86 Yasindaki Hastanin Kalp Kapagi, TAVI Operasyonuyla Ameliyatsiz Degistirildi

Kalbiyle ilgili sikayetleri olan, ilerlemis yasi ve kronik hastaliklari nedeniyle ameliyata alinmasi riskli olarak degerlendirilen 86 yasindaki hasta, TAVI operasyonu ile tedavi edildi. Hastanin kasigindaki atardamardan kalbe ulasilarak TAVI operasyonu ile hastanin kalp kapagi ameliyat yapilmadan ve genel anestezi uygulanmadan degistirilmis oldu.

86 Yasindaki Hastanin Kalp Kapagi, TAVI Operasyonuyla Ameliyatsiz Degistirildi


Uzun süredir kalbiyle ilgili sikâyetlerinin yani sira tansiyon, böbrek hastaligi gibi kronik hastaliklari da mevcut olan 86 yasindaki Nilay Alkir, farkli hastanelerde bir süre tedavi gördü. Ilerlemis yasi ve kronik hastaliklari nedeniyle ameliyata alinmasinin riskli oldugu degerlendirilen Alkir, Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nde Kardiyoloji Uzmani Uzm. Dr. Volkan Çamkiran’in yaklasik 1 yil önce gerçeklestirdigi TAVI operasyonu ile tedavi edildi. Operasyondan önce ara ara yogun bakima alinmak zorunda kalan Alkir, genel anestezi gerekmeksizin anjiyo laboratuvarinda yaklasik 45 dakika süren TAVI operasyonunun ardindan sagligina kavustu. Alkir, simdilerde ayaga kalkip rahatça yürüyebiliyor, evinden disariya çikip gezebiliyor.

Operasyonu gerçeklestiren Kardiyoloji Uzmani Uzm. Dr. Volkan Çamkiran, “Hastamiz ilk kez bir yil önce bize, acil servise nefes darligi sikâyetiyle geldi. Bizim o zamanki degerlendirmelerimizde akcigerlerinde sivi toplandigi ve kalp kapaklarinda problemler oldugunu tespit ettik. Daha sonra hastanin yogun bakimda yatisi oldu. Bu süreçten sonra hastamiz bazi ilaç tedavileri ile rahatladi. Kalp kapaginda ciddi darlik problemi oldugundan kendisine çözüm önerilerinden bahsettik. Hastamiz 85 yasindaydi; seker hastaligi, tansiyon, ritim bozuklugu ve böbrek hastaliginin yani sira iki defa felç geçirmisti” dedi.



“Hastamiz bize güvendi, biz de kendi tecrübemize güvendik”

Uzm. Dr. Volkan Çamkiran, “TAVI yöntemi kalp kapaginin ameliyatsiz degismesidir. Gelistirilmis bazi özel cihazlar ve bazi biyoprotez özel kapaklar ile yapilan bir tedavi yöntemidir. Hastanin kasigindaki atardamardan girilerek, özel teller üzerine oturttugumuz kapak eski kapagin içine yerlestirilerek açiliyor. Bu kapak ameliyatla yapilmis kapak kadar etkili, hatta daha büyük bir kapak açiklik alanina sahip. Hastamiza bu islemin sikayetlerini geçirecek, problemlerini çözecek, rahatlamasini saglayacak ve benzer sikâyetlerden tekrar hastaneye yatisini engelleyecek bir çözüm oldugunu anlattik. Hastamiz bize güvendi, biz de kendi tecrübemize güvendik ve bu islemi hastamiza uyguladik. Tekrarlayan yogun bakim yatisi olan ve sürekli bundan dolayi problemler yasayan yüksek riskli hastanin, bizim islemimizden sonra tekrar bir yatisi olmadi. Hasta eskiden yogun bakimdan çikamazken simdi gündelik islerini kendisi yapabiliyor, çarsiya pazara gidebiliyor, hayat konforu çok artmis durumda” dedi.



“Yüksek riskli hastalar için bu tedavi yöntemi gelistirildi”

Uzm. Dr. Volkan Çamkiran, “Çok yeni bir yöntem olup, son 10 yil içerisinde gelistirilen ve çok etkin bir yöntem olan TAVI tedavisi bizim elimizi çok rahatlatti. Hastalar için çok faydali. Mesleki olarak da bizi çok tatmin eden bir yöntem. Normalde kapaklarla ilgili tedavi yöntemleri 60 yildir cerrahi yöntemlerdir, yani ameliyattir. Ama eskiden böyle yüksek riskli hastalara hiçbir sey yapilamazdi. Daha sonra yüksek riskli hastalar için bu tedavi yöntemi gelistirildi. Bu tedavi yönteminin cerrahiye kiyasla çok üstünlükleri oldugu tespit edilince bu sefer sadece yüksek riskli degil, orta ve düsük riskli hastalarda da kullanilmaya baslandi. En ufak bir cerrahi kesi bile olmadan hastanin kasigindaki atardamarindan girilerek oraya koydugumuz özel dikislerle ve sonrasinda o dikisleri kapatarak, hastanin ertesi gün taburculugunu planladigimiz bir tedavi yöntemidir. Hasta normal ameliyat oldugu zaman en az bir hafta yatisi olur. TAVI yöntemi ile hasta çabuk iyilesiyor, çabuk taburcu oluyor ve normal ameliyata bagli hissedebilecegi agri, sizi durumlari bu yöntemde olmuyor. Hastamiz TAVI islem sonrasi taburcu oldu ve gayet saglikli bir sekilde hayatini devam ettiriyor” diye konustu.



Nilay Alkir, “Çarpintim vardi, nefes alamiyordum, yürümekte zorlaniyordum. Islem çok rahat geçti, hiç anlamadim. Sonrasi da rahat geçti, her seyden çok memnunum. Geziyorum, yürüyüs yapiyorum, evde is yapiyorum, bir sikintim yok. Ameliyattan önce çarpintim vardi. Yürüyemiyordum, durakliyordum, hatta bir ara çok kötü oldum kizima ‘hastaneye gidelim’ dedim. Sonrasinda çok rahat ettim” dedi.



TAVI operasyonu nedir

TAVI, gögsü açmadan ve kalbi durdurmadan, anjiyo laboratuvarinda kasiktaki atardamar yolu ile kalbe ulasilarak daralmis olan kapagin içine yeni kapak yerlestirilmesidir. Genellikle 65 yas üzeri ve açik kalp ameliyatinin uygulanamadigi ciddi aort darligi olan hastalarda düsünülmesi gereken bir tedavi yöntemidir.
Kaynak: İHA