2 Bin Yillik Tarihi Su Yapisi Yüzülerek Gezilebilecek Arkeopark Olmayi Bekliyor

Antalya’nin Demre ilçesindeki Myra Antik Kenti’nin yaklasik 2 bin yillik anitsal su yapisi, çöplük ve hurdaliga döndü. Hazirlanan projeyle turistlerin 1,5 metre derinlikteki suyun içinde yüzerek gezebilecegi bir arkeopark yapilmasi planlanirken, bölgede bir de tarim müzesi yer alacak.

2 Bin Yillik Tarihi Su Yapisi Yüzülerek Gezilebilecek Arkeopark Olmayi Bekliyor
Demre-Kas karayolunun bitisiginde bulunan ve Roma Imparatorlugu dönemine tarihlenen anitsal çesmenin (nympheum) çevresi ihmal ve ilgisizlik nedeniyle adeta hurdaliga döndü. Döneminde kutsal kabul edilen çesmenin insa edildigi kayalarin arasindan çikan sülfür içeren sifali sularda ise su kaplumbagalari ve baliklar yasiyor. Likya uygarliginin önemli kentlerinden biri olan Myra kentinin limani konumundaki Andriake’nin kuzeyinde, Demre-Kas karayoluna bitisik konumdaki tarihi çesmenin sanayinin yeni yerine tasinmasiyla beraber hazirlanan projeyle turistlerin suyun içinde yürüyerek ya da yüzerek gezebilecegi bir arkeopark yapilmasi planlaniyor. Park içinde bir de tarim müzesi yer alacak. Söz konusu proje kazi baskanligi tarafindan belediyeye sunuldu ve Meclis karari onayladi.

"Insanlarin 1,5 metre su içerisinde yüzerek kalintiyi gezmelerini istiyoruz"

Mevcut görüntünün turizm kentine yakismadigini belirten Myra-Andriake Kazi Baskani ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, nympheum termal yapisinda yaptiklari kaziya iliskin su bilgileri paylasti:

“Ayakta, iyi korunmus, anitsal bir Roma termal yapisini arkeopark içinde planlayarak, insanlarin 1,5 metre su içerisinde yüzerek kalintiyi gezmelerini istiyoruz. Daha da ileri gidebilmek için sanayinin tasinacagi günü bekliyoruz. Sular içinde motopomplar yardimiyla zorlu bir kaziyla büyük oranda kazdik ve ortaya çikardik. Kaziyi tamamlamak için sanayinin bosaltilmasini bekliyoruz. Arkeoparka dönüstügünde muhtesem bir kentsel ve arkeolojik güzellik olacak. O yapi da suyun içerisinde çok güzel duracak ve ebediyen korunacak diye düsünüyorum. Projesi hazir, gününü bekliyoruz.”
Kaynak: İHA