gida bileseni de üretilmis olacak. Bu nedenle, saglikli yasam ve beslenme bilincinin arttigi günümüzde, bu proje, tüketici talebinin karsilanmasi konusunda oldukça büyük önem arz ediyor” ifadelerini kullandi.

Proje ekibinde arastirmaci olarak Ege Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Öztürk Kerimoglu danisman olarak ise Ege Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur yer aliyor.
Kaynak: İHA